E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemTürkiye: Kimyasal silah kullanan Esed rejimi cezasız kalmamalı---

Türkiye: Kimyasal silah kullanan Esed rejimi cezasız kalmamalı

Türkiye: Kimyasal silah kullanan Esed rejimi cezasız kalmamalı
14 Nisan 2021 - 00:22 borsagundem.com

Dışişleri Bakanlığı'ndan, 4 Şubat 2018'de Serakib'deki klor gazı saldırısının Esed rejimi tarafından gerçekleştirildiğinin tespit edilmesine ilişkin, "Saldırılarının sorumlularının cezasız kalmaması gerektiğine dair çağrımızı yineliyoruz" denildi.

Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütünün (KSYÖ) yayımladığı raporda, Esed rejimine bağlı hava kuvvetlerinin, 4 Şubat 2018'de Serakib'e düzenlediği hava saldırısında en az bir silindir bombası kullandığı belirtildi.

SALDIRIDA KULLANILAN SİLİNDİR BOMBASI SARİN GAZI YAYDI

Raporda, 4 Şubat gecesi saat 21.22'de Suriye rejimine bağlı "Kaplan Güçleri"ne ait bir helikopterin Serakib'in doğusunda gerçekleştirdiği hava saldırısı sebebiyle 12 kişinin yaralandığı kaydedildi. Saldırıda kullanılan silindir bombasının sarin gazı yaydığı ve geniş bir alanı etkilediği aktarıldı.

Dışişleri Bakanlığı'ndan rapora ilişkin yapılan yazılı açıklamada, Türkiye'nin, BM ve KSYÖ başta olmak üzere, Suriye’de hesap verilebilirliğin sağlanmasına yönelik çabaları desteklemeyi sürdüreceği vurgulandı.

Açıklamada şunlar kaydedildi;

Suriye’de kimyasal silah kullanan tarafların tespiti amacıyla ihdas edilen, Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (KSYÖ) Soruşturma ve Tespit Ekibi, 12 Nisan 2020 tarihinde açıkladığı ikinci raporunda, 4 Şubat 2018 tarihinde Serakib’de vuku bulan klor gazı saldırısının, rejim tarafından gerçekleştirildiğini tespit etmiş bulunmaktadır.

Soruşturma ve Tespit Ekibi, bir kimyasal silah saldırısında daha rejimin sorumluluğunu ortaya koymuştur.

Kimyasal silah kullanımı, Kimyasal Silahlar Sözleşmesinin ağır bir ihlali olmasının yanısıra, insanlığa karşı suç ve savaş suçudur. Bu vesileyle, uluslararası hukukun vahim bir ihlalini oluşturan sözkonusu saldırılarının sorumlularının cezasız kalmaması gerektiğine dair çağrımızı yineliyoruz.

Türkiye, BM ve KSYÖ başta olmak üzere, Suriye’de hesap verilebilirliğin sağlanmasına yönelik çabaları desteklemeyi sürdürecektir.

Rusya'dan Suriye iddiası: ABD petrol kaçırıyor

 

BM'den Suriyeliler için 10 milyar dolar yardım talebi

 

Rusya ve Türkiye anlaştı: Kritik Suriye adımı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ışın Özdemir14 Nisan 2021 00:35

    yıllar önce saddam kimyasal kullandı nükleer var dediler push beni kandırdılar yokmuş dedi.inşallah buda öyle çıkmaz.yıllarca boşuna bağırmış ve bukadar suriyeliyi beslemiş oluruz

  • mantık14 Nisan 2021 05:42

    Ne alaka ulan dangalak?  Kendi halkına bu derece saldırıp terörist besleyen ahlaksız  zaten Avrupa ve Amerika nın da tam istediği bir kukladır; öyle olmasaydı  Amerika onu sağ bırakır mı zan ediyorsun? En azından kullanım süresi devam ediyor.  Yani saçma sapan bağlam ve kurgu yapmadan önce öğrenmen gereken çok şey var.