E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemTürkiye hava sahasını Ermenistan'a kapattı---

Türkiye hava sahasını Ermenistan'a kapattı

Türkiye hava sahasını Ermenistan'a kapattı
03 Mayıs 2023 - 12:29 borsagundem.com

Ermenistan'ın başkenti Erivan'da Türk diplomatlara yönelik suikastların faillerini onurlandırma amacı sebebiyle açılan 'Nemesis Anıtı' nedeniyle Türkiye hava sahasını Ermenistan uçaklarına kapatma kararı aldı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, katıldığı canlı yayında Rusya, İran ve Suriye ile dışişleri bakanları düzeyindeki toplantının 10 Mayıs'ta Moskova'da olabileceğini söyledi.

Çavuşoğlu, Ermenistan'daki anıt provokasyonunun ardından Türk hava sahasının Ermenistan uçaklarına kapatıldığını açıkladı.

Çavuşoğlu konuyla ilgili şunları söyledi:

"Seçimden önce bakanlar düzeyinde toplantı muhtemel. Bakanlar düzeyinde toplantı 10 Mayıs'ta olabilir.

Anayasa Komisyonu kuruldu. Sekiz turda hiçbir şey olmadı. Buradan bir netice almak lazım. Terör örgütleriyle birlikte mücadele etmek lazım. DAEŞ, YPG Suriye'yi bölmek istiyor. Bizim Suriye topraklarında gözümüz yok.

Diğer taraftan Suriyelilerin gönüllü bir şekilde dönmesinin de kontrol edilmesi gerekiyor. Askerlerin çekilmesi buralar istikrara kavuştuktan sonra olacak. Bu boşluğu terör örgütleri dolduracak. Muhalefet de diyor ki biz buralardan çekileceğiz. Buranın bir terör koridoru olması riski var. Bizim buradan çekilmemiz demek rejimin buraya tam hakimiyet sağlayacağı anlamına gelmez. Biz çekilirsek çok ciddi çatışmalar olur. Bu belirsizlik ortamında Türkiye sınırına çok sayıda göçmen gelir. Muhalefetin sözleri de riskli rejimin Türkiye çekilsin sonra görüşelim yaklaşımı da gerçekçi bir yaklaşım değil."

"Elçiliğimiz Port Sudan'a taşınacak"

Sudan'dan tahliye çalışmalarıyla ilgili de bilgi veren Çavuşoğlu, "Sudan'dan bugüne kadar 2061 kişiyi tahliye ettik. Bunlardan bin 763'ü kendi vatandaşımız.

Askeri bir uçakla sağlık personelimizi getireceğiz. Bundan sonra Port Sudan üzerinden vatandaşlarımızı getirmeyi düşünüyoruz. Elçiliğimiz geçici olarak Port Sudan'a taşınacak. Risk alamayız, geçici olarak Port Sudan'a taşıyacağız." dedi.

"Tahıl koridoru uzatılabilir"

Çavuşoğlu, tahıl koridoru konusunda, "Tam bir garanti yok ama uzatılması için ciddi bir çalışma var. Rusya Tarım Bankası'nın tekrardan SWIFT sistemine dahil edilmesi gündemde. Bu banka SWIFT'e dahil edilse bile, Batılı şirketlerin bu bankalarla çalışmaya çok hevesli olmadığını görüyoruz. Genel Sekreter bir Türk bankasının aracı olmasını teklif etti." ifadelerini kullandı.

Vize sorunu

Çavuşoğlu, Avrupa Birliği (AB) ile ilişkilerle ilgili, "Yıllardır süren bir tıkanıklık var. Fasıllar açılmadı. 72 fasıldan 66'sı açıldı. Vize konusunda bugüne kadar sözlerinde durmadılar. Sayın Kılıçdaroğlu nasıl bir vaatte bulunuyor. Bana göre boş bir söz. Avrupa Birliği son dönemlerde Türk vatandaşlarına vize konusunda çıkardığı sorunlar ortada."  dedi.

Hava sahası Ermenistan’a kapandı

Ermenistan’la başlatılan normalleşme sürecinde doğrudan uçuşlar, hava sahasının açılması, kargo ticareti başlatılması gibi bazı adımların atıldığını hatırlatan Çavuşoğlu, başkent Erivan’da açılan “Nemesis Anıtı”nın kabul edilemez olduğunu söyledi. Çavuşoğlu, “Ama bu diktikleri anıt, yani bizim diplomatlarımızı şehit eden teröristleri yüceltmek için sözde yaptılar. Bunu kabul etmem mümkün değil. Ermenistan’dan gelen ‘belediye yaptı, yetkimiz yok’ açıklamalarını samimi ve doğru bulmuyorum. İyi niyetli olmadıklarını net bir şekilde görmüş olduk. Ermenistan uçakları bizim üzerimizden birçok noktaya uçmaya başlamıştı. Hava sahamızı kapattık. Bunu devam ettirirlerse başka tedbirler de alırız. Pegasus gibi havayolu şirketimiz doğrudan uçuyor ama hava sahamızı Ermenistan’a kapattık. Ermenistan Meclis Başkanı KEİPA toplantısı için Türkiye’ye gelecek, uluslararası bir toplantı olduğu için ona izin verdik, istisnadır. Onun dışında VIP uçuşlar dahil uçuşlara izin vermeyeceğiz.” 

Blinken'den Azerbaycan ve Ermenistan'a diplomasi çağrısı

 

Dışişleri'nden Ermenistan'da açılan 'Nemesis Anıtı'na kınama

 

Azerbaycan-Ermenistan sınırında çatışma

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (10)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Atakan03 Mayıs 2023 19:26

    Anıtınız batsın sizde batın 20 yıldır sınırlar kapalıydı ne güzel kafamız kulağımız rahattı yine kapatın zaten başlaması hataydı ermeni Türk’ü sevmez bizde ermenileri o kadar net ve açık

  • Mucise Reis : )03 Mayıs 2023 16:39

    Arkadaşlar aşağıda Tarih yazdım olay ddöndü dolaştı x seçilirse iyi, y seçilirse kötü oldu :D yahu 1900 lerden 2023 e tarih yazdık. Taaa eski Helen lere kadar gittik geldik.  mevzu mayıs ayı seçimleri ile kilit nokta yaptınız :D ... yahu Devletler baki... Hükümetler geçici... Ülke plan ve programları ve bağları baki...  Biyi yazmış iha siha yahu İsrail iha sila larınıda kullandılar, İsrail Hazer denizi anlaşması ile Azerbaycanı destekliyor. Hazerda petrol var. Azerbaycan TC den koparsa israil çıkartacak, hemde Ukrayna gibi iran-azerbaycan kapıştırıp, İran'ın etnık Azeri TÜrk nufusu %60 larda iç ayaklanmalar çıkacarma projeleri var.. Azerbaycan -Ermenistan mevzusu , Ermenilerin sınırımız yok, sınır çizin bizlere tartışması için çok önemli.... :D o seçilmiş bu seçilmiş alakası yok okuyun arkadaşar, araştırma raporları, geçmiş mevzuları, araştırın biraz. a seçildi kazandık, b seçildi kaybettik :D öyle bişe yok. bizlerde ölüp gidecez, çökecekmi devlet :D

  • Mucise Reis : )03 Mayıs 2023 13:26

    Ermenistan - rusya-türkiye anlaşması ile sınırları zorunlu olacak çizilmiştir. sonraki savaşlar ve görüşmelerde Rusya, benım sınır ihlalimi yapan gerekli cevabı alır dediği için, çekimser kalmıştır diğer devletler.... ABD bunun üzerine ey ermenistan benım mandam ol. askerimi üslerini, ordumu, vb getireyim oraya, birlikte yaşayalaım demiş. Böylece her sonu birlikte çözelim demişlerdir. Ermenistan bunu kabul etmemiştir. Sınırlar da değiştirilemediği için bu hali ile mevzu kapatılmıiştır. Ama her olayda soykırım ve gerçek vatanları ağrıya vana kadar gelıyor denerek, emelleri yüzyılarc akarşımıza çıkacaktır. Hatayda aynı biçimde (stratejık denız sahası ve liman)... kktd de öyle, (akdeniz deniz sahası ile hapis edilmek isteniyor TC ) Atatürk bunları nutukda anlaşmış zaten.... emmerl sürüyor. Ermenistandan asla ve asla dost olmaz. Sadece üstünlük kurarsan  ya havuç, ya sopa dize getirirsin. ermenistanın nükleeer tesiside saatli bomba başımıza bela 

  • HASAN HÜSEYİN KIZILIRMAK03 Mayıs 2023 16:09

    Ama bizim muhalefet birtana onlar hakkında olumsuz yorumlarını duydunmu.Karabağ savaşında azerbeycan tiha tiha verdimiz için bizim muhalefet rahatsız olmuş idi.

  • Mucise Reis : )03 Mayıs 2023 13:22

    ermenistan sorunu : Doğuca tek düzenli ordumuz ermenilerin baskın ve zulumlerınden kurtarmıştır. Mondros bütün ordularımızıdağıtmış, silahlarımıza el koymuş, düzenli birlikler dağışmış. Ama KAZIM karabekir paşa gelsinler dağıtsınlar ordumu buyursunlar demiştir. Düzenli tek osmanlı ordusu kalmıştır. Vatan severlerde bu orduya gelmiştir tek tek... Ermenilerin zulmunu kırmış, fransız silahlarına el koymuş ermenilerden ganimet yapmıştır. Ruslar ile sınırları çizmiştir. Ermenilerin sınırıda tanınmamış, rusya-türkiye sınırda uzlaşmıştır. Ermeniler soykırım demiş her anlaşmada abd, ingiliz,fransız, italya, yunan , vb ermeni ağrıya kadar gelsın demiştir. İsmet paşa ermeniler kim ? onların işi yok görüşmelede demiştir. Ermeniler soykırımını Atatürk yok öyle bişi demiş belgeler sunmuştur. İngiliz komutan gelmiş belgeleri ortamı ineceliş ve soykırım yok demiş ülkesine gidince görevden alınmıştır ... ya...

  • Mucise Reis : )03 Mayıs 2023 17:55

    Aayın xyz çakması,Günümüzde sınırsız ev alıyorlar.. arsa alıyorlar, mal mülk edinip birde Türk vatandaşı olabiliyorlar.. Sirail ve ABD bi rkaç milyar usd ile ülkeni sözde bu emerniler, sirailliler vb diyip satın aldırtıyor. Bazı ortadoğuda ör, afganistanda kendi saflarındaki kişileri ABd yerine maaş bağlayıp usd üzerinden, biraz birikim para nakit verip Tc vanataşı yaparak aramız sızdırıyor...  Fazla yazarsam yayınlanmaz bide... günümüzde böyle işte...

  • xyz03 Mayıs 2023 16:30

    klişeleri yalan yanlış anlatman bulunduğun tarafın rezilliğini örtmez.  Tarih dersine ihtiyacımız yok.  Güncel olana bak.  İçimizdeki itler Ermenilerden daha tehlikeli!   Selo  Sansaryan Da  milli nutuklar atıp akşama da pkk ya selam çakıyor.  Traşı bırak sadede gel. 

  • Mucise Reis : )03 Mayıs 2023 13:18

    Ermenistan Yunanistana emanet edilmiştir. Yunanistan Helen devletini kuracak. Kıbrıs...Mora..Ermenistan... bunlar Yunan abiliğine bağımsız toprakları ile devredilecek. Yunanistan abilik edecek MAŞA olacak Yunan... Hatay da buna dahil. oluşacak ırak ve ypg gibi kürt vb devletçikelerde İsraile verilecek. İsrail işini bozan ise İran o bölgede. Devletleşme olursa İsrail işi rahatlayacak maşa devlet ve ordu kullanaak oda kürdistan... Ermenistan ve kürdistan  bağımsız hatay ( hatay denız, kara, liman, naklite, ticaret, konumu 10 numara bir şehir denizdede hakları olacak kıbrıs ında hakları olacak denız birleşip TC denız sahası iptal edilecekti Atatürk belirtmiş bunu HATAY diye. kızı boşuna salaonu basıp  şarşör boşaltmamış Atatürk talimatı ile...  Tarih hocamız ağlardı anlatırken.... ) ...

  • Baran03 Mayıs 2023 16:07

    Bu hükümet seçilemez ise o zaman hem ülkemizin durumu çok zor düşebilirhemde azerbeycan işgal edilebilir diye endişeliyiz.ermenistan sonra pkk ortak çalışıp yıllarca askerlerimizi şehit etmiylerdir.hükümetimiz arkasındayız.

  • Türkiye03 Mayıs 2023 12:55

     :)  :D  :)