E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıTüketerek büyüyoruz---

Tüketerek büyüyoruz

Tüketerek büyüyoruz
01 Eylül 2023 - 08:23 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende, küresel piyasalar mercek altına alınıyor

Çin Merkez bankası bu sabah yaptığı açıklamada, döviz zorunlu karşılık oranını (RRR) 15 Eylül’den itibaren 200 baz puan (bps) düşürerek %6’dan %4’e çekeceğini açıkladı. Bu hamlenin, yuandaki düşüş hızını yavaşlatmayı amaçladığı görülüyor.

Çin’in en büyük bankalarından beşi, Pekin’in ülkenin sarsılan ekonomisini desteklemek için önlemlerini artırmasıyla birlikte, daralan marjları üzerindeki baskıyı hafifletmek amacıyla koordineli bir çabayla Cuma günü bir dizi mevduatın faiz oranlarını düşürdü. Kredi verenler, bir yıllık vadeli mevduatın faizini 10 baz puan (bps) düşürerek yüzde 1,55’e, iki yıllık vadeli mevduatın faizini 20 baz puan, üç yıl ve beş yıllık vadeli mevduatın faizini ise 25 baz puan düşürdü. Mevduat faizi indirimleri, bir yıl içinde gerçekleşen üçüncü kesinti olup, kesintilerin ölçeği geçen yılın Haziran ve Eylül aylarındaki önceki turlara göre daha büyüktü. Emlak piyasasındaki stres, Pekin’in destekleyici önlemleri uygulamaya koyması yönündeki baskıyı yoğunlaştırdı ve politika yapıcıların Çin’in genel ekonomik büyümesindeki düşüşü durdurma becerisine ilişkin endişeleri artırdı. Çin bankalarının yükümlülüklerinin dörtte üçüne yakınının mevduat olduğu göz önüne alındığında, mevduat faizi indiriminin etkisi önemli

ABD’de tüketici harcamaları Temmuz’da hızlandı ancak yavaşlayan enflasyon, Fed’in gelecek ay faiz oranlarını değiştirmeyeceğine ilişkin beklentileri güçlendirdi. ABD ekonomik faaliyetinin üçte ikisinden fazlasını oluşturan tüketici harcamaları geçen ay yüzde 0,8 arttı. Haziran ayına ait veriler, harcamaların daha önce bildirildiği gibi %0,5 yerine %0,6 arttığını gösterecek şekilde revize edildi. Harcamalar, hem mal hem de hizmet harcamaları nedeniyle arttı. Yavaşlayan enflasyon ve ücret artışlarını yüksek tutan sıkı işgücü piyasası, tüketici harcamalarını ve ekonomiyi destekliyor.

Kişisel tüketim harcamaları (PCE) fiyat endeksiyle ölçülen enflasyon, geçen ay Haziran ayındaki artışla eşleşerek %0,2 arttı. Temmuz ayına kadar olan 12 ayda PCE fiyat endeksi, Haziran ayındaki %3,0 artışın ardından %3,3 arttı.

Değişken gıda ve enerji bileşenleri hariç tutulduğunda, PCE fiyat endeksi önceki ayda aynı marjla yükseldikten sonra %0,2 arttı. Çekirdek PCE fiyat endeksi olarak adlandırılan endeks, Haziran ayındaki %4,1 artışın ardından Temmuz ayında yıllık bazda %4,2 arttı.

Bu veriler, sürdürülebilir bir tempoya doğru yavaşlayan bir ekonomiyle çok iyi örtüşüyor, bu da muhtemelen Fed’in faiz artırımını bitirdiğini gösteriyor. Verilerin ardından yatırımcıların Fed’in Eylül ayı politika toplantısında faiz artırımlarının duraklatılacağı yönündeki tahminleri %88,5 seviyesinde kaldı. Beklentiler de bu yıl resesyona ilişkin tahminlerinden de geri adım attı.

Bu yılın 2. çeyreğinde ekonomi bir yıl öncesinin aynı çeyreğine kıyasla %3,8 büyüdü. Büyüme tüketim kaynaklı oldu. Özel tüketim %15,6, kamu tüketimi ise %5,3 arttı. Sanayi de  %-2,6 daralma kaydettik. İthalat %20,3 artarken ihracat %9 azalmış. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası reeskont işlemlerinde uygulanacak iskonto faiz oranları ve avans işlemlerinde uygulanacak faiz oranlarıyla ilgili değişikliğe gitti. Resmi Gazete’de bugün yayımlanan tebliğe göre, vadesine en çok 3 ay kalan senetler karşılığında yapılacak reeskont işlemlerinde uygulanacak iskonto faiz oranı yıllık yüzde 25,75 oldu. Avans işlemlerinde uygulanacak faiz oranı ise yıllık yüzde 26,75 olarak belirlendi.

Bu sabah Asya piyasaları , Çin’in konut sektörünü destekleme ve yuanı istikrara kavuşturma çabalarını hızlandırmasıyla Cuma günü yükseliş kaydetti; ancak yatırımcılar, daha fazla faiz artışı ihtimalini artırabilecek ya da bozabilecek ABD istihdam verileri öncesinde temkinli kalmayı sürdürdü. ABD Gösterge 10 yıllık tahvil getirisi 1,7 baz puan düşüşle %4,09’dan %4,10’a gerilerken , ABD ham petrolü % 0,24 artışla varil başına 83,83 dolara yükseldi ve Brent gün için % 0,23 artışla 87,03 dolardan işlem görmekte.

Bugün piyasaları etkileyebilecek önemli gelişmeler: ABD Ağustos ayı tarım dışı istihdam ve işsizlik oranı,

Euro bölgesi, İspanya, İsviçre, İtalya, Fransa, Almanya, İsveç, İngiltere ve ABD için Ağustos ayı nihai PMI’ları ve Fed’den Bostic ve Mester ayrı etkinliklerde konuşmaları olacak.

Eylül ayı önemli gelişmelere gebe

 

Endeksten hızlı yükselenler

 

Günün önemli şirket haberleri 01/09/2023

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)