E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemToplu sözleşme görüşmeleri başladı! ---

Toplu sözleşme görüşmeleri başladı!

Toplu sözleşme görüşmeleri başladı!
01 Ağustos 2023 - 14:57 borsagundem.com

7. Dönem Kamu Toplu Sözleşmesi görüşmeleri başladı. Bakan Işıkhan, kamu çalışanlarının enflasyona ezdirilmediğini belirterek, "Eğitim, sağlık, adalet, güvenlik ve diğer kamusal alandaki personel sayımızı sürekli arttırdık" dedi.

Bakan Vedat Işıkhan, yaklaşık 4 milyon memur ve 2,5 milyon memur emeklisinin, 2024-2025 yıllarındaki mali ve sosyal haklarının belirleneceği 7. Dönem Kamu Toplu Sözleşmesi görüşmelerinin, Bakanlığın ev sahipliğinde yapılan ilk toplantısına katıldı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın ev sahipliğindeki ilk toplantının açılışını Bakan Vedat Işıkhan yaptı.

Toplantının açılış konuşmasında, müzakerelerin ve sürecin hayırlı olması dileğinde bulunan Işıkhan, şunları söyledi:

"Bildiğiniz gibi 2019'da başlayan Kovid-19 salgını tüm dünya ile birlikte ülkemizi de ekonomik ve sosyal yönden olumsuz etkilemiştir. Salgın döneminde kamu görevlilerinin çalışma saatlerinde esneklik sağlayarak uzaktan çalışmalarına imkan sağladık. Kısa çalışma ödeneği ile çalışanlarımızı ekonomik anlamda destekledik. Sağlık çalışanlarımız başta olmak üzere kamu çalışanlarının fedakar gayretleriyle yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın ülkemize sağ salim getirilmesi, yine salgın döneminde tedavi imkanı sunulmayarak ölüme terk edilen kardeşlerimizin, ülkelerine, anavatanlarına, ambulans uçaklarla taşınarak tek kişilik odalarda tedavi ettirilmesi, Türkiye Cumhuriyeti'nin gücünü, etkinliğini ve vatandaşına verdiği değeri göstermektedir. Kriz olarak değerlendirilen salgın dönemi ve sonrasında sağlık ve sosyal güvenlik altyapımızın ne kadar güçlü olduğunu da test etme fırsatımız oldu."

Vedat Işıkhan, Kovid-19 salgınının ortadan kalkmasının ardından Türkiye'nin Kahramanmaraş merkezli depremlerle sarsıldığını anımsatarak, devletin, 11 ilde dört bir koldan derhal harekete geçip, deprem nedeniyle yıkılan, zarar gören tüm altyapı ve üstyapıyı depreme dayanıklı ve uygun şartlarda yeniden inşa etmek üzere harekete geçtiğini anlattı.

Toparlanma ve normalleşme sürecine, kısa sürede uyum sağladıklarını kaydeden Işıkhan, "Ancak bunu kamu çalışanlarımızla, devletin vatandaşa hizmet götüren sizin gibi kardeşlerimizle başardık." diye konuştu.

"Bütçeden kamu görevlilerine ayırdığımız payı artırdık"

Kamu personeli ve kamu personel sisteminin, ülkenin kalkınma ve büyümesindeki rolünün son derece önemli olduğunu vurgulayan Işıkhan, bu doğrultuda eğitim, sağlık, adalet, güvenlik, din hizmetleri ve diğer kamusal alanlardaki kamu personel sayısını artırdıklarını belirtti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan, kamu çalışanlarını enflasyona ezdirmediklerine dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Birlikte yönetim anlayışıyla karar mekanizmalarında daha fazla kamu personelinin yer almasını sağladık. Hükümetlerimizin iktidara geldiği 2002'de 2,5 milyon olan kamu personelimizin sayısı, bugün yaklaşık 5 milyonun üzerine çıkmış bulunmaktadır. Sadece niceliksel değil, niteliksel olarak da hem kamu personel sistemimizi hem de kamu personelimizi geliştirmeyi hedefledik. İktidara geldiğimiz günden bu yana milli gelir artışıyla birlikte bütçeden kamu görevlilerine ayırdığımız payı da artırdık. 2002'de toplam personel giderlerinin bütçe içindeki payı yüzde 18 iken, bugün bu rakam yüzde 27'yi aşmış durumdadır."

"Sendikalarımızı sosyal ortak olarak görüyoruz"

Bakan Işıkhan, en düşük devlet memuru maaşında yapılan artışa da değinerek, "Son dönemde ise kamu görevlilerimizin aylık ve ücretlerinde toplu sözleşmede öngörülen aylık katsayı artışı ve enflasyon farkı ile yüzde 17,55 olan artışa ilaveten seyyanen net 8 bin 77 liralık refah payı artışı yaptık. 2002 yılında 392 lira olan en düşük memur maaşını reel olarak yüzde 266 artışla 22 bin 17 liraya çıkardık. En düşük devlet memuru maaşını temmuz ayında yüzde 86 oranında, 2023 yılında kümülatif olarak yüzde 141 arttırdık. Böylece, çalışan kesimi enflasyona ezdirmediğimiz gibi refah artışından ciddi oranda bir pay vermiş bulunuyoruz." ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nde, geleceğin güçlü, müreffeh Türkiye'sini kamu görevlileri ile inşa edeceklerini dile getiren Işıkhan, "Çağımızın modern insan kaynakları yönetimlerinin kamu personel sistemimizde de hayata geçirilmesi, ileri demokrasilerin katılımcı bir yönetim anlayışının vazgeçilmez unsuru olan sosyal diyalog mekanizmalarının işletilmesi, bizim için çok önemlidir." görüşünü paylaştı.

Sendikaları, sosyal taraf olarak değil, sosyal ortak olarak gördüklerini aktaran Işıkhan, "Ülkemizi büyütmek ve refahını artırmak için sizlerle birlikte çalışıyoruz. Bu anlamda çalışma hayatımızın en önemli aktörlerinden biri olan kamu görevlileri sendikaları ve konfederasyonlarıyla yapacağımız, 7. Dönem Kamu Görevlileri Toplu Sözleşmesi çalışmalarımızı, tarafları optimal düzeyde memnun edecek şekilde sonuçlandırmayı hedefliyoruz." sözlerini sarf etti.

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın toplantının açılışında konuştu

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, 7. Dönem Kamu Toplu Sözleşmesi görüşmelerinin uzlaşmayla tamamlanacağına ve tekliflerinin kabul göreceğine inandığını söyledi.

Yalçın, memur ve memur emeklilerinin 2024-2025 yıllarındaki mali ve sosyal haklarının belirleneceği 7. Dönem Kamu Toplu Sözleşmesine ilişkin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığındaki ilk toplantının açılışında konuştu.

Kamu görevlilerinin ve memur emeklilerinin yüksek enflasyonun olumsuz etkilerini yaşadığını belirten Yalçın, kamu görevlileri ve sabit gelirlilerin 6 ayda bir gerçekleştirilen ücret artışıyla ayakta durmasına göz yummanın Türkiye'nin büyüklüğüne ve gücüne yakışmadığını ifade etti.

Orta Vadeli Programda enflasyonun, bu yıl yüzde 24,9 ve 2024 yılı için yüzde 13,8 öngörüldüğünü anımsatan Yalçın, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankasının enflasyon tahminini, bu yıl için yüzde 58, 2024 yılı için yüzde 33 olarak yukarı yönlü güncellediğine dikkati çekti.
Ali Yalçın, 2021 yılının Ağustos ayında 8 lira 30 kuruş seviyelerinde olan dolar kurunun yüzde 225 artışla bugün 27 lira seviyesine, 490 lira düzeyinde olan gram altının ise yüzde 250 artışla 1700 liraya yükseldiğini belirterek, son bir aylık süreçte akaryakıta yüzde 40'ın üzerinde gelen zammın piyasaya yansıyacağı ve taşıma maliyetinin enflasyonu güçlü şekilde tetikleyeceğinin unutulmaması gerektiğini vurguladı.

"Vergilerde yaşanan artışlar masanın sorumluluklarını artırdı"

MTV, KDV, ÖTV gibi vergilerdeki artışların masanın sorumluluklarını artırdığını dile getiren Yalçın, temmuzdaki düzenlemeyle düşük yüzdelik, yüksek seyyanen artışın, ücret dengesini bozduğunu, ek ders, nöbet ücreti ve diğer katsayılara bağlı olarak ödenen kalemleri de olumsuz etkilediğini ifade etti.

Yalçın, temmuz ayı enflasyon rakamının, en yüksek aylık enflasyon oranı olarak çıkacağına kesin gözle bakıldığını belirterek, iki gün sonra açıklanacak temmuz ayı enflasyon rakamlarının sadece emekçilerin değil, kamu işverenin de gündemi olması gerektiğini kaydetti.

Öngörülebilirliğin zorlaştığı bir süreçte toplu sözleşme masasına oturduklarını dile getiren Yalçın, "Tam bu noktada toplu sözleşme masası, eksikliklerin ve eşitsizliklerin giderilmesi, emeğin hakkının verilmesi için en etkili mekanizmadır. Sosyal tarafları devre dışı bırakarak toplu sözleşme masası dışında yapılan ara düzenlemeler, kamudaki ücret dengesini baypas etmiştir. Bu eşitsizliklerin ve çarpık uygulamaların telafisi, 7. Dönem Kamu Toplu Sözleşme masasında giderilmelidir." dedi.

"Emekçinin alın terinden artırılanlarla bütçe büyümez"

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, emeğin değerinden tasarruf olmayacağını, emekçinin alın terinden artırılanlarla bütçenin büyümeyeceğini vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Tutmayan hesapların maliyetini kamu görevlilerinin sırtına yüklemek Türkiye'nin vizyonuyla da misyonuyla da uyuşmaz. Günün sonunda, 'Memur-Sen haklıydı' gerçeğini bir kez daha tekrarlamamak için işi doğru tamamlamak ve eksiksiz uygulamak gerekiyor. Bu noktada, tutmayan hedeflerin, gerçekleşmeyen beklentilerin ve gerçeği yansıtmayan tahminlerin yerine hepimiz menzili doğru belirlemek için doğru rakamları, gerçek oranları ve cüzdanlarımıza yansıyan fiyatları dikkate almalıyız. Teklifimizin gerekçesi daha önce ifade etmiş olduğum verilerin ve 2024 yılına ilişkin beklentilerin temelinde yatmaktadır."

Bu sebeple kayıpları en aza indirmek için 2024'te maaş/ücret artışlarının üçer aylık dönemlerle yansıtılmasını teklif ettiklerini hatırlatan Yalçın, bu tekliflerinin haklılığı ve makuliyetinin kamu görevlilerince takdir edildiğini söyledi.

Sözleşme masasında genel hükümler bakımından 129, hizmet kollarıyla ilgili toplam 936 teklifi görüşeceklerini bildiren Ali Yalçın, şunları kaydetti:

"Bu toplu sözleşmenin Hakem Kuruluna gidilmeden, uzlaşma ile tamamlanacağına, tekliflerimizin kabul göreceğine ve Türkiye Yüzyılı'nın, emeğin yüzyılı olacağına inanıyorum. Görüşülen tekliflerin, uzlaşılan ve uzlaşılmayan maddelerin her bir hizmet kolu ve genel hükümlerin ayrı ayrı tutanak halinde tutulması, emek örgütü olarak bizlerin garanti belgesidir. Bu konuda, heyet temsilcilerinden oluşan bir ekibin kurulmasına yönelik olumlu adım bekliyoruz. Bu ekip, öncelikle çalışma takvimini ortak belirlemek suretiyle uzlaşılan veya uzlaşılamayan tekliflere ilişkin toplantı tutanağına yönelik hazırlık yapmalıdır."

Türkiye Kamu-Sen ve KESK, 7. Dönem Kamu Toplu Sözleşmesi'ne ilişkin taleplerini açıkladı
Türkiye Kamu-Sen ile Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) üyeleri memur ve memur emeklisinin 2024-2025 yıllarındaki mali ve sosyal haklarının belirleneceği 7. Dönem Kamu Toplu Sözleşmesi'ne ilişkin görüşlerini kamuoyuyla paylaştı.

Kahveci, Türkiye Kamu-Sen olarak birinci altı ay için yüzde 40 artış istediklerini bildirerek, şöyle konuştu:

"Bu yüzde 40'la beraber yüzde 10'luk refah payı ilave edilmesini talep ediyoruz. İkinci altı ay için de yüzde 30'luk bir artış talep ediyoruz. Tabii ki bu yıla yönelik taleplerimizin toplamının kümülatifi yüzde 100,2'ye tekabül ediyor. 2025 yılı için ise birinci altı aya yüzde 20, ikinci altı aya yüzde 20, artı birinci altı aylık yüzde 20'lik zam yapıldıktan sonra yüzde 10 refah payı talep ediyoruz.

Taleplerimiz gerçekleşirse 2024 yılı itibarıyla ocak temmuz arasında en düşük devlet memuru maaşı 32 bin 148 lira olacak. Yıl sonu itibarıyla da yani temmuz-aralık dönemi itibarıyla 41 bin liraya ulaşacak."

Kahveci, yoksulluk sınırının 35 bin liranın üzerine çıktığını ifade ederek, "Bu ücret taleplerimiz karşılık bulduğu zaman ortalama memur maaşı 38 bin 578 lira, yıl sonu itibarıyla da 50 bin 152 liraya yükselecek." diye konuştu.

Yeni göreve başlayan bekar bir memurun maaşının da 22 bin liraya tamamlanmasını beklediklerini belirten Kahveci, enflasyon farkının her ay memur maaşlarına, emeklilerin maaşlarına yansıtılmasını, lojmanda oturmayan tüm kamu çalışanlarına 7 bin 851 lira aylık kira yardımı yapılmasını, nöbet, ek ders, fazla çalışma ücretlerinin artırılmasını talep etti.

Bozgeyik: Kamusal hizmetlerin güçlendirilmesi noktasındaki taleplerimizi ileteceğiz

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Eş Başkanı Mehmet Bozgeyik de enflasyonun her geçen gün arttığını ifade ederek, "Sayın Maliye Bakanı'nın ifade ettiği gibi emekçilere yoksullara ve işçilere bir kemer sıkma politikasının neo-liberal politikaların daha fazla dayatılacağı bir döneme girmek üzereyiz. Biz bu politikalara teslim olmayacağız." diye konuştu.

Bozgeyik, kamu emekçilerin sorunlarına değinerek, şunları kaydetti:

"Toplu sözleşme masasında özelleştirmenin durdurulması ve kamusal hizmetlerin güçlendirilmesi noktasındaki taleplerimizi ifade edeceğiz. Özellikle kamu-özel işbirliği projeleriyle şehir hastanelerine, köprülere, tünellere aktarılan kaynaklarımızın durdurularak buraların kamulaştırılması ve kamu emekçilerinin de yönetimde söz ve karar sahibi olduğu yeni bir çalışma yaşamının inşa edilmesi ile ilgili taleplerimizi ileteceğiz."

Memurların toplu sözleşme görüşmeleri bugün başlıyor

 

Memur ve memur emeklisine zam teklifi belli oldu

 

Bakan Göktaş: SED’i memur maaş zammı oranında artırdık

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (25)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ali02 Ağustos 2023 09:16

    Emekliyi pestil etdiniz...TÜİK sayesinde...Tüm Belediyeleri kaybedersiniz, İNŞALLAH

  • Turkogluturk02 Ağustos 2023 07:36

    Halk ile slay etmenin cezadi yok.

  • Ssk E 01 Ağustos 2023 23:07

    İmdattttttttt bize bakan yok

  • Köylü 01 Ağustos 2023 22:59

    Milletle dalga geçen zavallı adamlar. Sizler acınacak hallerinizle dalga gecin

  • sözün özü01 Ağustos 2023 21:27

     Emekliler ezilmedi de SUYU çıktı,,, Ezilmeden büzüldük, don gömlek kaldık........

  • ...02 Ağustos 2023 07:37

    Burada aglarlar sonra gidip oy verir bunaklar

  • Malatya afetzede01 Ağustos 2023 20:15

    "Emekçinin alın terinden artırılanlarla bütçe büyümez" biri bu sözü seçimden önce maaşlarda kesinti yapmayacağım diyerek, seçilir seçilmez ilk işi personelin SDS sini tamamen kesen ilerleyen zamanda Zoraki kestiği oranın bir kısmını veren üstüne birde yaşanan Elazığ depremi, Pandemi Süreci ve enson Kahramanmaras depremlerinden etkilenerek zor durumda kalan personeli hala gormezden gelen Malatya Büyükşehir Belediye başkanı Selahattin Gürkan a izah etsin lütfen.

  • Hüseyin Demir 01 Ağustos 2023 19:56

    Çalışanları enflasyona ezdirmediniz tabi ki, TOST yaptınız TÜİK verilerine göre enflasyon ve maaş zammı yaparak

  • Msc01 Ağustos 2023 19:19

    Memur emekli olunca ,emekli maaşı bağlama oranı vardı ,bu oranı darmaduman ettiniz. Aşiret kabilerinde bile keyfi uygulama olmaz

  • E.g.01 Ağustos 2023 19:18

    TOKİ EVİ OLMAYAN MEMURLARA KONUT YAPIP 20 YIL VADE İLE SATSIN DÜŞÜK MAAŞLI EMEKLİLERE İSE KONUT KİRAYA VERSİN MECBUR OLSUN

  • HASAN TOSUN01 Ağustos 2023 19:12

    SEÇİMDEN ÖNCE DOLAR 18 TL.İDİ.SEÇİMDEN SONRA  20 GÜNDE  DOLARA %50 ZAM GELDİ,27 TL.OLDU.PİYASAYADA % 50-70  ZAM GELDİ,MEMUR EMEKLİ MAAŞI ALMADAN,ÜZERİNDEN SİLİNDİR GİBİ GEÇTİNİZ,ANASINI AVRADINI SOYUNU SOPUNU KENDİSİNİ EVİNİ DAMINI BAŞINA YIKTINIZ,YIL SONUNDA DOLAR 35 TL.GELECEK SENE 60-70 TL OLACAK DOLAR.DOLARA MEMLEKETİ EZDİRDİNİZ.MEMLETETTE HUZUR BULMAK ,RAHAT ETMEK HARAM OLDU,PİYASADA ANARŞİ VAR,KİMİN ELİ KİMİN CEBİNDE,İSTEYEN İSTEDİĞİ GİBİ DURMADAN ZAM YAPIYOR,SERBEST PİYASA  CANAVAR DÜZENİNDEN BİR AN ÖNCVE KURTULALIM,DOLAR CANAVARINDAN KURTULMADIKÇA ÜLKEYE HUZUR GELMEZ.ÇARE DOLAR KALDIRILMALI,KONVERTIBILİTEDEN VAZ GEÇİLMELİ,SABİT KURA GEÇİLMELİ,KAPİTALİST SERBEST PİYASA DÜZENİNDEN VAZGEÇİLMELİ,SOSYAL PİYASA SİSTEMİNE DENETİMLİ PİYASA SİSTEMİNE GEÇİLMELİ.ÇARE BU YANİ DÜZENSİZ DÜZENDEN DÜZENLİ DÜZENE GEÇMEK.

  • Sai02 Ağustos 2023 04:06

    Sabit kurda piyasa kuru 200 lirayı geçer bir senede.

  • Okuyucu01 Ağustos 2023 19:07

    1992 de kıdem tazminatı asgari ücretin 6 katı iken şimdi ise 1,75 katı. Emekli oldum, 29 yıllık çalışma hayatınla bir ev almayı bırakın 10 yaşındaki arabayı bile alamaz halde oldum. Ne yazayım durum özetle bu.

  • vatandaş01 Ağustos 2023 18:57

    Müslüman yalan söylemez ,ama ne yazı ki söylüyorlar işte diğer Müslümanlarda inanıyor ben bu işten tövbe bir şey anlamadım ,müslümanlıkmı kural kaide değiştirdi nasıl bir utanmazlıktır bu ya

  • Mehmet yılmaz 01 Ağustos 2023 18:27

    TÜİK in belirlediği enflasyon ise geçin bunları,

  • H.hosguler01 Ağustos 2023 18:23

    Emeklinin içinden geçtiniz olsun Olsun ama ne olsun bu milletin size beslediği iyi niyet haram olsun Sizi yönetici kabul edende kabahat ,birdaha asla Allah'ın izniyle müslüman görünümlü insanlara pirim yok isterse bu vakitte sonra 50.000 TL yap emekli maaşını ben vermem Sağ partiye .nokta pislikler

  • YUSUF KALEKAPISI01 Ağustos 2023 17:39

    BU OLUMSUZLUKLARIN TEK SORUMLUSU 20 SENEDİR İKTİDARA GELMEYİ BİR TÜRLÜ BAŞARAMAYIN ANA MUHALEFET PARTİSİDİR.

  • Kerim02 Ağustos 2023 01:06

    Sayin yusuf iktidarin hic suçu kusru yok degil mi...adami her seferinde kovalamissiniz..bas suçlu sen olmayasin

  • YUSUF KALEKAPISI01 Ağustos 2023 17:35

    En basit ocak ayında 30 TL aldığım tavuk etinin kg olmuş şimdi 80-90 TL bunlar vermiş % 25 ücretlilere zam bir de utanmadan öğünüyorlar.

  • HASAN HÜSEYİN KARTAL01 Ağustos 2023 17:34

    Bu ülke  gerçek ATATÜRK çü ve 6 oka gerçekten sadık kalan bir chp olduğu zaman her şey düzelir yoksa bu ülkeden hiç bir şey olmaz.Bugün ki kişiler ile bu olmaz.

  • Mevsim01 Ağustos 2023 16:57

    Izmdc incelemekte fayda var

  • acacu01 Ağustos 2023 16:35

    Arkadaşım kimse yemiyor bu süslü hikayeleri, boşuna yormayın kendinizi, size oy verenler bile farkında durumun. Bir kere markete girsen zaten anlaşılıyor kimin kime ne verdiği.

  • Sfr01 Ağustos 2023 17:35

    Yiyiyor yediği de ortada

  • Mete01 Ağustos 2023 16:28

    Boş boş konuşmayın Allah aşkına defol kiralara bı bak meyve sebze fiyatlarına bı bak hangi gezegende yaşıyorsun, ezdirmemis bak sen ölüyoruz

  • asena01 Ağustos 2023 15:12

    yalançılar herşey yüzde yüz zamlandı emekili yüzde 25 yalançılar  beduamız üzerinizde olsunnnnnnnnnnn