E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıTL varlıklarda oynaklık beklentisi---

TL varlıklarda oynaklık beklentisi

TL varlıklarda oynaklık beklentisi
05 Temmuz 2021 - 08:20 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım Menkul Değerler tarafından hazırlanan günlük bültende, açıklanacak enflasyon verisi sonrası TL ve TL bazlı varlıklarda hareketlilik oluşabileceği vurgulanıyor.

Geçtiğimiz hafta kritik gelişmeler yaşanmış ve bu gelişmelerin etkisi ile piyasalarda oynaklığın yükseldiğini görmüştük. Yeni haftaya da etkilerinin sirayet edebileceğini düşündüğümüz bu önemli gelişmeleri kısaca hatırlatmak gerekirse;

Avrupa tarafında korona virüs delta varyantına yönelik endişeler artmıştı. Bu hafta da yine vaka sayılarını yakından takip edeceğiz.

ABD’de TDI verisinin 850 bin ile beklentilerin üzerinde gerçekleşmesine karşılık işsizlik oranında artış ve ortalama saatlik kazançların zayıflama kaydetmesi FED’in aksiyon almasını gerektirecek güçte istihdamın güçlenmediğini gösterdi. Bu sayede ABD endeksleri rekor seviyelerde kapandı.

OPEC+ toplantısında bakanlar yılsonuna kadar kademeli bir artış önerdiler. Ortak Bakanlar İzleme Komitesi Ağustos'tan Aralık'a kadar günlük 400.000 varil artış yapmasını tavsiye etti. Bu sayede Brent petrol 77 dolara yaklaştı.

Yurt içerisinde TCMB, zorunlu karşılık oranında ayarlamaya giderek tüm vadelerde 200 bp artış gerçekleştirdi. Ayrıca yerli yatırımcılarla bir araya gelen banka kararlı duruşun sürdürüleceğini belirtti ve "Nisan Enflasyon Raporu tahmin patikasındaki belirgin düşüşün üçüncü çeyreğin sonu, dördüncü çeyreğin başı gibi olacağı beklentimizi koruyoruz." cümlesi ile yılın son çeyreğine yönelik faiz indirimi sinyalini sürdürdü.

Yeni haftada özellikle bugün açıklanacak TÜFE verileri oldukça önemli. Piyasa beklentisi Haziran ayında TÜFE’nin %16.92 seviyesinden gerçekleşmesini bekliyor. ÜFE’de ise %39.90 seviyesine yükseliş beklenmekte. Data sonrası TL ve TL bazlı varlıklarda hareketlilik oluşabilir. Cuma günü TCMB Beklenti Anketi sonuçlarını da izleyeceğiz. Küresel tarafta ise hafta genelinde Çin’de enflasyon verileri ve ABD’de ISM hizmet PMI datası öne çıkan en önemli gelişmeler olacak.

Öne Çıkanlar

VBT Yazılım A.Ş.'nin halka arzında 5-6 Temmuz tarihlerinde talep toplanacak.

Asya Pasifik Bölgesi'nde hisse senetleri haftaya karışık bir görünümde başladı.Asya hisselerini çoğunlukla teknoloji hisseleri aşağı çekti. Bölgede Tencent yüzde 1.65, Alibaba yüzde 2 ve Meituan yüzde 3.42 düştü.Avustralya Borsası ülkede perakende satışların Mayıs ayında mevsimsellikten arındırılmış verilere göre yüzde 01 artış kaydetmesinin ardından yüzde 0.4 yükseldi.Çin ana karasında ise Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.16 yükseldi. Shenzen endeksi ise yüzde 0.32 arttı. Hong Kong'un Hang Seng Endeksi yatay seyretti.Çin'de Haziran ayında Caxin Markit hizmet sektörü satın alma yöneticileri endeksi,Mayıs ayındaki 55.1 seviyesinden sert gerileyerek 50.3'e düştü.

ABD Merkez Bankası(Fed) Başkanı Jerome Powell'in Fed'in kendi dijital parasını geliştirmesi gerekip gerekmediği konusunu değerlendiren bir çalışma belgesi hazırlanması planını açıklamadan önce Coinbase CEO'su ile bir araya geldiğini açıklandı.

San Francisco Fed Başkanı Mary Daly, son 3 aydaki istihdam büyümesi ortalamasının ABD'de istihdamın 2022 yılı sonuna kadar kriz öncesi seviyelere geri gelebileceğine işaret ettiğini söyledi.

ABD'de Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'ndeki Cumhuriyetçi ve Demokrat üyeler, Çin karşısında ABD'nin rekabet gücünü artırmayı ve Pekin'e insan hakları konusunda baskı yapılmasına yönelik tasarıda anlaşmaya varamadılar.

Avrupa Merkez Bankası üyesi ve Hollanda Merkez Bankası Başkanı Klaus Knot, Avrupa'da yükselen enflasyonun geçici olmayabileceğini söyledi. Suudi Arabistan Enerji Bakanı Prens Abdulaziz bin Salman, Nisan 2022'de sona erecek olan OPEC+ global arz anlaşmamasının uzatılması gerektiğini söyledi.

Irak Petrol Bakanı Ihsan Abdul Cabbar, OPEC+ üretim kısıntısı anlaşmasının Nisan 2022'den 2023 yılına kadar uzatılmasına destek verdiklerini söyledi Cumhurbaşkanlığı Kabinesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında bugün toplanacak. Kabine toplantısında, Covid-19 aşı programı ile bayram tatilinin süresinin görüşülmesi ve Milli Savunma Bakanı Akar'ın güvenlik konularında brifing vermesi bekleniyor. ABD'de Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'ndeki Cumhuriyetçi ve Demokrat üyeler, Çin karşısında ABD'nin rekabet gücünü artırmayı ve Pekin'e insan hakları konusunda baskı yapılmasına yönelik tasarıda anlaşmaya varamadılar.

AC Asia ex, Japan % 0,05 alıcılı

S&P 500 % - 0,14 satıcılı

Euro Stoxx 50 % 0,07 alıcılı

Borsa İstanbul yeni hikaye arıyor

Yurt içi piyasalar enflasyon verilerine odaklandı

Sezgin Baran Korkmaz için kritik gün

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)