E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul yeni hikaye arıyor---

Borsa İstanbul yeni hikaye arıyor

Borsa İstanbul yeni hikaye arıyor
05 Temmuz 2021 - 08:11 borsagundem.com

BİST 100 endeksi analistlerce kritik olarak belirtilen 1400 seviyesinin altında seyrederken, temmuzun ilk günlerinde tepki alımlarıyla yönünü yukarı çevirse de trendin tersine dönmesi için taze para girişi ve yeni bir hikâyeye ihtiyaç duyuluyor.

Türkiye piyasaları dünyadaki olumlu seyirden yeterince yararlanamazken son haftalardaki sıkıntılı dönemlerin ağırlığını ise daha yüksek hissediyor. Haftanın sonuna doğru tepki alımlarıyla Borsa İstanbul BİST100 endeksi yönünü yukarıya çevirmeye çalıştı. Ancak uzmanlar bu tepki alımlarının çok kalıcı olabileceği konusunda endişeli. Yılın ilk yarısı BİST 100 endeksi TL bazında yüzde 8,15, dolar bazlı yüzde 21,58 kayıp yaşadı.

“Borsada yaşanan fiyatlamanın artık ucuz olarak bile değerlendirilemeyeceğini ve yeni para girişinin yaşanmadığını belirten analistler bu gidişi olumluya çevirecek bir haber de beklemiyor.”

“ÇIKAMAYAN BORSA DÜŞER”

İnfo Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Mert Yılmaz yaşanan hareketi çok basitçe “çıkamayan borsa düşer” olarak değerlendirerek BİST100 endeksinde 1400 puanın altında kalmanın bıçak sırtı bir yer olduğunu dile getirdi. Dünya’dan Şebnem Turhan haberine göre, gündemde yeni bir başlık olmadığı sürece düşüşün sürebileceği uyarısı yapan Yılmaz, yavaş yavaş ile tepki alımlarının geldiğine de dikkat çekti. Alımların trende dönüşmemesinin nedenlerini de paranın bitmesi olarak gösteren Yılmaz, yabancının gelmediğini, yerli kurumsalın almadığını bireysellerin de ellerindeki mal kaldığını ifade etti.

YENİ TEMA YARATMAKTA GÜÇLÜK ÇEKİLİYOR

Deniz Yatırım Strateji ve Araştırma Bölüm Müdürü Orkun Gödek, son dönemde Borsa İstanbul’da gözlenen işlem hacmi düşüşünü tek bir gerekçe ile açıklamanın ne mümkün ne de sağlıklı olduğunu vurgulayarak “Farklı birçok bileşenden oluşan bir durumdan söz ediyoruz. Öncelikle 2020’de pandemi koşullarının dünyanın diğer noktalarında da olduğu üzere başta hisse senetleri olmak üzere finansal enstrümanlara yönelik ilgi artışını desteklemesinin sürdürülebilir olmadığı gerçeği noktasından başlamak gerekli. Nitekim yatırımcı sayılarındaki seyrin ilk etapta yavaşlaması, devamında ise mayıs ayı ile birlikte azalış göstermesini durumu gayet iyi anlatıyor” dedi. Uzun zamandır arzu edilen şirketlerin yeniden halka arz furyasına katılım sürecinin de maalesef istenen patikada ilerletilemediğini belirten Gödek, şöyle konuştu: “Başvurulardan halka açılma sonrasındaki işlem aktivitelerine dek geniş çerçevede yanlış eğilimler gözlendi. Aynı hafta içerisine denk gelen halka arzların çektiği Türk Lirası likidite 19 Mart sonrasında çıkışını hızlandıran ve ilgisini oldukça düşük seviyelerde tutan yabancı yatırımcı ve özellikle de kurumsal yatırımcının da süreçte yer almaması ile birlikte işlem hacmindeki azalışın hızlanmasına zemin hazırladı. Son 2 ayda endeks 100’ün işlem hacmi ortalaması 15 milyar lira civarında oluşurken, bu rakam çok değil mart ayında iki katı seviyelerdeydi.” Gödek, ayrıca, faizlerdeki yükselişin değerlemeler üzerinde kurduğu baskının, yeni tema yaratmakta çekilen güçlüğün, oynaklığın yükselmesinin ve kripto varlıklar ile gram altın gibi farklı yatırım araçlarındaki son dönem zararlarının yatırımcıları daha güvenli gördükleri klasik ürünlere yönlendirmesini de dikkate alarak değerlendirme yapmak gerektiğini vurguladı. Gödek, ayrıca, yazılımlar tarafından gerçekleştirilen işlemlerin fiyatlar üzerinde yarattığı dengesizlik ve yatırımcı algısını negatif etkilemesi de burada acil düzenleme ihtiyacı olduğu gerçeğini ortaya koyduğunu belirtti.

SERT SATIŞLARDA KREDİLİ POZİSYON YAŞAYANLAR VAR

Mert Yılmaz, bireysellerin en önemli özelliğinin zarardan mal satmamak olduğunu ancak sert satışlarda kredili pozisyon taşıyanların olduğunu vurgulayarak “Kredili pozisyonların satışları geliyor. Herkes işlem hacmine takılmış durumda. Yanlışlık şu geçen seneki işlem hacmi rasyonel değildi. Geçen yılınkini bekleyenler çok bekler çünkü malların fiyatı düştü. Yabancı yok, taze para girmiyor. Yukarı yönlü trend beklentisi de zayıf olduğu için kimse girip almak istemiyor. Temel sorun ise kredili işlemlerden kaynaklanıyor. Ucuzluk başka bir şey cazip olmak başka bir şey. Sadece ucuz diye mal alınmaz. Kimse mal almıyorsa bir hikaye yazmak lazım” diye konuştu.

Borsada kaybettiren 9 hata

Borsa İstanbul neden düşüyor?

Yaz rehavetine giren borsada enflasyon rakamları bekleniyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)