E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıTL varlıklara ilişkin risk algısı yükseldi---

TL varlıklara ilişkin risk algısı yükseldi

TL varlıklara ilişkin risk algısı yükseldi
03 Nisan 2020 - 09:35 borsagundem.com

Şeker Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende borsalarda tepki yükselişlerinin sınırlı kalması ve tekrar satış fırsatı olarak kullanılması beklenebilir.

Güne pozitif eğilimle başlayan BIST-100 Endeksi gün içinde dalgalanmaya devam ederken günü %0,48 yükselişle 89.511’den kapattı. Bankacılık Endeksi %1,19 düşüşle negatif ayrıştı. Yurtdışı borsalar petrol fiyatlarının yükselişe geçmesiyle genel olarak günü yükselişlerle kapattı. Suudi Arabistan ve Rusya’nın petrol üretim kısıntısı konusunda anlaşabileceğine yönelik beklentilerle petrol fiyatları çok sert tepki yükselişi gerçekleştirdi. TL dün pozitif ayrışarak hafta içindeki kayıplarının bir kısmını geri aldı. TL likidite sıkışıklığı nedeniyle Londra gecelik TL swap faizlerinin %65’lere kadar yükselmesi sonrası açığa işlem yapanların pozisyonlarını kapatması TL’deki değer kazançlarında etkili oldu.

BIST endeksi veri gündemini takip ediyor

CDS’ler 617 seviyeleri ile 2003’den beri en yüksek seviyesini test etti. CDS’lerin son dönemdeki sert yükselişi TL varlıklara ilişkin risk algısının güçlü şekilde yükseldiğine işaret ediyor. VIX 51 seviyelerine gerilese de yüksek seyrini devam ettiriyor. VIX Endeksi ilk etapta 50 seviyesi ve sonrasında kademli olarak 40’lara doğru düşüşüne devam etmesi volatilitenin azalmaya başladığına yönelik önemli bir işaret olacak. VIX Endeksi geriledikçe başta ABD Borsaları olmak üzere tepki yükselişlerinin daha sağlıklı şekilde güçlendiğini görebiliriz. Resesyon beklentileri iyiden iyiye güçlenirken, piyasalarda risk alma iştahının orta vadede geri dönmesi için virüs salgının momentum kaybettiğini ya da tedavi edici ilaç bulunması gerektiğini düşünüyoruz. Aksi durumda borsalarda tepki yükselişlerinin sınırlı kalması ve tekrar satış fırsatı olarak kullanılması beklenir.

BIST’in kısa vadede yön olarak yurtdışına paralel hareket etmeye devam etmesi beklenmektedir. Yurtiçinde virüsün yayılma hızının artması ve petrol fiyatlarındaki güçlü tepki yükselişinin devam etmesi TL varlıkların negatif ayrışmasına neden olabilir. Bugün yurtiçinde TÜFE enflasyon verisi takip edilecek. Ortalama piyasa beklentisi aylık %0,50 artış yönündeyken, bizim tahminimiz %0,80 artış şeklindedir.

Piyasaların odağında enflasyon var

Beklenti altındaki veri kurlarda gevşemeyi devam ettirebilir

Yurtdışında ise ABD’de açıklanacak istihdam ve ISM Endeksi günün önemli verileri olacak. BIST kapanışı sonrası yurtdışı borsalarda tekrar satışlar yaşanırken, Dow ve Dax vadeli endeksleri BIST kapanışına göre %1’e yakalan eksiyle (08:20) hareket ediyor. Asya Borsaları’nda Petrol’ün sert yükselmesiyle genel olarak satıcılı bir seyir var. Endeks’in güne pozitif eğilimle başlaması beklenmektedir. Gün içinde endekste satış baskısı oluşsa da belli seviyelerde alım fırsatı olarak kullanılması ve tepki yükselişi eğiliminin korunması beklenmektedir.

TL varlıklarda satıcılı seyir olabilir

Para ve Döviz Piyasaları:

Dün 6,5912-6,6277 bandında işlem gören Dolar paritesi önceki gün sonuna göre %1,19 oranında değer kaybederek günü 6,6230 seviyesinden tamamladı.

Döviz sepeti karşısında ise Lira %1,80 oranında değer kazandı.

Borçlanma araçları piyasasında dün %13,86-%13,94 seviyeleri arasında hareket eden on yıllık gösterge tahvilinin getirisi önceki kapanışa göre 28 baz puan artışla gün içinde gördüğü en yüksek seviye olan %13,94’ten günü tamamladı.

Piyasalarda oynaklık hala yüksek

Yurt İçi Gündem:

Piyasanın Mart TÜFE enflasyonu beklentisi, bizim %0,8’lik beklentimize karşılık, %0,5: Veri saat 10:00’da açıklanacak.

Petrol fiyatlarına paralel olarak ciddi gerileyen benzin ve motorin fiyatlarını enflasyonu %0,5 puan kadar aşağı çekiyor olsa da, gıda fiyatlarında (özellikle et ve bazı işlenmiş gıda ürünlerinde) de gözlemlediğimiz önemli artışlar ters yönde bir etki yapıyor. Aynı zamanda TL’deki değer kaybına bağlı olarak, bazı temel malların fiyatlarında kur geçişkenliği gözlemlenebilir. Mevcutta %12,4 seviyesindeki yıllık TÜFE enflasyonu, bizim aylık tahminimize göre %12,1’e, medyan piyasa beklentisine göre ise %11,8’e geriliyor.

Dış ticaret açığında Mart’ta hızlı artış: Ticaret Bakanlığı’nın açıkladığı geçici veriye göre, Mart ayında dış ticaret açığı 5,4 milyar $ ile Temmuz 2018’den beri en yüksek seviyeye ulaştı. Geçen yılın aynı ayında TL’deki değer kaybıyla hızla geri çekilen ithalata bağlı olarak sadece 1,9 milyar $’lık bir açık oluşmuştu. İhracat büyük ölçüde, Covid-19 virüsünün ihracat pazarlarında yarattığı iş kayıplarının etkisiyle %18 düşerken, ithalat %27 gerileyen enerji ithalatı maliyetine karşın, toplamda %3 artış gösterdi. Alt detaylarda, yatırım malı ithalatının %28, tüketim malı ithalatının %13 arttığı görülüyor.

Kur riski artarken finansal tedbir almak şart !

Geçen yıldan kalan düşük baz, bu yüksek rakamların ortaya çıkmasında önemli bir rol oynadıysa da, her iki kalemin de Covid-19 virüsünden henüz çok fazla etkilenmediğini söyleyebiliriz. Şöyle ki, hesaplamalarımız, mevsimsellikten arındırıldığında yatırım malı ithalatında geçen aya göre çift haneli bir artışa işaret ediyor. Ancak, bu sen için artık genel beklenti haline dönüşen global ekonomideki küçülmeye bağlı olarak, hem ihracat, hem de ithalat rakamlarında önümüzdeki aylarda önemli oranda geri çekilmeler görülmesini bekliyoruz.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ZEYREK ZEMHERİ03 Nisan 2020 11:35

    benim tahminim mayıs ayında dolar 7,5-8,5 TL euro ise 8,5-9,5 TL olur fakat oradan tekrar düşüşe geçer.

  • ekonomist/stratejist03 Nisan 2020 09:46

    TL'den kaçış başladı çünkü şu an ki ekonomi yönetimine güven kalmadı, hükümete güven kalmadı, piyasalara güven kalmadı..Daha dün demiştim reel piyasayı yansıtmayan BIST bir balondur. Dikkat ederseniz yıl başından beri yabancılarda müthiş bir çıkış piyasamizda hepsi ABD'ye gidiyor. Bizim piyasada sorunlar hızla yükseliyor.

  • amanin amanin04 Nisan 2020 16:34

    Yabancıların çekip gittiği doğru. Hiçbir piyasada doğru dürüst gerçek yabancı kalmadı. Bıyıklılar hariç. Onun için de türkiye piyasalarında herşey olabilir. Yerli çakallar ters yapmayı sever. Bu hafta dikkat edin yurtdışı eksiyken bizimki artı oluyodu, yurtdışı artıyken de eksi. Yerli çakallara kaldık, işimiz zor...