E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemTİM Başkanı Gülle: Hedeflerimiz korona virüsten büyük---

TİM Başkanı Gülle: Hedeflerimiz korona virüsten büyük

TİM Başkanı Gülle: Hedeflerimiz korona virüsten büyük
04 Mayıs 2020 - 12:09 borsagundem.com

TİM Başkanı İsmail Gülle, nisan ayında yüzde 41,4 düşen ihracat rakamlarını değerlendirerek, “Gün umutsuzluk günü değil, yarınlardaki fırsatlara hazırlanma günüdür. Unutulmayalım ki, ihracat hedeflerimiz korona virüsten büyük” dedi.

BORSAGUNDEM.COM-ANKARA

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), nisan ayı geçici dış ticaret verilerini açıkladı. Nisan ayında ihracat, Genel Ticaret Sistemi'ne (GTS) göre yüzde 41,4 düşüşle 8 milyar 993 milyon dolar oldu. Son 12 aylık ihracat ise yüzde 3,7 düşüşle 172 milyar 706 milyon dolara ulaştı.

Korona virüs pandemisinin küresel büyüme ve ticarete yönelik öngörüleri değiştirdiğine dikkat çeken Gülle, Türkiye’nin aldığı tedbirlerin ve mart ayının ikinci yarısına kadar kendisini koruyabilmesinin etkisiyle ilk çeyrekte yüzde 5-6 büyümesini öngördüklerini belirtti. Gülle, nisan ayı ihracat rakamlarının virüs salgınının küresel ticaret üzerinde beklenen negatif etkilerinin gözlemlendiği bir tabloya işaret ettiğini belirterek, “Korona virüs sürecinde daralan uluslararası ticaretin etkilerini, ihracatta yaşanan kaybı telafi edecek başlıkları ve süreç sonunda oluşacak yeni dünya düzeninde daha güçlü bir şekilde yer almak için eylem planlarını devreye aldık. Unutulmayalım ki, ihracat hedeflerimiz korona virüsten büyük. Ülkemiz ihracatı bu zorlu süreçten güçlenerek alnının akıyla çıkacaktır. Biz hiç yılmadan dış ticaret fazlası veren Türkiye hedefine doğru giden yolda kararlı yürüyüşümüzü sürdüreceğiz” dedi.

SANAL TİCARET HEYETLERİ MAYIS'TA BAŞLIYOR

Korona virüs sürecinde ihracatçılar için devreye aldıkları eylem planlarına değinen Gülle, bu kapsamda Çin, Hollanda ve ABD Büyükelçileriyle online ortamda yapılan “TİM Export Talks” panelleriyle salgın sonrası süreçte hangi ürün ve sektörlerde fırsatların gelişeceğini değerlendirmeyi sürdüreceklerini belirtti. İhracatçı birliklerinden TİM'e iletilen 40 sorun ve talebin ekonomik istikrar kalkanı paketinde hızlı bir şeklide karşılık bulduğunu ve Ticaret Bakanlığı’nın 'Temazssız İhracat' uygulamasıyla ihracatın önündeki engellerin kaldırıldığını hatırlatan Gülle, “TİM olarak bizler de 'Yeni nesil ticaret diplomasisi' faaliyetleri kapsamında ihracatçılarımızın bu süreçten daha fazla olumsuz etkilenmemesi adına sanal ticaret heyetleri düzenleme noktasında çalışmalara başladık. Yaptığımız analizlere dayanarak hedef ve öncelikli ülkelerin 28'inin ticaret müşavirleri ve ataşelikleriyle yapılan görüşmeler sonucu heyetleri gerçekleştireceğimiz ülkeleri belirledik. İlk etapta sanal ticaret heyetlerimize mayıs ayının hemen başından itibaren, Kenya, Özbekistan, Güney Kore ve Hindistan'la başlıyoruz” dedi.

EN STRATEJİK SEKTÖRLER GIDA VE MEDİKAL

Gülle, salgının başladığı günden bu yana tarım sektörlerinin küresel salgının ortaya çıkardığı talep şoklarından en az etkilenen sektörler olduğunu belirterek, “Bu sektörlerden bazıları nisan ayı ihracatlarını artırmayı da başardı. Bu süreç özellikle gıda ve medikal ürünlerin ne kadar stratejik sektörler olduğunu bizlere tekrar hatırlatması bakımından mühim. Ülkemiz tedarik zincirinde ne kadar kritik bir konumda olduğunu ve bu sektörlerde kendine yetmekle kalmayıp birçok dünya ülkesine tıbbi malzeme yardımı yapabilecek güçte olduğu göstermiştir. Salgın sonrası dönemde, Türkiye salgının zirve yaptığı bu günlerde ülkelere uzattığı yardım elinin ve tedarik anlamında sağladığı güvenin meyvelerini toplayacaktır” dedi.

MASKE ÜRETİMİNDE AYLIK 1,5 MİLYAR HEDEFİNE YAKLAŞILDI

Günde 50 milyon, aylık bazda 1,5 milyar maske üretimi seviyelerine çekebilme hedefine yaklaşıldığını ifade eden Gülle, “Elbette çalışmalarımız ulusal düzeyle sınırlı değil. Türkiye'nin tüm hijyen ürünler ve maske üretiminde küresel ölçekte önemli bir üretici ve tedarikçi olduğunu göstermek adına, Türkiye Tanıtım Grubu olarak yurtdışındaki büyük alıcı grupların CEO'larına, işbirliği içerisinde bulunduğumuz ülkelerin resmi kurumlarına, kanaat önderlerine ve basın mensuplarına Türk hijyen kiti gönderiyoruz” dedi.

Nisan ayı ihracatına ilişkin detaylara değinen TİM Başkanı Gülle, “Türkiye ekonomisinin bugünü ve geleceği açısından vazgeçilmez bir sacayağı olduğu perçinlenmiş olan ihracatımıza yönelik farkındalık ve TİM olarak ülkemizin her noktasında yürüttüğümüz KOBİ ihracat Seferberliği eğitimlerimizin en net sonucu olarak; nisan ayında ihracat ailemize 919 firmamızın katıldığını bildirmekten memnuniyet duyuyorum. İhracata yeni başlayan bu firmalarımız nisan ayında 44,4 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Firma özelinde bakıldığında, nisan ayı içerisinde toplam 29.761 firmamız ihracat gerçekleştirdi” değerlendirmesinde bulundu.

53 ÜLKEYE İHRACAT 163 MİLYON DOLAR ARTTI

TİM’in nisan ayı geçici dış ticaret verilerine göre, Türkiye 53 ülkeye ihracatını 163 milyon dolar artırdı. Bu 53 ülkenin 46'sında artış yüzde 10'un, 32'sinde ise yüzde 50'nin üzerinde gerçekleşti. Bu ülkeler arasında, geçtiğimiz yılın nisan ayına göre 41,1 milyon dolar ihracat artışıyla Güney Kore, 18 milyon Dolar ihracat artışıyla Türkmenistan ve 14,8 milyon dolar ihracat artışıyla Hong Kong yer aldı.

Nisan ayının lideri, 1 milyar 285 milyon dolarlık ihracat ile Kimyevi Maddeler sektörü oldu. Onu 903 milyon 166 bin dolar ihracat ile çelik ve 620 milyon 608 bin dolar ile elektrik elektronik sektörleri takip etti. Geçtiğimiz yılın aynı ayına göre kimyevi maddeler sektöründe yüzde 27,3, çelik sektöründe yüzde 26,9, elektrik elektronik sektöründe yüzde 33,8 oranında düşüş gerçekleşti. Nisan ayının en güçlü performansına imza atanlar ise yüzde 46,5 artışla 198 milyon Dolar ihracata ulaşan fındık ve mamulleri, yüzde 15,2 artışla 144 milyon dolara ulaşan meyve sebze mamulleri ve yüzde 5,1 artışla 119 milyon dolar ihracat gerçekleştiren yaş meyve ve sebze sektörleri oldu.

AB'NİN İHRACATTAKİ PAYI YÜZDE 41,6'YA GERİLEDİ

En çok ihracat gerçekleştirilen ilk 3 ülke ise 862 milyon dolar ile Almanya, 606 milyon dolar ile ABD ve 564 milyon Dolar ile Irak oldu. İlk 10 ülkenin ihracattaki payı yüzde 45,7 olurken, ilk 20 ülkede bu pay yüzde 65,5'e yükseldi. Aralarında ABD, Almanya, İtalya ve Irak'ın da yer aldığı tam 12 ülkeye her sektör ihracat gerçekleştirmeyi başardı. En büyük pazar olan Avrupa Birliği'nin ihracattaki payı 3,7 milyar dolarlık bir hacim ile yüzde 41,6 seviyesine düştü.

EN DİKKAT ÇEKİCİ İHRACAT ARTIŞI KIRIKKALE'DE YAŞANDI

İllerin ihracatına bakıldığında; nisan ayında 17 il ihracatını artırdı. En çok ihracat gerçekleştiren ilk 3 il sırasıyla; 3 milyar 662 milyon dolarla İstanbul, 583,4 milyon dolarla İzmir ve 551,9 milyon Ankara oldu. En dikkat çekici artışlar ise; yüzde 76 artışla 1,3 milyon dolar ihracata imza atan Kırıkkale, yüzde 61 artışla 11,6 milyon dolara ulaşan Kastamonu ve yüzde 38 artışla 2,3 milyon dolar ihracat yapan Erzincan'da yaşandı. Zonguldak'ta Hazırgiyim sektörü ihracatını 77 kat artırırken, Düzce'de Fındık sektörü ihracatını 32 katına çıkarttı. Kastamonu'da Demir Demir-Dışı Metaller sektörünün ihracatını 23 katına, Mardin'de ise Makina sektörünün ihracatını 15 katına çıkardığı görüldü.

168 ÜLKEYE 3 MİLYAR TL İLE İHRACAT YAPILDI

Ay boyunca 168 ülkeye ihracatta 3 milyar TL tutarında ihracat gerçekleştirildi. 4 bin 152 firma ihracat işlemlerinde Türk Lirasını tercih etti.

Miktar bazında ihracat ise nisanda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 12,5 düşüşle 11 milyon ton olarak gerçekleşti. Son olarak, nisan ayında euro dolar paritesinin etkisi negatif yönlü 149,4 milyon dolar oldu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Cemil04 Mayıs 2020 20:27

    Krizi yönetemediler, Erdoğan’ın danışmanları çok zayıf

  • ADAMA SİMİT04 Mayıs 2020 20:01

    Geçen televizyonda kanalları zıplarken bulunduğu ortama göre renk değiştiren Kertenkele canlısı diye belgesel izledim. Hah işte Güçlü kimse onun yanında yer alır kendileri hemen ona göre renk değiştirip pozisyon alırlar Amerikan Arizona Çöl Kertenkelesinden bahsediyorum.  :D  :D  :D 

  • Hadi yaa04 Mayıs 2020 18:57

    Kızmasın sana amcanlar.Pek bir coşkuluydunuz 18 yıldır.

  • :)04 Mayıs 2020 14:37

    hemen yol yapalım... hemen köprü yapalım.. heden dev konferas salonu yapalım.. hemen kocaman kocaman binaları yapalım. hemden 25 yıldır yapılmaz dendi yaptık.... ama yapılanlar kimseye faydası olmayan yatırımlar. millet 25 yıl bunların borcunu ödeyecek. taksit taksit. ülkemiz gelişsin :D köprüle gelişen ulke olsa somali gelişirdi. konferans de dev bınalarla ülke gelişse zimbavya gelişirdi. gir kocaman köprü yap, git kocaman yol yap, somali süper güç olsun :D mantık yanlış 25 yıl boşa gitti... fabrika lazım insanlara,  bin tl hayırcıların zekatları ile 10 milyon beslenmez. böyle sistem olmaz türkiye gibi sıfırdan kurulan devlete

  • ADAMA SİMİT04 Mayıs 2020 20:19

    Kelimesi kelimesine katılıyorum On Numara Tespit Yapmışsınız. Bir Ülke savaşla kanla sıfırdan kurulacak dediğiniz gibi öyle bir sistem getireceksiniz ki Ülkenin borsasındaki şirketlerin yüzde yüzü neredeyse tamamı Yabancı sermayeye sırtını yaslamış vaziyette olacak Şirketlerin adı sadece yerli olacak ve ardından diyeceksiniz ki benim hedefim virüsten büyük... EEE? Virüsten büyük hedefleriniz bakteriden mikroplardan küçük ama küçük ekonomik hedefler Uyumayı seviyorlar. 

  • ekonomist/stratejist 04 Mayıs 2020 13:11

    Dış finansman bi şekilde sağlanmalı FED swap konusunda ayak diretiyor pek sıcak bakmıyor o kadar taviz verilmesine karşılık olaya doğru açıdan bakıyor. Maalesef ki böylesine küresel ekonomik krizde TL değerinin çok dusmesi ve varlıklarımızın değer yitirmesi FED açısından sıcak bakmamasina vesile oluyor. ABD Hazine Tahvillerinin elimizde çok az olması da ayrı bir facia ve basiretsizlik. Türkiye Varlık Fonu çatısı altındaki şirketleri ve şu an yıldızı parlayan şirketleri ABD'ye satsak ve bir de TCMB'deki altın rezervlerini ABD'ye versek belki anca ikna olur. Yani çok zor inşallah bir an önce çözülür yoksa durum hiç açıcı değil öyle ki S 400 aktif etmeyecez desek de kabul etmiyorlar çünkü olaya mali açıdan bakıyorlar siyasi değil. Dolar tük gelişmekte olan ülke para birimleri ve varlıklarına karşı aşırı değerli FED istiyor ki aynı düzeyde değerle veya varlıklarla değiş tokuş swap yanaşırım diyor. İşimiz çok zor

  • recai04 Mayıs 2020 13:07

    toparlanma uzun sürecek gibi. avrupa, amerika mal alımını azaltmış iyice.