E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriTesla'nın büyüsü, büyücüsü olmadan da devam edebilecek mi?---

Tesla'nın büyüsü, büyücüsü olmadan da devam edebilecek mi?

Tesla'nın büyüsü, büyücüsü olmadan da devam edebilecek mi?
10 Ağustos 2023 - 16:20 borsagundem.com

Tesla CFO’su Zachary Kirkhorn'un görevinden ayrılışının Tesla’nın başarısını zedeleyeceği öngörülüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Tesla markası birçok badireler atlatsa da bunların altından kalkmasını bildi. Bunda Tesla çalışanlarının, özellikle de görevinden ayrılan CFO Zachary Kirkhorn’un olumlu anlamda büyük katkısı olduğu biliniyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, adeta Ortaçağ krallarının bilge danışmanları olmadan bir hiç olmaları gibi, bugünün Tesla’sının da benzeri bir sona doğru sürüklenip sürüklenmeyeceği merak ediliyor.

Bilge danışmanın ayrılışı

Bloomberg’den David Fickling’in haberine göre, Tesla’nın sihrinin büyücüsü olmadan etkisini koruyup koruyamayacağı ve şirketin akibetinin olumsuz yönde değişime uğrayıp uğramayacağı özellikle Tesla yatırımcılarını düşündürüyor.

Gerçekten de şirketin 'bilge danışman'ı kabul edilen CFO Zachary Kirkhorn’un görevinden ayrılışı birçok soruyu da beraberinde getiriyor. Otomobil üreticisinin sığ bir tezgahı bulunuyor ve Elon Musk'ın büyüyen dikkat dağıtıcı listesi de şirketin geleceğine dair şüpheler uyandırıyor.

Tesla’nın resmi kayıtlarına göre, şirketin ‘Technoking (Tekno kralı) ve İcra Kurulu Başkanı’ olan Elon Musk, Game of Thrones benzeri ‘Master of Coin ve Finans Direktörü’ unvanını taşıyan Zachary Kirkhorn'u kaybetti. İcra kurulu başkanının maskaralıklarıyla bu kadar etkili bir şekilde ilişkilendirilen bir işte, bu ayrılışın pek bir fark yaratacağı düşünülmeyebilir. Ancak Tesla'nın Mart 2019'dan bu yana Kirkhorn yönetimindeki mali yönetimi, iflasına haftalar kala içi boş bir sepet konumundan disiplinli ve zengin bir üreticiye dönüşmesi açısından çok önemliydi.

Sağlam finansal yönetim anlayışı

Geçen yıl boyunca Tesla, tam da sermaye harcaması bakımından gülünç bir moda geçerken yüzde 5,25 oranında artan resmi faiz oranları fırtınasına dayanmayı başardı. Şirketin çok yüksek değerlemesi, ileriye dönük kazancın 74 katına kadar düşmüş olsa da, yatırımcılar bu durumdan korkmadı. Bloomberg tarafından ankete katılan ve hisse için ‘sat’ notu veren analistlerin payı geçen Kasım ayında yüzde 11,4'e düşerek 2015'ten bu yana en düşük seviyeye geriledi. Bu oran, Kirkhorn’un CFO rolünü üstlendiği Mart 2019'da yüzde 42 seviyesindeydi. O zamandan beri yüzde 18,4'e kadar yükselmiş olsa da, bunda hisse fiyatındaki yüzde 28'lik artışın etkisi bulunuyordu.

Şirketin güveni, sağlam bir finansal yönetim anlayışı tarafından desteklenmişti. Haziran çeyreğinde satışlar işletme sermayesinin yüzde 95’i oranında gerçekleşti ve yüzde 80’le General Motors ve yüzde 24’le de Ford’u geride bıraktı. Bu, Tesla’nın kısa vadeli varlıklarını rakiplerinden daha verimli kullandığının bir kanıtıydı. Şirket, yatırılan sermayenin getirisi, fonlama maliyetlerinin önünde rahat bir şekilde ilerleyen nadir şirketlerden bir haline gelmişti. Bu bakımdan Tesla, listelenen üç büyük ABD otomobil üreticisi arasında bu başarıya ulaşan tek şirket olarak rakiplerinden ayrıldı.

İyi senaryo

Şirketin sermaye harcaması şu anda yılda yaklaşık 7,8 milyar doları buluyor, Bu, Kirkhorn’un göreve başladığı seviyenin neredeyse altı katına karşılık geliyor ancak harcamaların neredeyse tamamen borçla finanse edildiği o dönemin aksine, şimdi şirketin sermaye harcaması 17 milyar dolarlık nakit yığınıyla destekleniyor. Bu tampon, mükemmel bir zamanlamayla, Fed'in geçen yıl faiz oranlarını yükseltmeye başlamasından hemen önce birikmeye başladı ve eldeki parayı büyümeyi finanse etmek için çok daha çekici bir yol haline getirdi.

Kirkhorn'un ayrılışına ilişkin iyimser yaklaşım, halefi olan eski ‘Muhasebe Sorumlusu’ Vaibhav Taneja'nın da benzer bir kumaştan yapılmış olması. Bu isimler arasından hiçbirinin CFO pozisyonuna yükseltilmeden önce önemli bir rolü yoktu. Her ikisinin de Tesla'nın finansal makine dairesinde derinlemesine çalışmaya zaman ayırmadan önce sadece danışmanlık geçmişi bulunuyordu. Taneja, o sırada bilinmeyen Kirkhorn'un CFO olarak atanmasından bu yana ‘Baş Muhasebe Sorumlusu’ görevini yürütüyordu.

Kötü senaryo

Daha karamsar bir görüş ise, Kirkhorn'un tam olarak neden ayrılması gerektiği sorusunda düğümleniyor. Şirkette geçirdiği süre ona 590 milyon dolarlık bir servet kazandırmış olsa da, 17 yıllık çalışma hayatının büyük çoğunluğuna karşılık gelecek şekilde tam 13 yıldır Tesla'daydı. Dahası, patronun işlere odaklanamaması, onu fiilen icra kurulu başkanı noktasına getirmişti. Resmi açıklama, 4 Ağustos'ta istifa ettiği ve yönetim geçişini desteklemek için yıl sonuna kadar kalacağı bilgisi dışında hiçbir ipucu içermiyor. Kirkhorn'un LinkedIn sayfasındaki bir gönderi de aynı derecede bilgilendiricilikten uzak.

İyi bir kurumsal yönetime sahip bir işletmede, bu tür geçişlerin rahatsızlıklara neden olmaması beklenir. Üst düzey yöneticilerin ayrılışı aylar öncesinden telgrafla bildirilir ve yerlerine özenle seçilmiş halefler yerleştirilir; bunun en azından böyle olması gerekir. Sekiz kişilik yönetim kurulunda Musk'ın erkek kardeşi Kimbal ve uzun süredir Silikon Vadisi ortakları olan Ira Ehrenpreis ve Jeff Straubel ve her nedense James Murdoch'un yer aldığı Tesla'da işler çok daha az tahmin edilebilir gözüküyor.

Musk direksiyona geçmezse…

Musk, Mark Zuckerberg'e karşı kafes maçları, SpaceX lansmanları ve sosyal medyadaki kaba şakalarıyla dikkatini dağıtırken Taneja, Kirkhorn'un Tesla'yı aşırı meşgul gösterme hilesini tekrarlayabilir. Ancak bunu bilebilmek, Tesla’nın dışındakiler için pek mümkün değil.

Ancak kesin olan bir şey var: Musk'ın dört yıl öncesine kıyasla dikkatini çekecek çok daha fazla oyuncağı var. Nöroteknoloji işletmesi Neuralink Corp., yapay zeka kuruluşu xAI ve uydu internet platformu Starlink. Bunların hepsi Kirkhorn görevi devraldığında henüz emekleme aşamasındaydı veya yoktu; Twitter ise yönetim süresini kısaltmaktan çok eğlence amaçlı bir oyalanma aracıydı. Kirkhorn, Tesla'yı temiz bir bakım kaydıyla iyi durumda bırakıyor. Taneja'nın ise, kararsız patronunun direksiyonu ele geçirmesini engelleyebilirse, önünde sorunsuz bir yolculuk var gibi gözüküyor.

Tesla'nın yılın ikinci çeyreğinde net kârı arttı

 

Tesla'nın 280 bin aracı için soruşturma başlatıldı

 

Tesla ve BYD Avrupa'da yer arıyor: 2 dev yatırım Türkiye'ye gelir mi?

 

GM ve Tesla'dan işbirliği

 

Tesla Model 3'lere vergi teşviki

 

Tesla indirime doymuyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)