E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro Ekonomiİsrail'le ticaret tamamen durduruldu---

İsrail'le ticaret tamamen durduruldu

İsrail'le ticaret tamamen durduruldu
03 Mayıs 2024 - 00:13 borsagundem.com

Ticaret Bakanlığı, insan hakları ihlalleri gerçekleştirdiği gerekçesiyle İsrail'le ilgili ihracat ve ithalat işlemlerinin tüm ürünleri kapsayacak şekilde durdurulduğunu bildirdi.

Ticaret Bakanlığından, Türkiye'nin, İsrail ile ticaret konusunda aldığı kararlara ilişkin yazılı açıklama yapıldı.

İsrail'in, Filistin'e yönelik uluslararası hukuk ve insan haklarına aykırı saldırıları neticesinde, bugüne kadar 15 bini çocuk, 35 binden fazla Filistinli sivilin hayatını kaybettiği, yaklaşık 78 bin Filistin vatandaşın yaralandığı anımsatılan açıklamada, Türkiye'nin 7 Ekim 2023'ten bu yana çatışmaların durdurulması, insani kayıp ve fiziki yıkımın engellenmesi, kalıcı ateşkesin sağlanması ve iki devletli çözümün hayata geçirilmesi için en üst düzeyde girişimlerde bulunduğu, diplomasinin tüm araçlarını kullandığı belirtildi.

Açıklamada, Türkiye'nin ilk günden bu yana Gazze halkının yardımına koştuğu, başta gıda, sağlık ve tıbbi yardım malzemeleri olmak üzere gemilerle ve uçaklarla on binlerce ton insani yardımı bölgeye ulaştırdığı, binlerce hastayı tahliye ederek bu zor günlerinde Filistinlilerin yanında olduğu vurgulanarak, şunlar kaydedildi:

"İsrail'in sebep olduğu katliam, insani felaket ve fiziki yıkım devam etmiş, İsrail hükümeti uluslararası ateşkes çabalarını karşılıksız bırakmış ve insani yardımları engellemiştir. Türkiye, bunun üzerine 9 Nisan 2024 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, 54 ürün grubunun İsrail'e ihracatını kısıtlamıştır. Alınan bu kararda, İsrail Gazze'de derhal ateşkes ilan edene ve yeterli miktarda ve kesintisiz insani yardım akışına izin verinceye kadar kısıtlama tedbirlerinin yürürlükte kalacağı vurgulanmıştır. Buna rağmen, İsrail hükümetinin saldırgan tutumunu sürdürdüğü, Filistin'deki insani trajedinin kötüleştiği müşahede edilmektedir. Bu itibarla, devlet düzeyinde alınan tedbirlerin ikinci aşamasına geçilmiş, İsrail'le ilgili ihracat ve ithalat işlemleri tüm ürünleri kapsayacak şekilde durdurulmuştur. İsrail hükümeti, Gazze'ye kesintisiz ve yeterli miktarda insani yardım akışına izin verinceye kadar Türkiye söz konusu yeni tedbirleri kesin ve kararlı bir şekilde uygulayacaktır."

Öte yandan, işgal altında yaşamak zorunda kalan Filistinlilerin, bu kısıtlamalardan etkilenmemesi için Ticaret Bakanlığı ile Filistin Milli Ekonomi Bakanlığı arasında gerekli çalışmaların koordine edileceğine yer verilen açıklamada, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da Filistinlilerin haklı davasını desteklemeye devam edeceğinin altı çizildi.

Arjantin politika faizini yüzde 50'ye indirdi

 

ABD'nin dış ticaret açığı azaldı

 

Erdoğan: ABD'de Gazze eylemcileri türlü işkenceye maruz kalıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis : )03 Mayıs 2024 08:24

    İsrail harici onun komşu ülkelerine gönderelim ürünleri. mesela mısır ile görşüp oraya bırakalım ürünleri. İsraile vermeyelim. mısırd akurduğumuz farklı mısırlı firmalar ile İsraile ürünleri onlar satsın. türkiye ve Türk firmalar satmaz. Mısırlı yeni kurulan firmalrada satmasın İsraile. Olayı kökten çözelim... Türkiye Ürdün, Lübnan,Suriyeye anı ilgili ürünleri satsın. Odevletler paravan şirketleri ile İsraile satmasın :D .. biz satmıyoruz çünkü İsraile bişe.

  • haydar a cevap03 Mayıs 2024 16:06

    Okuduğunu anlamayan cahil herif. önce oku okumayı biliyorsan. sonra düşün aklın varsa. sonra da iki düşün bir yaz . yazıyı anlamadan bodoslama dalıyon...azıcık düşün akılsız herif.

  • misafir03 Mayıs 2024 11:31

    Herifin biri karısına boşanalım demiş. ama benimle arada sırada aşna fişna yap. istersen karşı  suriyeli heriflede. hatta ürdünlü ve mısırlı herflerlede aşna fişne yapabilirsihn.. demiş KARISI  acaba ne demiş sen ne dersin...?

  • ALİ HAYDAR YILDIRIM03 Mayıs 2024 11:25

    İsrail dostu yezid seni.Senin gibilerin ALLAH belasını verecek bakın görürsün.Oradaki ve diğer ülkelerdeki müslüman kardeşlerimizi bunlar katlediyor, bir damla su, bir lokma ekmek ev yok ilaç, okul hastane hiç bir yoktur.Sen ise sevincinden göbek atıp zil çalıp oynuyorsun.Zamanın şeytanı, zamanın teccalı, zamanın yezid mecüzleri sizleri.