E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTeknoloji devleri güçlü bilançolara rağmen kâbusu yaşayabilir---

Teknoloji devleri güçlü bilançolara rağmen kâbusu yaşayabilir

Teknoloji devleri güçlü bilançolara rağmen kâbusu yaşayabilir
29 Ekim 2020 - 14:57 borsagundem.com

ABD borsalarının mart ayından bu yana ayakta kalmasını sağlayan teknoloji hisseleri çarşamba günkü satış dalgasında sert bir darbe aldı. Uzmanlar güçlü bilanço ihtimaline rağmen satışların devam edeceğini öngörüyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Borsalar yükselişteki korona virüs vakaları ve ABD seçimlerinin belirsizliğinin etkisi altında. Gün içerisinde açıklanacak büyük teknoloji şirketlerinin bilançoları ise piyasalar için yeni bir test olacak.

Yatırım danışmanlığı şirketi Bleakley Advisory Group’un Baş Yatırım Stratejisti Peter Boockvar CNBC’ye konuyla ilgili verdiği röportajda, “Teknoloji hisseleri değerlemelerinde büyük bir değişimin başlangıcında olacağımızı düşünüyorum” ifadelerine yer verdi. Boockvar Microsoft’un beklenenden daha iyi gelen bilançosuna rağmen Çarşamba günkü satış dalgasında %5’lik değer kaybına engel olamadığının altını çiziyor.

Dev şirketlerin bilançoları bugün açıklanacak

Apple, Alphabet, Amazon ve Facebook ABD borsalarının kapanışının ardından bilanço raporlarını açıklayacak. Ayrıca Twitter’ın da gün içerisinde bilanço yayınlaması bekleniyor. Söz konusu hisse grubu borsalar için oldukça ciddi etkileri söz konusu. Örnek vermek gerekirse 1,9 trilyon dolarlık piyasa kapasitesiyle Apple, Dow Jones, S&P 500 ve Nasdaq’ta işlem görüyor.

Bookvar büyük teknoloji ve sosyal medya şirketleri hakkında piyasalarda bir tutum değişikliği görmeye başladığını belirtiyor. Baş stratejist röportajında, “Bunun işaretlerini görüyorum. Fakat sözü geçen oldukça pahalı hisse senetleri bilançolarını paylaştığında piyasanın nasıl tepki vereceğini göreceğiz. Çıta çok yüksek. Bunu biliyoruz fakat bu çıtayı daha fazla yükseltirseniz değerlemeler önemli hale gelmeye başlar” ifadelerine yer verdi.

Borsaların reaksiyon göstereceği pozitif bir şey kalmadı

Çarşamba günü Dow Jones endeksi 943 puan düşerek %3,5 oranında aşağı yönü gösterdi. ABD’de virüs vakalarının artması ve Fransa’yla Almanya’nın virüsü durdurmak için kısmi kapanmaları içeren yeni önlem planına başvurması borsalardaki düşüşü hızlandırdı. ABD seçimlerindeki artan rekabetse yatırımcıların net bir sonuç görememe endişesine yol açarak bir diğer belirsizlik kaynağı oldu.

Yatırım danışmanlığı üzerine odaklanan internet sitesi T3Live.com’un Ortağı Scott Redler, “Eğer borsa Facebook, Amazon, Google ve Apple’a karşı olumlu reaksiyon gösteremiyorsa neye karşı olumlu bir tutum takınabilir? Üstelik insanların büyük ihtimalle bilançoların iyi olacağına dair çok fazla inancı yok. Onlar halen gelecek hafta (seçimlerde) neler olacağını görmek istiyorlar” ifadelerine yer verdi.

Microsoft’taki satış dalgası hiç şüphesiz teknoloji hisseleri için bir uyarı niteliği taşıyordu. Redler konuyla ilgili, “Microsoft dün güçlü satışlarla karşılaşır karşılaşmaz geride kalma korkusu (FOMO) bu hisseleri terk etti. Ardındansa büyük sermayeli teknoloji şirketlerine satışçıların geri gelmeye başladığını gördük” sözlerini kullandı. Redler’a göre eğer Perşembe günü borsa yeterince düşerse ve teknoloji hisseleri bilançoları kapanış zilinden sonra güçlü gelirse bu aşırı satışın ardından geri dönüşün sinyali olabilir.

Çarşamba gününden en büyük darbeyi teknoloji aldı

Nasdaq geçtiğimiz günü 426 puan düşüşle %3,7 oranda aşağıda tamamladı. S&P 500 aynı gün 119 puan kaybetti ve 3.271 puanla 3.300 bandının çok az miktar aşağısına yerleşti. Büyük sektörler arasında teknoloji %4,3’le en fazla yara alan sektör oldu. Facebook ve Alphabet’i de kapsayan iletişim hizmetleri sektörü ise %4’lük değer kaybıyla teknolojiyi takip etti.

Sermaye piyasası şirketi BTIG’nin Varlık Türevleri Stratejisi Başkanı Julian Emanuel borsadaki seyir için, “Şu anda yaşanan kusursuz bir negatif fırtına” dedi. Emanuel’e göre satış dalgası seçimlere kadar ve eğer net bir kazanan olmazsa sonrasında da devam edecek.

Baş stratejist, “Perşembe günü kapanış zilinden sonra FANG bilançolarına karşı fiyat reaksiyonları bunu da olağanüstü hale getirebilir” dedi. FANG hisseleri Facebook, Amazon, Netflix ve Alphabet’i içeriyor fakat aşırı yükselen hisseler grubuna Microsoft ve Apple da ekleniyor.

Bank of Tokyo Mitsubishi Baş Finans Ekonomisti Chris Rupkey, “Aşağı yönlü momentum oluşumu görünüyor. İnsanlar sadece piyasadan çıkmak istiyor” ifadelerini kullandı. Rupkey Twitter CEO’su Jack Dorsey gibi büyük teknoloji şirketlerinin CEO’larının ABD Kongresi’ne ifade vermesinden önce bir satış dalgasının geldiği fakat borsacıların Nasdaq’taki düşüşü Kongre ifadelerine bağlamadığı görüşünde.

Rupkey, “Virüs vakalarında yükseliş ve teknoloji liderlerinde bir düşüş var. Aslında hiç eylül ayı seviyelerine geri dönememiştik ve eylül ayındaki yükselişler sadece teknoloji hisseleri sayesinde gerçekleşmişti” görüşlerine yer verdi.

 

Wall Street 200 günlük ortalamasına mı çekilecek?

Julian Emanuel satışların devam edeceğini düşünüyor. Bu süreçte borsada baskının devam edeceğini öngören Emanuel piyasaların seçimden önce ya da sonra 200 günlük ortalamaları yeniden test edeceğini düşünüyor. S&P 500’ün 200 günlük ortalaması 3.130 puan seviyesinde ve genellikle piyasaların destek seviyesi olarak algılanıyor.

Scott Redler S&P 500’ün 100 günlük ortalaması olan 3.300 puana geri dönmemesi durumunda 200 günlük ortalamasının test edeceğinin ki bunun da haziran ayı dipleri olduğunun altını çiziyor.

Emanuel, “Her şey üst üste geliyor. Basitçe virüsün hızını sert bir şekilde arttırdığı ve seçimden önce herhangi bir teşvik paketinin olmayacağı yeni bir gerçeklik halini aldı” ifadelerine yer verdi.

Borsada ralliye sebep olacak ihtimal çok uzak

Bazı stratejistler Demokratların Kongre’yi ve Beyaz Saray’ı kazandığı bir “mavi dalga” bekliyor. Fakat erken oy kullanımlarının yüksek seviyelerde olduğu bir seçimi önceden tahmin etmek oldukça zor.

Emanuel, “Çok az kişinin öngördüğü üzere Demokratların Senato ve Temsilciler Meclisi’ni aldığı ve Başkan Trump’ın Beyaz Saray’ı kazandığı bir seçim sonucu görseydik muazzam bir ralli oluşacaktı” dedi. Bu tip bir kombinasyon çok yüksek miktarda bir teşvik paketi programını gösteriyor. Zira yüksek miktarda teşvik paketi harcamalarını kabul etmeyenler Senato’daki Cumhuriyetçiler olarak görülüyor.

Merkez bankaları altın satıyor

 

Borsalarda sert düşüş devam eder mi? Hangi hisseler güvenli?

 

ABD seçimleri borsaları sarsacak

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)