E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalarda sert düşüş devam eder mi? Hangi hisseler güvenli?---

Borsalarda sert düşüş devam eder mi? Hangi hisseler güvenli?

Borsalarda sert düşüş devam eder mi? Hangi hisseler güvenli?
29 Ekim 2020 - 11:02 borsagundem.com

Geçtiğimiz gün ABD borsaları 7 haftanın en sert düşüşünü yaşadı. Son sekiz aydır güvenli liman olarak görülen teknoloji hisseleri ise bu düşüşte yatırımcıları koruyamadı

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları çarşamba gününü sert bir düşüşle geçirirken evden çalışmaya uygun teknoloji hisselerinin ticareti yatırımcıların pek işine yaramadı. Sekiz aylık süreçte korona virüs vakalarının artmasıyla birlikte yükselişe geçmesiyle bilinen teknoloji hisseleri yatırımcıları hayal kırıklığına uğrattı.

Teknoloji ağırlıklı Nasdaq Kompozit Endeksi %3,7 oranında aşağıda kapanarak 8 Eylül tarihinden itibaren en sert düşüşünü gösterdi. Endeks böylelikle ekim ayında %1,5 oranında düşüşe geçmiş oldu. Aynı gün kapanışta S&P 500 %3,5 oranında düşerken Dow Jones da %3,4 oranında aşağı yönlü hareket etti.

Marketwatch’un haberine göre Los Angeles merkezli yatırım danışmanlığı şirketi Hercules Investments’ın CEO’su James McDonald, “Kovid-19 endişeleri ve rekabeti artan başkanlık seçimlerinin zaten belirsizliğin olduğu borsalara daha fazla belirsizlik eklemesi yatırımcıların hisse senetlerinden çıkmasına neden oldu” ifadelerini kullandı.

McDonald röportajında, “Yakın zamanda borsalar aşağı yönü gösterirken evde çalışmaya uyumlu hisseler güvenli liman hamleleriyle değer kazanıyordu. Ancak borsanın sadece artan korona virüs vakalarından değil aynı zamanda yaklaşan başkanlık seçimlerinden de endişe duymasıyla çok fazla güvenli liman kalmadı” görüşlerine yer verdi.

Dev teknoloji şirketleri geçtiğimiz günü ciddi kayıplarla bitirdi. Factset verilerine göre Google’ın çatı şirketi Alphabet ve Facebook %5,5’in üzerinde değer kaybetti.

Buna karşın alışıldık güvenli liman olan altın da hisse senetlerindeki ciddi düşüşlere rağmen aşağı yönü gösterdi. Altın vadelileri bir ayın en düşük seviyesine ulaştı. ABD Hazinesi tahvilleri ise yatay bir seyir izledi.

Tüm bunlar olurken Almanya ve Fransa artan korona virüs vakalarıyla birlikte kamusal toplantılarına ve işletme aktivitelerine yeni sınırlar getirdi. Avrupa’da artan vaka sayıları ABD’de ise kışın ek önlemlerle geçeceğine ilişkin korkulara sebep olarak ülkedeki ekonomik iyileşmeyi tehdit ediyor.

Yaklaşan ABD seçimleri düşüşlerdeki en büyük sebep 

Korona virüs endişelerinin yanında 3 Kasım’da gerçekleşecek ABD seçimleri satış dalgasındaki en önemli belirleyici faktörlerden birisi oldu. Üstelik bundan önceki seçimlere ilişkin göstergeler borsanın seçimleri çok fazla umursamadığını gösteriyordu.

Invesco’nun Küresel Borsa Stratejisti Brian Levitt S&P 500’ün 1957’den 2020’nin üçüncü çeyreğinin sonuna kadar her yıl %10,2 getiri sağladığına işaret ediyor. Levitt, “Yedi Cumhuriyetçi yönetim ve beş Demokrat yönetim sırasında her 7,05 yılda bir ABD hisse senetleri piyasasında bu oran iki katına ulaşıyor” dedi.

Buna rağmen, hafta ortasında üç büyük ABD hisse senedi endeksi de 20 Mart'taki korona virüs kaynaklı düşüşlerden bu yana en ciddi haftalık kaybı vermeyi bekliyor. Dow Jones Market Data verilerine göre 20 Mart tarihinde S&P 500 endeksi hafta sonuna %15’lik düşüşle girmişti.

Hafta boyunca Dow Jones şu ana kadar %6,4 oranında düşüş gösterdi. S&P 500 %5,6 oranında haftalık düşüş gösterirken Nasdaq’ta bu oran %4,7 olarak gözüküyor.

Yatırım danışmanlığı şirketi Commonwealth Financial Newtowk’ün Baş Yatırım Sorumlusu Brad McMillan borsalardaki gidişata rağmen “O kadar endişeli değilim” ifadelerinde bulunuyor. McMillan yatırımcıların pandeminin kontrol altına alındığı ve ekonomik iyileşmenin 2021 yılında yeni bir normale ulaşabileceği düşüncesiyle hisse senetlerini rekor seviyelere çektiğini hatırlatıyor

Baş yatırım sorumlusu, “Borsalar en olası gidişata göre hareket ederler, en iyimser olana göre değil. Bizim gittiğimiz yön de orası. Bir bakıma yakın zamandaki geri çekilme daha ciddi seviyelere varsa bile iyi bir şey” sözlerine yer verdi.

Küresel piyasalarda satışlar sürüyor

 

Borsalardaki teknoloji balonu patladı

 

New York borsası günü sert düşüşle tamamladı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (31)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Tanjum kalem30 Ekim 2020 18:03

    İhracatçı şirketler her daim kazançlı. Spek yapmayın. Paranız oldukça alın. Borsa Dolar bazında dörtte bir fiyatına geriledi.

  • Fatih30 Ekim 2020 15:44

    Borsada tüm şirketler karda rekor kırıyor ama ne hikmetse ekonomi kötü deniliyor. Faiz de artsa dolarda artsa aynı zarar en azından faiz yerine dolar artsın.

  • Siyah beyaz30 Ekim 2020 14:07

    Tabi Altinin ve dövizin tavan yaptigi yerde ben gider bütün parami Borsaya yatiririm.ulan rahat birakin artik bu kücük yatirimciyi.

  • Huseyin30 Ekim 2020 12:21

    Türkiye'de her yıl en düşük enflasyon %20 ve biz hala 6 yıl önceki seviyenin üzerinde tutunamiyoruz bist çöp olmuş

  • Gandalf30 Ekim 2020 09:18

    Haber başlığı ilginç bize ne Dow Jones dan nasdaq tan .Bisti hallettiniz kaldı,Amerika endeksleri.Guvenli hisse diye bir hisse yok kardeşim.2008 krizinde citibank hissesini veya diğer banka hisselerine bir arastirin kaçtan kaça gelmiş

  • KARAKARTAL30 Ekim 2020 08:47

    BORSA DOLAR BAZINDA ÇOK UCUZ 1 DOLARIN ALTINDA BİST 150 TANE KAĞIT VAR HEDEF 145 BİN NİSAN AYINDA YTD

  • Logo30 Ekim 2020 08:43

    Bilişim sektörü tabiki!!

  • Derviş29 Ekim 2020 22:43

    Hatırlatma! Borsalar çökerse altın çöküntünün altında kalır. Nisan da olduğu gibi. Pozisyonları, kredileri kapatmak için en kolay yol altın satmaktır.

  • demir ceyhan30 Ekim 2020 10:39

    Şu konuyu bir açar mısınız? Altınla borsa düşüşü arasında bir korelasyon bulamadım

  • Baytar29 Ekim 2020 22:20

    Ne diyon be, açıklanan kârlara bakın. Dönemsel olarak kiye üçe beşe katlamışlar kârlarını, evvelinde deve yüküyle kazanırken tır yükü kazanmışlar. Nakite ihtiyacı olmayan, kredili çalışmayanlar manipülatif hisselerden sağlam hisselere geçiş yapıp işine gücüne döndün. Ekranlara bakmasınlar birkaç ay, baktıklarında görecekler ki ne dolar avro ne altın, hisse senedinin kazancı yanında hiç kalacak. Bakın birşey söyleyem, elimde birkaç küsürat hisse var uzun zamandır, Allah inandırsın hepsi de % 200, 300 primlenmiş. Öz tasarrufunla sağlamlardan al at, unut, işine gücüne bak. Birkaç sene sonra portföyüne bak, hatırı sayılır zengin olduğunu göreceksin. Unutma! Spekülatif, manüpilatif hisselere yaklaşmayacaksın.

  • orhan30 Ekim 2020 09:36

    merhaba tavsiye edeceğiniz hisseler var mı

  • Yorum29 Ekim 2020 21:48

    Abd tükeniyor eskiden teknoloji olarak dünyada 3 veya 4 ülke vardı ama artık öyle değil gelişmekte olan ülkeler bile teknolojiye daha yakınlar ve her gün daha yenisini ve daha yensini imal ediyorlar abd pazar sıkıntısı çekiyor mesela arabada eskiden 3 rakip ülke vardı Almanya İtalya Fransa ama şimdi rakip 20 ülke var araba üreten hemde üçte bir fiyata üretiyor telefon da 3 hadi 4 ülkeydi şimdi çin pazarı ele geçirdi 20 tane üretici var hem daha iyi hem daha ucuz amazonları vardı şimdi iki büyük rakibi var ve bölgesel birçok rakibi var yani hemen hemen tek kalem oldukları her kalemde en az 10 tane rakibi var böyle olunca gelir azalıyor onlarda bunu bara basarak halletmeye çalışıyorlar durumu bu geleceği çok parlak değil yani 10 15 yıla pazar hakimiyetleri tamemen bitecek ve 4. 5. Ülke durumuna düşecekler

  • relax30 Ekim 2020 08:23

    standard oil tekti tekeldi haksız rekabetten dolayı mahkemelik olmustu petrol sirketi 10 parcaya bolündü turlu isimlerle bundan dolayi rakip firmaları bile onlar kuruyor

  • Recep aytug29 Ekim 2020 20:00

    Borsadaki butun ky lere sesleniyorum tekrarliyorum elinizdeki mallari kaptirmayin herne olursa olsun pandemi vb herseyi bahane yapip insanlari korkutuyirlar satsinlar diye sonra topluyo yabancilar ve spekler marttaki yaptiklarini yapmaya calisiyorlar saglam durursaniz hicbisey olmaz korkup satarsaniz kaybeden olursunuz . sirketler kar edip buyurken endeks niye duser oyuna gelmeyin saglam durun

  • Ankarali 29 Ekim 2020 19:01

    Tabiki sismemis hisseler guvenli Halkbank Akbank gibi birde MPARK ytd

  • Hesapsız29 Ekim 2020 16:14

    Tabi ki bu politikaya göre dolar ve altın.

  • Tiktak29 Ekim 2020 16:11

    En güvenli hisseler zarar açıklayıp tavan tavan gidenler! Güvenli liman dolar ve altın oldu maalesef.

  • Ali hepgil29 Ekim 2020 15:35

    Aselsan Seyitler kimya Rta . İhraç yapanlar

  • Asım29 Ekim 2020 14:17

    Yeni birileri seçilse borsa 5 bine gider. Bunlarla borsa yükselemiyor 20 yıldır enflasyon dolar altın bazında borsa hergün kaybediyor.

  • fafa29 Ekim 2020 17:07

    Yeni birileri kim?

  • Tolga29 Ekim 2020 14:09

    Tabiki dolar

  • temettü hisseleri29 Ekim 2020 13:47

    güvenli hisseler düzenli kar eden karları düzenli artan günün sonunda düzenli temettü veren hisselerdir temettü verimliliği yüksek olan şirkete yatırım yapmak demek hisse fiyatı düşse de gelir elde etmeye devam etmek demektir hatta hisse fiyatı düştüğü için daha çok hisse alım şansı yakalarsınız böylelikle temettü gelirinizi arttırabilirsiniz borsada inişler çıkışlar kısa vadede yaşanır ama borsada uzun vadede kar eden şirketler için her zaman yukarı yönlü hareket söz konusudur borsa sabırsızdan alan sabırlı olana veren bir mekanizmadır

  • Demir ceyhan30 Ekim 2020 10:42

    O zaman neden her konunun altına bu yazdıklarını kopyala yapıştır yapıp duruyorsun? Su akarken herkese akıyor. Şelale başladığında herkes düşüyor

  • Veysel29 Ekim 2020 12:47

    Ee hangileri güvenli limanmış.

  • İnek Şaban29 Ekim 2020 13:28

    Hangisi olacak altın tabi ki .Bunlara ne bakıyorsun körler sağırlar ky yi sağarlar.

  • Ismail29 Ekim 2020 12:38

    Yılbaşına gore asagida olan borsamiz hala krizin etkilerini yaşıyor gibi. Doviz uçtu. Borsa dolar bazli çok çok ucuz hale geldi. Yılbaşı oncesi bir banka hissesi alan yabanci yatirimci, şuan ayni banka hissesinden en az 3 kat alıyor. Cunku yılbaşı oncesi dolar 5,70 idi. Simdi %40 yukseldi ve 8,30 oldu. Yılbaşı oncesi akbank 7,5 liraymış simdi ise 4,90 oldu. ( Yilbasi oncesi 3 dolar ile 2 tane akbank hissesi alan kişi ------bugun 3 dolar ile en az 4 tane Akbank hissesi aliyor. ) Bankalar kelepir fiyatlarinda geziniyor. Yerli doviz hesaplarindaki 217 milyar folar ekonomiye kazandırılması gerekiyor. Bizim bankalarda doviz hesaplarinda yuklu miktarda doviz olarak paralar bekletiliyor yatairimci tarafinfan

  • HÜLYA KOBALT29 Ekim 2020 11:51

    Bunlar düzeltme olup yakında toparlanacağını düşünmekteyim.bizim borsa dolar bazında kelepir olduğu için  pek fazla düşmeyiz en fazla 9500 oluruz.

  • demir ceyhan30 Ekim 2020 10:43

    Düzeltmeye bak akıyor maşşallah

  • fafa29 Ekim 2020 17:10

    Dost kalan bir ülke söyleyin ben de size borsanın yükselecegini söyleyim.

  • 🤔29 Ekim 2020 13:29

    Kelepire geeel diye bağır bakalım kim gelecek ?

  • mıysız29 Ekim 2020 12:19

    bizim borsaya kim yatırım yapacak bu her gün değer kaybeden tlyle bugün yine düşüşte mantıklı mı hisse almak bu durumda