E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaABD seçimleri borsaları sarsacak---

ABD seçimleri borsaları sarsacak

ABD seçimleri borsaları sarsacak
29 Ekim 2020 - 12:16 borsagundem.com

Borsalar son dört ayın en kötü gününü yaşadı. ABD başkanlık seçimlerinin belirsizliğiyle daha da kötüye gidebilir

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Borsalar Haziran ayının ilk günlerinden bu yana, Çarşamba günü en kötü gününü geçirdi. Piyasa volatilitesi son dört ayın en yüksek seviyelerine çıktı. Bunun nedeniyse ABD başkanlık seçimlerinin belirsizliği ve korona virüs vakalarında görülen şaşırtıcı artış oldu. Ancak seçimlere yalnızca altı gün kalmışken, volatilite daha da yükselebilir. Uzmanlar seçimlerin tartışmalı sonuçlanma ihtimalinin belirsizliği yükseltebileceğini söylüyor.

Dow Jones Industrial Average %3,4 ya da 940 puanlık bir düşüşle kapattı. Bu da endeksin 11 Haziran tarihinden bu yana geçirdiği en kötü gün oldu. Bu tarih volatilite beklentilerinin zirve yaptığı en son tarihti. S&P 500 ise %3,5 düşüş yaşayarak, geçtiğimiz ay elde ettiği bütün kazançları geride bıraktı. Teknoloji hisselerinin ağırlıkta olduğu Nasdaq ise %3,7 düştü.

The Chicago Chicago Board Options Exchange’in CBOE Volatilite Endeksi (VIX), gelecek 30 günün volatilite beklentisini ölçüyor ve genellikle “korku ölçütü” olarak biliniyor. Endeks Çarşamba günü %20 yükseliş gösterdi.

Teksas merkezli Acruence Capital’ın kurucusu Rob Emrich, volatilite beklentilerinin 2021 yılının Mayıs ayına kadar yüksek olacağını söyledi. Gelecek haftalarda ise yüksek volatilitenin temel nedeni ABD başkanlık seçimlerinin tartışmalı sonuçlanma ihtimali olacak.

Diğer uzmanlar da benzer şekilde dikkatli yaklaşıyor. Los Angeles merkezli Hercules Investment’ın CEO’su James McDonald, “volatilite şu anda yukarı yönlü potansiyeli olan tek varlık sınıfı” dedi. McDonald, borsalardaki düşüşlerin seçimlerden sonra daha da artabileceğini ve açık bir sonuç alınamaması halinde, %20’ye varan kayıplara neden olabileceğini düşünüyor.

Allianz Investment’ın Yatırım Stratejisti Charley Ripley, “beklenen volatilitenin gerçek bir volatiliteye dönüşüp dönüşmeyeceğini zaman gösterecek” dedi. Ripley, piyasaların şimdilik “seçimlere doğru giden dönemde ve sonrasında yaşanacak sarsıntıya hazırlandığını” söyledi.

Volatiliteyi yükselten bir diğer etken de, son aylarda ekonomik iyileşmenin yavaş ve dengesiz olması. Perakende satışları gibi göstergeler iyileşse ve emlak satışlarında son 10 yılın en yüksek seviyeleri görülse de milyonlarca Amerikalı hala işsiz ve haftalık işsizlik başvuruları düşüş göstermiyor. Allianz’dan Ripley, “seçimler karmaşaya neden olabilir ve posta yoluyla verilen oyların pandemi nedeniyle artış göstermesiyle, piyasaların 3 Kasım seçimleri yaklaşırken ve sonrasında da yüksek volatiliteyi korumasını bekliyoruz” dedi.

Genelde seçim dönemlerinde yükseliş gösteren volatilite, son haftalarda Washington’da yeni bir ekonomik teşvik paketi üzerinde anlaşmaya varılamamasıyla birlikte daha da karmaşık hale geldi. Bunun üzerine ise korona virüs vakalarında görülen artış, piyasalar için bardağı taşıran son damla oldu. VIX endeksi Eylül ayının ilk günlerinde %38,28’e yükseldikten sonra, ay sonuna doğru %20’lerin ortalarını görmüştü. Bu rakamsa, mevcut seviyelerin %40 altındaydı.

Hercules Investment’ın CEO’su McDonald,

“piyasalar bize korona virüsün kısa zamanda ortadan kaybolmayacağını söylüyor. Avrupa’da artan vaka sayıları ve karantinalar, ABD’de de karantinaların geri geleceği korkusunu yaratıyor. Mart ayındaki düşüşlerin ardından görülen rekor ralli ve varsayılan ekonomik iyileşme muhtemelen sona erdi”

dedi.

Açıklamasının devamında,

“korona virüsün daha başarılı şekilde kontrol altına alınacağına dair beklentiler ortadan kalktı ve hisselerin bu noktadan sonra %10 ila %20 arasında düşüş göstermesini bekliyoruz. S&P 500 seçimlerden önce 3,200 seviyesinin altını test ederse, bir sonraki hareketi %12’lik bir düşüş olabilir” 

ifadelerini kullandı.

Allianz’ın Stratejisti Ripley de dahil olmak üzere Wall Street uzmanları, tartışmalı sonuçlanan bir seçimin volatiliteyi daha da yükseltebileceğini çünkü belirsizliğin artış göstereceğini söyleyerek uyarıda bulunuyor. ABD seçimleri en son 2000 yılında çekişmeli sonuçlandığında, “borsalarda satış dalgası görüldü ve bunun sonucunda kredi marjları genişledi.”

LPL Financial Baş Yatırım Danışmanı Burt White, yıkıcı bir hukuki savaşın piyasalar için en kötü senaryo olabileceğini söyledi ve ardından

“siyasi koşulların kutuplaşmış doğası ve ekonominin halihazırda kırılgan olması piyasaların, hükümetin fonksiyon bozukluğunun potansiyel risklerini fiyatlamasına neden oluyor”

dedi. White, böyle bir sonucun yüksek ihtimal taşımadığını ancak, hisselerde %10’luk bir düşüşe neden olacak bir düzeltmeyi getirebileceğini söyledi.

Ally Invest’in Opsiyon Analisti Brian Overby, Çarşamba günü piyasalardaki gerginliğin, mevcut VIX seviyeleri S&P’nin %2’lik bir düşüş görebileceğine işaret ettiğinden, “abartı” olabileceğini söyledi. Overby sonuç olarak yıl sonuna kadar, yatırımcılar piyasaların seçimlerden sonra sakinleşmesini beklediği için volatilitenin düşebileceğini düşünüyor.

Borsalarda sert düşüş devam eder mi? Hangi hisseler güvenli?

 

ABD'de 3 Kasım seçim süreci nasıl işleyecek?

 

Yatırımcılar korkutucu bir döneme hazırlıklı olmalı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (14)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Yurday çetin 30 Ekim 2020 17:49

    TL bitmiş hükumet hala ozellestir sat savur suriyeliye para dağıt, anasına bababasina bakmayana baksın diye para dağıt herkes bu pınarın suyu nerden akıyor demiyor, hazine bitmiş akçe parası bitmiş, birde iş bankasını bitirselerdi, elegi tarağı duvara asardık, Allah bu milletin yardımcısı olsun, hayt huyr demeyle yönetilen devlet böyle olur

  • Borsa Delisi30 Ekim 2020 07:22

    Çok bilinmeyenli denklem gibi şimdi en kötü senaryo olacak mi bekliyoruz.

  • BİR DOST29 Ekim 2020 20:42

    Kim seçilirse seçilsin beklenti biter dolar düşer. Pop,l,st söylemler geride bırakılıp gerçek söylemlere dönilir.

  • Geleceği öngören30 Ekim 2020 11:44

    O dediğin kural primlenince haberle düşerürler..Primsizse haberle cıkar. Dolar sonucun sabahına yüzde 7 artısı bekliyor evet 1 günde. Bistte 1.36 dolardan 1 dolara düşmeyi..dolar 9.5 i görmeye gidiyor. 8den itibaren 1.5 ayda yüzde 35 devalüe okuyoz. Arjantinde bu acıyı tattı.. Attıgım için değil gercekten anladıgımdan söylüyorum. Acı olcak.. Kıyım büyücek.

  • Murat29 Ekim 2020 17:03

    Adamlar bizim ekonomi ile oyuncak gibi oynuyor.

  • Yorum29 Ekim 2020 16:43

    Bu abd nin ve doların çöküşü olacak dünya doların üstünde tepinecek

  • Heyecanlı29 Ekim 2020 12:49

    Trump seçilirse Dolarda aşağı yönlü büyük bir iğne olacak diye düşünüyorum. Yatırım tavsiyesi değildir.

  • Yorum29 Ekim 2020 16:45

    Biden seçilirse dolar düşer yani Çin yuhanı füze gibi çıkar tüm bunların yanında gelişen piyasaların paraları hepsi beli oranlarda yükseliş gösterir

  • iso29 Ekim 2020 12:43

    Biden seçilir dolar 9 olur... yaptırımları uygularsa merhaba çift haneli rakamlar diyebiliriz. yatırım tavsiyesi değildir :)

  • ZELİHA KARAKAŞLI29 Ekim 2020 12:25

    sarssın be anam uykuma dahi zararı yoktur.ben zaten % 70 altın ve % 30 dövizdeyim fakat asla ve asla hiç bir zaman dolar almam.keşke borsalar sıfırlasa hepsini bozdurup borsa girerim.

  • Yorum29 Ekim 2020 16:53

    Karakaş bieden seçilirse Çin ve diğer gelişmekte olan piyasalar rahatlar dünya ticareti normale döner artı abd nin uyguladığı saçma sapan çelikti şuydu buydu vergileri normale döner yani altınlar erir ticarete yatırıma döner ve senin altınların fiyatları düşer ha abd doları da düşer onuda bil çünkü bu döngüde abd ticareti hep eksi verir abd de işsizlik artar kapasite kullanımı düşer

  • Denizci29 Ekim 2020 16:25

    Dikkat ette altinlarin dövizin elinde patlamasin biz borsadaki insanlar batsin diye beklerken

  • GERÇEK29 Ekim 2020 15:27

    kaşların inşallah beyazlaşır

  • vatandas29 Ekim 2020 13:36

    sana soran oldumu varos zehra