E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıMerkez bankaları altın satıyor---

Merkez bankaları altın satıyor

Merkez bankaları altın satıyor
29 Ekim 2020 - 12:48 borsagundem.com

Korona virüs sürecinde altının değerinin hızla artmasıyla birlikte küresel merkez bankaları bu süreci değerlendirmeye başladı. Altındaki yükselişten en fazla faydalanan ülkeler arasında Türkiye de var

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Merkez bankaları 2010’dan bu yana ilk kez altın satıcısı haline geldi. Altın sahibi ülkelerin merkez bankaları korona virüs pandemisinin etkilerini yavaşlatmak için rekor seviyelere ulaşan altın fiyatlarından yararlandılar.

Dünya Altın Konseyi'nin (WGC) raporuna göre, üçüncü çeyrekte 12,1 ton külçe altın net satışı gerçekleşti. Raporda bir önceki yılın aynı döneminde 141,9 ton altın satın alındığı belirtiliyor. Bloomberg’in haberine göre satışları en fazla gerçekleştiren ülkeler Özbekistan ve Türkiye olurken Rusya merkez bankası da 13 yıldır ilk defa altın satışı gerçekleştirdi.

Borsa yatırım fonlarına girişler altının yükselişiyle birlikte artış gösterirken merkez bankalarının altın satın alması geçtiğimiz yıllarda altının değerlenmesindeki temeli oluşturdu. Citigroup geçtiğimiz ay merkez bankalarının 2018 ve 2019 yılındaki rekor talebinin bu yıl yavaşlayacağını ancak 2021 yılında talebin geri döneceğini öngörmüştü.

WGC Baş Analisti Louise Street, “Bu şartlar altında bankaların altın rezervlerine bakması şaşırtıcı değil. Hemen hemen tüm satışlar yerel kaynaktan satın alan ve altındaki yüksek fiyattan faydalanan mali açıdan gergin bankalar tarafından gerçekleşiyor” dedi.

WGC verilerine göre, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası üçüncü çeyrekte 22,3 ton altın satışı yaparken Özbekistan Merkez Bankası da 34,9 tonluk altın satışı gerçekleştirdi. Orta Asya ülkesi Özbekistan onlarca yıldır süren tecridin ortadan kalkmasıyla birlikte uluslararası rezervlerini çeşitlendiriyor.

Altında düşen talebi yatırımcı dengeledi

WGC, toplam külçe altın talebinin yıllık bazda %19'luk düşüşle 2009'dan bu yana en düşük seviyeye gerilemesine rağmen, altının çeyrek boyunca rekor kırdığını belirtti. Altın talebindeki yıllık düşüş, Hint mücevher talebinin yarı yarıya düşmesiyle, Çin mücevher tüketiminin de zayıflaması nedeniyle gerçekleşti.

Uluslararası Para Fonu ve Metals Focus verilerine dayan WGC raporuna göre mücevher talebindeki düşüş yatırımcı taleplerindeki %21’lik artışla kısmen dengelendi. Önceki çeyreklere göre borsa yatırım fonlarının performansının yavaşlamasının ardından altın külçeler ve sikkeler en fazla yükselişi gösterdi.

Güney Afrika gibi üreticilerde Kovid-19 kısıtlamalarının kaldırılmasından sonra bile maden üretimi yıl içerisinde zayıf kalmaya devam etti ve toplam altın arzı yıllık bazda %3 azaldı. Altın geri dönüşümündeki artış üç aylık düşüşü yumuşatırken tüketiciler değerli metalin fiyatını yüksek seviyelere çekmeyi sürdürüyor.

Altın 2 bin doları yeniden görür mü?

 

Altın müjdesi Ağrı'dan geldi

 

Borsalarda sert düşüş devam eder mi? Hangi hisseler güvenli?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • MEHMET GÜLTEKİN ERCAN03 Kasım 2020 20:59

    YAPIN BAKALIM ZAMLARI KİME SATACAKSANIZ:) İKİ UCU B DEGNEK İŞTE...ZAM YAPACAKSIN DOLARDAN DOLAYI HAKLISINDA KİME SATACAKSIN???

  • kılıç29 Ekim 2020 15:22

     ZAM YAGMURU ŞİDETLENDİ HALK ,DAN SAKLANIYO .ÇİMENTOYA YÜZDE 30 DÜN ZAM YAPILDI DEMİR YÜZDE 15 ZAM YARIN SIRALAM ARTIŞI HIZLANIR.BASIN OLARAK ZAMLAR HALKA DUYURULMALI.

  • AHMET ÖZÜSÖZÜBİR29 Ekim 2020 17:16

    Tabiki zam yapacağız bunları dolar karşılığından alıyoruz.neden zarar edelim.dövizi fiyatını düşürsünler bizlerde zam yapmayız.

  • BORSACI29 Ekim 2020 14:53

    BİZİM MERKEZ UYKU MODUNDA TL MİZ SERBEST DÜŞÜŞ MODUNDA .İYİ UYKULAR MERKEZ.