E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıTedarik krizi elması uçuracak---

Tedarik krizi elması uçuracak

Tedarik krizi elması uçuracak
25 Ekim 2021 - 13:43 borsagundem.com

Pandemi sürecinde büyük maden sahalarını kapatan elmas madencileri artan talep sonrası tedarik sorunları yaşıyor. Dünyanın en büyük elmas madeni şirketine göre fiyatlarda yıllarca devam edebilecek yükseliş bekleniyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Dünyanın en büyük elmas madeni şirketi tedarikte birkaç yıl sürecek bir daralmanın yaşanabileceği konusunda uyardı. Rusya merkezli Alrosa’dan yapılan açıklamada daralmanın sebebi olarak madenlerin kapatılmasını ve yeni projelerin çok pahalı olmasını gösterdi.

Alrosa Genel Müdür Yardımcısı Evgeny Agureev Financial Times’daki röportajında Kovid-19 krizi sonrası geri dönen tüketici talebiyle birlikte şirketin envanterinin tarihi seviyelere düştüğünü belirtti. Agureev, “Sektörümüz sınırlı tedarikle çalışacak. Projeler var, ancak bu projeler gelecek yıl ya da sonraki yıl için ürün sağlamayacaktır” dedi.

Yönetim danışmanlığı firması Bain’in verilerine göre, geçen yıl uygulanan kısıtlamalar ve zayıf talep nedeniyle elmas madencileri üretimde yaklaşık %20’lik bir azaltmaya gitti. Avustralya’da küresel arzın 10’da birini Rio Tinto şirketinin Argyle madeninin geçtiğimiz yıl Kasım ayında kapanması, gibi birçok büyük maden sahası kriz sırasında kapatıldı.

Bain, üretimin önümüzdeki on yıl boyunca sabit seyirde kalmasını bekliyor. Agureev bu sürecin yönetilmesinin zor olacağını ancak aynı zamanda da elmas fiyatlarının aşırı düşmesine neden olan piyasadaki aşırı doygunluğun tekrarının önlenmesine yardımcı olacağını belirtti. Elmas madenciliği sektörü 2016 yılında aşırı arz nedeniyle düşüşe geçmekteydi.

Agureev, “Bir açıdan bakıldığında zorlu bir süreç çünkü talep var ve arz sınırlı. Ancak diğer bir açıdan bakıldığında bu iyi bir durum zira piyasa aşırı üretim problemleri yaşamayacak” dedi.

Üst düzey yönetici elmas piyasasındaki sıkışmanın fiyatları destekleyeceğini düşünüyor. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, elmas fiyatları Çin ve ABD gibi önemli piyasalardaki sert alımlar nedeniyle pandemi öncesi seviyelerin altında seyrediyor. Şirket sektörün genelindeki elmas mücevher satışlarının bu yıl yeni bir rekorla 90 milyar dolara ulaşmasını bekliyor.

Agureev, üretimin bu yıl da devam eden Kovid-19 pandemisi ve zorlu hava koşulları nedeniyle daha da sekteye uğradığını da sözlerine ekledi. Şirketin Rusya’da ve Afrika’nın güneyinde madenleri bulunuyor. Üst düzey yönetici, Alrosa'nın 2017'de sekiz madencinin öldüğü sel felaketinin meydana geldiği Rusya'daki Mir madenini yeniden açma sürecinde olduklarını, ancak bu projenin "beş ila yedi" yıl süreceğini söyledi.

Agureev, “Üretimi kolayca artırabilmemiz basit bir şekilde ulaşılabilir bir durum değil. Üretiminizde düzeltme kararını aldıktan sonra, bir, iki, üç veya altı ayda yeniden başlatmak kolay değildir. Çok zorlu şartlara, sorunlu lojistiğe sahip bölgelerde çalışıyoruz" açıklamasında bulundu.

Yönetici, laboratuvar ortamında üretilen elmasların madencilik faaliyetlerine rakip olması ile ilgili riskleri dikkate almadığını belirtti. Bain’in araştırmasına göre, laboratuvarda üretilen elmaslar madencilikle elde edilen elmaslara göre daha ucuza üretilmesine karşın kimyasal açıdan aynı. 2018’de sadece 2m karat üretilebilen elmaslar 2020’de 6m-7m karatlara kadar üretilebiliyor.

Agureev bu ürünlerle ilişkili yorumlarında, “Bunlar elmas değil. Bu bir rekabet değil. Kesinlikle farklı pazarlar, kesinlikle farklı ürünler” sözlerini kaydetti.

Suudi Bakan konuştu... Petrol fiyatları yükseldi!

 

ESG yatırımcıları enerji hisselerinin yükselişiyle sınanıyor

 

Emtia piyasasındaki sert dalgalar endişe verici

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Nedim25 Ekim 2021 16:01

    Alakaya maydonoz!  Ne alaka imiş!  Talep artıyormuş!  Saçma sapan yönlendirmeli muhabbetler!  

  • Mucise Reis ;)25 Ekim 2021 14:04

    pırlatna, elmas vb. vb. sakın sakın sertifikasız urun almalın... ya abi dukkan burda, sattıgım urun burda, benı bılıyorsun, sertifika sonra veririm, sonra alırsın, hallederız, ya bu ucuz ondan boyle vb. vb. denıyor. sonra o popüler marka hoopp dukkanı kapatıp gitmiş... Ne mi oluyor? sattıkları şişe camdan, değersiz tatşdan kopya mamuller :D .. x takıda yarısı değersiz renkli taş yarısı normal değerli taş çıkıyor... o bakımdan sertivika sonra alırsın vb diyenlere ınanmasın, ilgili marketin bağlı oldugu merkez fırmaya durumu anlatın, kazıklanmayın. satmaya gittiğinizde 50 tl etmez benden uyarması .. sertifika yoksa 5 kuruş vermeyın, bu vurgun sıstemı yurtdışından meşhurdu. Türkiye yeye oluyor. Ama pek bilen yok. Çevrenizdekileri uyarın. Şuan bu furda ulkemizde artacak belliki, altın dan dolayı. KAZIK YEMEYIN.