E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum Raporları TCMB’nin faiz politikası piyasadaki yönün belirleyicisi olacacak---

TCMB’nin faiz politikası piyasadaki yönün belirleyicisi olacacak

 TCMB’nin faiz politikası piyasadaki yönün belirleyicisi olacacak
20 Eylül 2023 - 09:00 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende, küresel piyasalar mercek altına alınıyor

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek dün yapılan toplantıda yabancı yatırımcılara Türkiye’nin ekonomik görünümüne ilişkin bir sunumda bulundu. Son dönemde Türkiye ekonomisinde yaşanan değişiklikler ve ekonomide hissedilen normalleşmeyle birlikte yabancı yatırımcıların ilgisinin Türkiye’ye çekilmesi hedefleniyor. Mehmet Şimşek’in toplantı sonrası yaptığı açıklamalarda henüz net bir sinyal görülmese de, “Türkiye, yatırımcılar nezdinde heyecan uyandırmaya devam ediyor ve bu görüşmelerin Türkiye’ye fon akışında katkısının olacağına inanıyorum” açıklamalarında bulundu. Özellikle borsanın canlı kalmasında etkili olan bu süreç, önümüzdeki günlerde TCMB’nin faiz politikasıyla birlikte piyasadaki yönün belirleyicisi olacaktır.

Küresel tarafta piyasalar bugün yapılacak olan FOMC toplantısına odaklanmış durumunda. Fed’in faiz oranlarını sabit bırakması beklentisine rağmen önümüzdeki dönemler için en az bir 25 baz puanlık artış için kapıyı açık bırakma ihtimali dışlanmıyor. Piyasanın ikiye bölündüğünü gördüğümüz bu dönemde, bir kesim  faizlerin 2023 yılının sonunda mevcut olan %5,25-%5,50 seviyesinden daha yüksek kapatma ihtimalini %40 olarak fiyatlıyor. Diğer taraf ise faizlerde zirve döneminin yaşandığına emin. Piyasadaki gerilimi bu beklentiler alevlendiriyor olsa da tabi ki son sözü bugün Powell’dan dinleyeceğiz.  Diğer taraftan ABD , 10 yıllık tahvil getirisi %4,37 ile 2007’den bu yana en yüksek seviyesine yükseldi. ABD hazinesinin özellikle son dönemlerde bütçe açığı harcamalarını finanse etmek için rekor seviyelerde hazine tahvili ihraç ediyor olması, sorunun nedeni. Bu durumda, haliyle arzın fazla olması tahvil fiyatlarını düşürürken, hazine getirilerinin yükselmesine neden oluyor.

Asya tarafında Çin’den gelen haberler gündemi oluşturmaya devam ediyor. Çin merkez bankası, ekonomideki çalkantılara ve parasal genişleme ihtiyacına bağlı olarak piyasa beklentisi dahilinde faiz oranlarını sabit tuttu. Bir yıl vadeli ana kredi faiz oranı (LPR) %3,45, beş yıllık LPR % 4,20 olarak sabit kaldı. Çin’in son zamanlardaki ekonomiyi canlandırma adına attığı adımlardan sonra önümüzdeki dönemlerde bir faiz indirimi şimdiden piyasada konuşulmaya başlandı. Diğer taraftan Çin’in baş belası olan emlak sektörü nedeniyle Asya kalkınma bankası, Asya’nın büyüme tahminlerini Temmuz ayında öngörülen yüzde 4,8’den yüzde 4,7’ye düşürdü.

Brent petrol, uzun bir süre yükselişine devam ettikten sonra ulaştığı 10 ayın en yüksek seviyesinden bugün açılışla birlikte aşağıya süzüldü ve rallisine biraz ara verdi. Petrol fiyatları ABD Merkez Bankası’nın faiz kararı öncesinde, faizlerin ne kadar daha yüksek kalacağı ve bunun enerji talebine ne kadar etki edeceği belirsizliğiyle geri çekildi. Brent vadeli kontratları varil başına 1 doların biraz üzerinde düşüşle 93,33 dolara geriledi. WTI ham petrol vadeli işlemleri, önceki gün varil başına 93,74 $ ile 10 ayın en yüksek seviyesine çıktıktan sonra %0,8 düşerek varil başına 90,45 $’a geriledi.

Bugünün veri gündeminde, ABD Merkez Bankası(Fed) tarafından açıklanacak faiz kararına başı çekiyor. Yurt içinde yurt dışı üretici fiyatları, yurt dışında İngiltere enflasyonu ve Almanya üretici fiyatları öne çıkan veriler olarak takip edilecek.

Borsada, yatay başlangıç bekleniyor

 

Günün önemli şirket haberleri 20/09/2023

 

Fiyat hareketi güçlü hisseler (20/09/2023)

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)