E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıTCMB'den 250, ECB'den pas bekleniyor---

TCMB'den 250, ECB'den pas bekleniyor

TCMB'den 250, ECB'den pas bekleniyor
25 Ocak 2024 - 08:21 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende, piyasalar mercek altına alınıyor

250’si bizim Merkezden, pas’ı ECB’den olması beklenen yine bir Merkez Bankaları faiz kararları günündeyiz.

Son verilerle bir AB tarafına bakarak başlayalım… Almanya’nın Ifo enstitüsü Avrupa’nın en büyük ekonomisi olan ülkenin, federal bütçe değişikliklerinin neden olduğu belirsizliği gerekçe göstererek bu yıl aralık ayı ortasında tahmin ettiği %0,9 yerine %0,7 oranında büyümesini bekliyor ki Eylül ayında ise tahmin %1.4 seviyesindeydi.

S&P Global tarafından derlenen HCOB’un euro bölgesi ön Bileşik PMI verisi de Aralık ayındaki 47,6’dan bu ay 47,9’a yükseldi. İmalat görünümündeki iyileşmenin bloğun hakim hizmet sektöründeki daha sert düşüşle kısmen dengelenmesi buradaki ana etmen oldu. Veriler, euro bölgesindeki ekonomik zayıflığın piyasaların ve ECB’nin beklediğinden daha uzun süreceği yönündeki görüşümüzü doğruluyor.

ECB, ABD’den farklı olarak Euro Bölgesi’ndeki ekonomik durum, enflasyonun açıkça düştüğü, enflasyon ivmesinin zayıf göründüğü ve ekonomik aktivitenin de endişe verici bir seyir izlediği göz önüne alındığında, faiz indirimi bölgesine FED’den daha yakın. Bununla birlikte, ECB Yönetim Konseyi üyeleri neredeyse hep bir ağızdan, ücret gelişmelerinin ise hala açık bir endişe kaynağı olduğunu savunurken, baş ekonomist Lane bile, ücret verilerinin daha kapsamlı bir resminin Haziran toplantısına kadar mevcut olmayacağını savunduğunu görüyoruz.

Bu sinyaller ışığından şimdilik ECB’nin faiz indirimi için yılın ilk çeyreğinde kapıyı açmaya hazır olmadığını Haziran toplantısında yapılacak ilk 25 baz puanlık faiz indirimine ilişkin temel tahminimizi koruyoruz. Bundan sonra Temmuz/Eylül/Ekim aylarında 25 baz puanlık indirimlerle toplamda 100 baz puanlık kesinti öngörüyoruz. Eğer ekonomi açıkça aşağı yönlü bir sürpriz yaparsa, ilk iki indirimlerin 50 baz puanlık hamlelerde olmasına da kapıyı tamamen kapatmıyoruz.

Vadeli işlemler piyasasına baktığımızda da Haziran ayına kadar 40 baz puanlık bir gevşemenin fiyatlandığını görmekteyiz. Yatırımcılar ECB’nin bu yıl 140 baz puan faiz indirimi yapacağına dair beklentilere sahip ve ilkinin Nisan ayında olması ihtimali Mart ayına göre daha yüksek görünüyor.

TCMB tarafına baktığımızda ise, TCMB’nin, enflasyonla mücadele konusunda piyasaya verdiği rehberliğe devam etmesi gerekiyor ki son metne göre de bu faiz artışını 250 baz puanlık artışla sürdürmek anlamına geliyor.

Yabancı istediğimiz yıl, TL’nin yılı olmasını istediğimiz yılda yabancılar ne diyordu? Türkiye’de enflasyon % 60’ın üzerinde ve faiz de % 42,5 seviyesinde, , daha fazla yatırımcı girişi olması için pozitif bir reel oran getirisi sağlanması gerekir biz de bunu beklenen enflasyona göre yapağız demiştik. Bugünkü toplantı metninde görmeyi beklediğimiz ifade “gerektiği takdirde faiz artırımı yapılacaktır”  aynısı olmasına gerek yok tabii, bu anlama çıkan bir ifade.

Borsada yatay başlangıç bekleniyor

 

Günün önemli şirket haberleri 25/01/2024

 

Deutsche Bank: ABD borsası düzeltme yaşayabilir

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)