E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemTBMM'de sandalye sayısı çok sık değişti---

TBMM'de sandalye sayısı çok sık değişti

TBMM'de sandalye sayısı çok sık değişti
01 Ocak 2024 - 15:18 borsagundem.com

14 Mayıs seçimlerinin ardından yeni seçilen milletvekilleri ile 28'inci yasama dönemi haziranın ikinci günü başladı. Aradan geçen 7 aylık süre içinde TBMM'de yer alan partilerin sandalye sayısı değişiklik gösterdi. İşte o değişiklikler...

14 Mayıs 2023 tarihinde düzenlenen ve Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)'nin 28. döneminin 600 yeni üyesini belirleyen seçimlerin ardından partisinden istifa edenler, isim değiştiren partiler, farklı partiye geçenler gibi Meclis'in aritmetiğini değiştirecek bir çok gelişme yaşandı. 2 Haziran 2023 tarihinde başlayan 28'inci yasama döneminde aradan geçen 7 aylık süre içinde en çok yara alan, İYİ Parti oldu. Döneme 44 milletvekili ile başlayan İYİ Parti'den 6 milletvekili istifa etti. Eskişehir Milletvekili Nebi Hatipoğlu AK Parti'ye geçerken, Adnan Beker, Ayşe Sibel Yanıkömeroğlu, Mehmet Selim Ensarioğlu, Ümit Dikbayır ve Yüksel Arslan bağımsız milletvekili oldu. Böylece İYİ Parti'nin sandalye sayısı 38'e geriledi.

CHP'nin sandalye sayısı 129'a düştü

TRT'nin haberine göre, dönem başında Gelecek Partisi ile birleşerek 20 milletvekili ile grup kuran Saadet Partisi, vefat haberi ile sarsıldı. Genel Kurul'da konuşma yaptığı sırada fenalaşan Kocaeli Milletvekili Hasan Bitmez, yaşam mücadelesini kaybetti. Bitmez'in ardından Meclis'teki sandalye sayısı 599'a, Saadet Partisi'nin vekil sayısı da 19'a düştü. Grubun dağılması tehlikesi ile karşı karşıya kalan Saadet Partisi'nin yardımına ise CHP koştu. CHP'nin Kütahya Milletvekili Ali Fazıl Kasap, Saadet Partisi'ne geçerek sayıyı yeniden 20'ye tamamladı. CHP'nin sandalye sayısı ise 129'a geriledi.

7 ayda 3 kez isim değiştiren parti

Mecliste 57 milletvekili döneme Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi altında başladı. Parti daha sonra Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi adını ve HEDEP kısaltmasını aldı. Ancak bu kısaltma Yargıtay tarafından uygun görülmeyince bu kez DEM Parti kısaltmasına geçildi. Yani 7 ayda 3 kez isim değişti.

Döneme 263 milletvekili ile başlayan AK Parti sayısını 1 yükseltirken, Milletçi Hareket Partisi'nde ise Saffet Sancaklı'nın istifası sonrası sandalye sayısı 49'a geriledi. Meclis şu anda 14 siyasi parti, 6 siyasi parti grubu ve 6 bağımsız milletvekili ile temsil ediliyor. 

İYİ Partili milletvekili partisinden istifa etti

 

İYİ Partili milletvekili partisinden istifa etti

 

CHP milletvekili Kasap Saadet Partisi'ne geçti

 

Saadet Partisi'nde 'Kılıçdaroğlu' çatlağı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • sözün özü02 Ocak 2024 06:00

     Milletvekilleri yan gelip yatma yeri oldu...... BUNLAR kendilerine çalışan uyanıklar gurubu.....VATAN .MİLLET, HİKAYE; KENDİLERİNE ÇALIŞMAK ASIL GAYE...............

  • Bik01 Ocak 2024 15:40

    Meclisin toplam milletvekili sayısı 300'e inse yeter. Başkanlık sisteminde bu kadarı bile fazla.