E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıTatil sezonu yaklaştıkça risk iştahı ortaya çıkıyor---

Tatil sezonu yaklaştıkça risk iştahı ortaya çıkıyor

Tatil sezonu yaklaştıkça risk iştahı ortaya çıkıyor
04 Aralık 2023 - 08:13 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende, piyasalar mercek altına alınıyor

Atlantik’in her iki yakasındaki enflasyondaki yavaşlamayı memnuniyetle karşılayan finansal piyasalar geçen hafta yeniden yükselişe geçti. Bu durum, 2024 yılının ilk çeyreğinin sonuna kadar para maliyetinin düşeceği umutlarını artırıyor. Tatil sezonu yaklaştıkça risk iştahı ortaya çıkıyor. Hisse senedi piyasası, düşen enflasyon etrafında dönmeye devam eden söylemin, 2024’ün ilk çeyreğinin sonundan itibaren daha uyumlu para politikasına dönüşün ve yapay zekanın yarattığı üretkenlik artışları zemininde ABD ekonomisinin yumuşak inişinin ardından güçlü bir yükseliş kaydetti.

En son enflasyon rakamları bu iyimser senaryoyu doğruluyor: Sönük Çekirdek PCE, bir önceki aydaki %3,7’ye kıyasla yıllık %3,5 beklentilerle aynı doğrultuda çıktı ve tahvil getirilerini biraz daha aşağı çekti. ABD 10 yıllık endeksi %4,10’a doğru ilerlerken, Alman tahvili %3,01 hedefine ulaştıktan sonra %2,18’e doğru bir düşüşe işaret eden aşağı yönlü matematiksel göstergelerin arka planında %2,55 olan 200 günlük hareketli ortalamasını kırdı.

Geçen hafta Avrupa’da enflasyonun beklenenden daha hızlı yavaşladığı görüldü ve kısa vadede yalnızca ABD’nin endişe duyduğu Eski Kıta’da faiz indirimi ihtimali yeniden uyandı.

Geçen hafta, genişleyen kartel 2024 üretim hedeflerini belirlemek üzere Perşembe günü bir araya geldiğinde odak noktası OPEC+ oldu. Başlangıçta geçen hafta için başı için planlanan toplantı, bazı ülkeler arasında üretim kotaları konusunda yaşanan anlaşmazlıklar nedeniyle ertelenmişti. Böylece, uzun müzakerelerin ardından, genişletilmiş örgütün lideri Suudi Arabistan, müttefiklerini yeni üretim azaltma önlemleri konusunda harekete geçirmeyi başardı. OPEC, bir basın açıklamasında üyeleri tarafından yapılan kesintileri detaylandırdı: Suudi Arabistan için 1 milyon, Rusya için 500.000, Irak için 223.000, Birleşik Arap Emirlikleri için 163.000, Kuveyt için 135.000 vb. Petrol fiyatları bu ilaveye çok az tepki gösterdi. Bunun nedeni, bu kesintilerin teorik olması ve bazı ülkeler için uygulanmasının zor olmasıdır. Irak ve Nijerya gibi bazı üreticilerin kotalarının üzerinde üretim yaptığını da unutmayalım. Fiyatlar açısından bakıldığında Brent ham petrolü 81,40 USD civarında, WTI ise 76,60 USD civarında işlem görüyor.

Bakır Londra’da iyi performans göstermeye devam ediyor ve başta Panama ve Peru olmak üzere birçok Güney Amerika ülkesindeki üretim kesintileri nedeniyle arz kaygıları nedeniyle 8.400 USD sınırına yaklaşıyor. Değerli metaller de bu hafta yeniden yükselişe geçti. Bunun kanıtı, ons altının 2.000 USD seviyesinin üzerinde işlem görmesidir; bu seviye, bu yıl birçok kez dayanıklı bir bariyer olduğunu kanıtladı. Enflasyonun düşmesi ve tahvil getirilerinin gevşemesi altını daha cazip hale getiriyor.

BIST100 endeksinde kısa vadeli yükselen kanalın alt bandı konumunda olan 7850 desteğinin üzerinde mevcut pozisyonlar korunabilir. Ara direnç olarak gördüğümüz 8150 seviyesinin üzerinde ise pozisyonlar artırılabilir. Bu seviyenin kırılması ile yaşanacak kapanış sonrasında ise sırasıyla 8400 ile 8562 seviyelerini üst dirençler olarak hedeflenebilir. Endekste beklentimizin aksine 7850 seviyesini altına inilmesi durumunda ilk etapta 7640’a kadar geri çekilme görebiliriz.

Amerika Birleşik Devletleri’nde son 95 yılda Aralık aylarının neredeyse %73’ü olumlu geçti. Bu önyargı bu yıl da devam edecek mi? Her halükarda endeksler Kasım ayında hızlı bir başlangıç yaptı. Ancak nispeten yakın gelecekte daha düşük faiz oranlarına geçilmesine büyük ölçüde bağlı olan hisse senetleri için ortam hala olumlu. Cuma günü makroekonomik gündeme Kasım ayına ait ABD istihdam verileri yön verecek. Çin göstergeleri (Salı günü hizmet PMI’ı, Çarşamba günü kredi rakamları ve Cuma günü enflasyon) verilerini yakından takip edeceğiz.

Yurtiçinde ise en önemli gündem pazartesi açıklanacak olan Kasım ayı enflasyon verisi. Tüketici enflasyonu ekimde yıllık %61,36 ve yılın ilk 10 ayı itibariyle de %55 seviyesinde gerçekleşti. Piyasa beklentisi Kasım ayında aylık %3,50 artışla yıllık enflasyonun %62,32’ye çıkması yönünde.

Günün önemli şirket haberleri 04/12/2023

 

Borsada alıcılı başlangıç bekleniyor

 

Hedge fonların Japon yeni pozisyonlarında tarihi seviyeler

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)