E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemTaslak anayasaya göre Erdoğan'a 3 yetki---

Taslak anayasaya göre Erdoğan'a 3 yetki

Taslak anayasaya göre Erdoğan'a 3 yetki
01 Kasım 2016 - 03:17 borsagundem.com

AK Parti'nin 2019'da hem milletvekilliği hem de başkanlık seçimi öngören anayasa taslağı Erdoğan'a sunuldu. Taslak o tarihe dek Cumhurbaşkanı'na 3 yetki veriliyor: Bakan atama ve azletme, bakanlar kuruluna sürekli başkanlık, partiyle bağ kurma

AK Parti'nin başkanlık sistemini de içinde bulunduran anayasa değişikliği çalışmalarında sona geliniyor. Nuray Babacan'ın Hürriyet'teki haberine göre taslak anayasa Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sunuldu. 

Haberde, Başbakan Binali Yıldırım’ın dar bir kadroyla üzerinde çalıştığı ve geçen hafta Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sunulan taslakta, 15-20 madde olması öngörülen başkanlık bölümünün bağlantılı hükümlerle 30 maddeye çıktığı belirtiliyor. Metin, Erdoğan’ın uyarılarına göre revize edilecek.

İKİ AŞAMALI PLAN

Taslak, MHP’nin talebi nedeniyle 2019’da seçim üzerine kuruluyor. Buna göre, referandumda başkanlık sistemi kabul edilirse, uygulanması ve seçimi 2019 yılına bırakılacak. Ancak bu geçiş döneminde Cumhurbaşkanı’nın bazı yetkileri hemen kullanması sağlanacak.

Yetki kullanımında 2 aşama öngörülüyor. Bazı yetkilerin kullanımı, bugünkü sistemle seçilen hükümet de dikkate alınarak, 2019’dan sonraya bırakılacak. Ancak Cumhurbaşkanı 2019’a kadar, en az 3 yetkiyi kullanacak. Cumhurbaşkanı, “Bakanlar Kurulu’na sürekli başkanlık etmek, bakanların atama ve görevden alınmalarına karar vermek, partisiyle tekrar bağının kurulması” düzenlemelerinden, 2019 beklenmeden yararlanacak.

Başkan ‘devletin ve yürütmenin’ başı olacak. İç ve dış siyaset başkan eliyle yürütülecek. Başkomutanlık sıfatı taşıyacak. TBMM tarafından çıkartılan kanunları onaylayıp veto edebilecek, referandum kararı verebilecek. Başkan adayları, seçimlerden önce başkan yardımcısının kim olacağını da açıklayacak. Bakanlar, parlamento dışından başkan tarafından atanacak.

TARTIŞILAN HÜKÜMLER

Taslağın en çok tartışılan hükümleri ise başkanın parlamentonun feshedilmesi yetkisini nasıl kullanacağı ve başkanlık kararnamelerinin sınırı. Başkanın sahip olduğu geniş atama yetkisi en önemli başlıklardan olacak. YÖK, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, HSYK, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı ve rektörlerin atanmasının da başkan tarafından yapılması planlanıyor.

Parlamento seçimleri ile başkanlık seçimlerinin birlikte planlandığını, bizzat Başbakan Yıldırım açıkladı. Paketteki maddelerde MHP’nin tercihleri de belirleyici olacak.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)