E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTaşkesenlioğlu: Borsadaki şirketlerin değeri GSYH'nin yüzde 30,2'sine ulaşacak---

Taşkesenlioğlu: Borsadaki şirketlerin değeri GSYH'nin yüzde 30,2'sine ulaşacak

Taşkesenlioğlu: Borsadaki şirketlerin değeri GSYH'nin yüzde 30,2'sine ulaşacak
27 Kasım 2019 - 13:36 borsagundem.com

SPK Başkanı Ali Fuat Taşkesenlioğlu "Borsada işlem gören şirketlerin piyasa değerlerinin GSYH'ye oranının yüzde 30,2 düzeyine, özel sektör borçlanma araçları nominal stokunun GSYH'ye oranının ise yüzde 2,6 düzeyine ulaşacağı beklentisindeyiz." dedi.

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Ali Fuat Taşkesenlioğlu da ülkenin istikrarlı ve sürdürülebilir bir ekonomik büyüme ile rekabet gücünün ve refah seviyesinin artırılması hedefine ulaşmasında sermaye piyasalarının en önemli bileşenlerden birisi olduğunu belirtti.

Son dönemde hayata geçen kitle fonlamasının bu anlamda önemli bir adım olduğunu vurgulayan Taşkesenlioğlu, kitle fonlaması ile halktan toplanan fonlarla başlangıç aşamasındaki girişimlerin, teknoloji şirketlerinin ve katma değerli üretime yönelik yüksek nitelikli bilgi ve teknolojiye dayalı yatırımların finansmanının sağlanmış olacağını söyledi.

Taşkesenlioğlu, 2017'de küresel ölçekte birincil halka arz yoluyla sağlanan fon tutarı 209 milyar dolar olurken, aynı dönemde kitle fonlaması yöntemi ile 110 milyar dolar fon sağlandığını ifade etti.

Birincil ve ikincil düzenlemelerini tamamladıklarında paya dayalı kitle fonlaması yönteminin yakın zamanda sermaye piyasalarının önemli bir gündem maddesi olmasını beklediklerini bildiren Taşkesenlioğlu, şunları kaydetti:

"Farklı nitelikteki finansal araçları yatırımcılara sunma ve faizsiz finans sistemini geliştirme hedefi paralelinde faizsiz finansal ürün ve hizmet çeşitliliği ile beşeri kaynakların geliştirilmesi için yeni araç ve mekanizmaların oluşturulması elzemdir. Bu çerçevede, faizsiz sistem ve ilgili araçlarla ilgili kurumlar arası ortak bir terminoloji oluşturulması, kurumsal faizsiz borç uygulamaları, sukuk ihraçları, tarım arazi gelirlerine yönelik altyapı GYO’ları, ihracatın finansmanına yönelik yeni ürünler ve faizsiz finans prensiplerine uygun kredi derecelendirmesi üzerinde durulacak konular olacaktır. Önümüzdeki yıl sonunda borsamızda işlem gören şirketlerin piyasa değerlerinin gayri safi yurtiçi hasılaya oranının yüzde 30,2 düzeyine, özel sektör borçlanma araçları nominal stokunun gayri safi yurtiçi hasılaya oranının ise yüzde 2,6 düzeyine ulaşacağı beklentisindeyiz."

Taşkesenlioğlu, yurt dışı piyasalar ve yabancı yatırımcılara hizmet sunumunu geliştirecek adımların da gündemlerini oluşturduğunu sözlerine ekledi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ali27 Kasım 2019 21:26

    Şu nazdak sistemi geldi borsa adeta eridi 2013 öncesi yerli borsa ayarkarımıza geri dönelim eski fiyat adımları ve devre kesicisiz döneme o zaman borsa yükselir.

  • Ckync27 Kasım 2019 19:09

    Bu SPK olmasa inanın bu rakamlar çok daha ileri lerde olacak. Hemde üç dört ay içerisinde. Imkb yönetimi ve Spk hiç güven vermiyor. Profesyonel değiller. Yıllar önce batan şirketler ve burada parası olan KY patronlara spk ve ımkb araciliginda sakız oldu. Uzak durun kardesim.

  • Vatandaşak27 Kasım 2019 14:00

    IHLAS grubu, metro grubu ve niceleri. Sen bunlara ceza kesmeden bir TL bile borsaya para sokmam. Gider iddia oynarım daha iyi.