E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiTarım sektörü ihracatta rekor kırdı---

Tarım sektörü ihracatta rekor kırdı

Tarım sektörü ihracatta rekor kırdı
15 Nisan 2024 - 11:48 borsagundem.com

Türkiye'de tarım sektörü, 2024 yılının ilk çeyreğinde 9,3 milyar dolarlık ihracat ile tüm zamanların en yüksek ilk çeyrek ihracat rakamına ulaştı.

Tarım sektörü, 9,3 milyar dolarla tüm zamanların en yüksek ilk çeyrek ihracatına imza attı.

Jeopolitik risklerin ve küresel çapta gıda arzına ilişkin sıkıntıların hakim olduğu ocak-mart döneminde tarım ihracatında tarihi zirveler görüldü.

AA muhabirinin Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerinden derlediği bilgilere göre, Türkiye'nin tarım sektörü 9,3 milyar dolarla tüm zamanların en yüksek ilk çeyrek ihracatını yakaladı. Yılın ilk 3 ayında 2023'ün aynı dönemine göre yüzde 8,6 artan tarım ihracatı Türkiye'nin toplam dış satımından yüzde 14,6 pay aldı.

Tarım bünyesinde faaliyet gösteren 10 sektörden 5'i ilk çeyrekte ihracat rekoru kırdı. Hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektöründe 3,1 milyar dolarlık, yaş meyve ve sebzede 963,6 milyon dolarlık, meyve sebze mamullerinde 708,3 milyon dolarlık, kuru meyve ve mamullerinde 497,6 milyon dolarlık, süs bitkileri ve mamullerinde ise 49,1 milyon dolarlık dış satım yapıldı.

Söz konusu dönemde yıllık bazda hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamullerinde yüzde 7, yaş meyve ve sebzede yüzde 2,6, meyve sebze mamullerinde yüzde 28,9, kuru meyve ve mamullerinde yüzde 29,9, süs bitkileri ve mamullerinde yüzde 2,1 ihracat artışı görüldü.

Hububat sektörünün Irak'a ihracatı 600 milyon dolara yaklaştı
Sektörlerin en yüksek ihracatı yaptıkları ülkelere bakıldığında hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri ihracatında başı 583,8 milyon dolarla Irak çekti.

Yaş meyve ve sebze sektöründe ilk sırayı 216,9 milyon dolarla Rusya Federasyonu alırken, meyve sebze mamullerinde ABD'ye 109,4 milyon dolarlık ihracat yapıldı. Kuru meyve ve mamullerinde Almanya 61,6 milyon dolarla birinci olurken, süs bitkileri ve mamulleri sektörünün en çok ihracat yaptığı ülke 10,7 milyon dolarla Hollanda oldu.

İller bazında bakıldığında ise İstanbul'dan 903,7 milyon dolarlık hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri ile 197,6 milyon dolarlık meyve sebze mamulleri, Mersin'den 263,8 milyon dolarlık yaş meyve sebze, İzmir'den 160,6 milyon dolarlık kuru meyve ve mamulleri, Antalya'dan 20,6 milyon dolarlık süs bitkileri ve mamulleri ihracatı gerçekleşti.

Emtia piyasasına 'jeopolitik riskler' ve 'yaptırımlar' dopingi

 

Küresel çelik talebinde büyüme beklentisi

 

Petrol fiyatı 100 doların üzerine çıkabilir

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • AHMET ÖZBİLEN15 Nisan 2024 12:15

    Tabi rekor kırar TL çöp olur ise öyle olmayacak mı.Hükümetin de istediğii bu değil mi.Almanya da Asgari ücret  1883  Euro  olup çocuk yardırımı gıvır zıvırı eklediğinde 2400 Euro rahat alırsınız Almanyay da kuşbaşının kg 10 Euro olup bir almanya da asgari ücretli 240 kg alır iken bizde asgari ücret 17 000 TL olup 34 Kğ et alabiliyorsunuz.Yani bizim yiyeceğimiz tarım ve hayvansal ürünleri almanlara AB ülkelerine ingiltere ABD gidiyor resmen bize yedirmeyip kendilerine yedirmektedirler.Böylelikle savaşmadan ülkemizi sömürmekte milletin sofrasındaki bir lokma ekmeği dahi almaya kalkarak sömürüyorlar. Diyelim ki A partisi gitti B partisi geldi ne yapacak en fazla sana 3-5 Kg et daha aldıracak başka bir şey de yapabileceklerini hiç zannetmiyorum.Malesef sistem hep böyle çalışmaktadır. 84 000 TL civarında  maaş verebilecek halkına bir parti varmı söylermisiniz.

  • AHMET ÖZBİLEN15 Nisan 2024 12:13

    Tabi rekor kırar TL çöp olur ise öyle olmayacak mı.Hükümetin de istediğii bu değil mi.Almanya da Asgari ücret  1883  Euro  olup çocuk yardırımı gıvır zıvırı eklediğinde 2400 Euro rahat alırsınız Almanyay da kuşbaşının kg 10 Euro olup bir almanya da asgari ücretli 240 kg alır iken bizde asgari ücret 17 000 TL olup 34 Kğ et alabiliyorsunuz.Yani bizim yiyeceğimiz tarım ve hayvansal ürünleri almanlara AB ülkelerine ingiltere ABD gidiyor resmen bize yedirmeyip kendilerine yedirmektedirler.Böylelikle savaşmadan ülkemizi sömürmekte milletin sofrasındaki bir lokma ekmeği dahi almaya kalkarak sömürüyorlar.

  • Mucise Reis : )15 Nisan 2024 12:05

    şimdi  mesela şeftali ihratç edildi. erken hasat kg 300 tl :D ne oldu ? Türk halkı yemıyor, dubai zengınlerı, avrupa zenginleri, luks otellerde tabağı  50 dolar 100 dolar vb ülkeler alıyor. bu neye benzıyor ? afrikada sırtında örme hazır sepetle toprak taşıyan, gunde 1 dolar ücret alan  ama afrıkanın altın , zümrüt, mücevher alanında her yıl ihracat rekor kırması gibi bişe :D ne oldu ? rekor ihracat kırıldı. şimdi dersinki bana 12 ayda 1 türk vatandaşı 1 litre zeytınyağ tüketiyordu, bu sene tüketım 3 litreye çıktı kişi başı ama ihracatta zeyrınde arttı  ( heeeeee derim ki, tarım alanı zeytınde artmış, modern yöntemler ile bereketi artmış, hem iç tüketım doymuş artmış hemde  fazlası yurt dışına gitmiş ihracat gelırı olmuş ) :D ör: babam anzar balı yetiştiriyor diyen bir çocuk, ömrüne hiç 1 kavanoz anzer balı yemedım demesi gibi bişe :D yemiyorux içmiyoruz paraya satıyoruz. israillinin par aile filistin topraklarına konması ,