E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTahvil piyasası temerrüt olasılığını fiyatlıyor---

Tahvil piyasası temerrüt olasılığını fiyatlıyor

Tahvil piyasası temerrüt olasılığını fiyatlıyor
20 Nisan 2023 - 14:36 borsagundem.com

ABD Hazine piyasası, Kongre'deki hesaplaşmanın ortasında, ABD ekonomisinin temerrüde düşme olasılığını fiyatlıyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD ekonomisinde borç sorunu krize dönüşmek üzere. Kongre’nin iki kanadı olan Demokratlar ve Cumhuriyetçilerin orta noktada buluşamaması, krizin büyüme olasılığını artırıyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Kongre’deki uzlaşmazlıkla birlikte Hazine piyasası da ABD'nin Temmuz ayında temerrüde düşme olasılığını fiyatlamaya başlıyor.

Temmuz ayı kritik

Insider’dan Matthew Fox’un haberine göre, LPL Research’ten yayınlanan bir nota göre, ABD Hazine piyasası, Kongre'deki hesaplaşmanın ortasında, ABD borcunun temerrüde düşme olasılığını fiyatlamaya başlıyor.

Hazine piyasasında alarm zilleri öncelikli olarak kısa vadeli Hazine bonoları ve mevcut getirilerde çalıyor. Yatırımcılar, ABD ekonomisinin temerrüde düşmesi ihtimaline karşılık, yaz aylarında vadesi dolması planlanan Hazine tahvillerini satın alarak üstlendikleri risk için daha yüksek getiri oranları arıyor.

LPL Baş Sabit Getiri Stratejisti Lawrence Gillum, “Mayıs ayında vadesi dolacak hazine bonoları, bir ay sonra yani Haziran ayı civarında vadesi dolacak olan hazine bonolarından yaklaşık yüzde 1,2 oranında daha az, Temmuz ayında vadesi dolacak hazine bonolarından ise yaklaşık yüzde 1,49 oranında daha az getiri sağlıyor” diyor.

Bir aylık Hazine bonosu, 3 aylık Hazine bonosu için mevcut yüzde 5,14’lük getiriye kıyasla şu anda yaklaşık yüzde 3,71 getiri sağlıyor.

Yatırımcılar yüksek getiri peşinde

Tahminlerin çoğu, Hazine'nin Mayıs ayı yükümlülüklerini yerine getirmek için yeterli nakde sahip olacağını gösteriyor. Ancak bu görünümün, Kongre borç tavanı limitini yükseltmek için hızlı bir şekilde harekete geçmediği müddetçe, Haziran, Temmuz ve özellikle Ağustos aylarında daha istikrarsız hale geliyor.

Gillum, “Yatırımcılar, görünüşe göre bekledikleri tarihlerde vadesi dolan borçlar pahasına bu menkul kıymetlerin fiyatını artırıyor. Yatırımcılar, ödemeyi geciktirme riski altında olan bu menkul kıymetleri elde tutmak için muhtemelen daha fazlasını talep ediyor” diyor.

Piyasalarda yüksek volatilite olasılığı

Mayıs ve Temmuz aylarında vadesi dolan Hazine bonoları arasındaki getiri farkı, S&P'nin ülkenin borç notunu AAA'dan AA+'ya düşürdüğü 2011 yılındaki son ciddi borç hesaplaşması sırasında görülen kargaşayı gölgede bırakan seviyelerde seyrediyor.

Her iki taraftan da ABD borcunun temerrüde düşmesinin ‘bir seçenek olmadığı’ yönündeki devam eden açıklamalara rağmen, Cumhuriyetçiler bir borç limiti artışını Kongre’den geçirmek için Demokratlarla birlikte çalışma belirtisi göstermediğinden, benzer bir senaryonun bu kez de yaşanabilme riski artıyor.

Gillum, “Başka bir derecelendirme kuruluşu olan Fitch, Kongre'nin yakında harekete geçmemesi halinde, 2011'de S&P’nin yaptığına benzer bir şey yapmakla tehdit ediyor. Bir başka borç notu düşürme hamlesinin finans piyasalarını alt üst etmesi muhtemel gözüküyor. Kongre'nin zamanında harekete geçip bir anlaşma yapacağını düşünüyoruz. Bu siyasi oyunların aynı zamanda piyasalara volatilite getirebilme ihtimalinin de yüksek olduğu gözüküyor” şeklinde konuşuyor.

2 yıllık tahviller yerinde durmuyor

 

ABD'de tahvil ve hisse senedi rallisi sürecek mi?

 

McCarthy'den borç limitini 1,5 trilyon dolar artırma teklifi

 

Piyasa baskısı borç krizini önleyebilir

 

IMF Başkanı'ndan ABD için temerrüt uyarısı

 

Bill Gross: Tahvil rallisi hız kazanabilir

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)