E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiTahvil piyasası FED’in önünü açtı---

Tahvil piyasası FED’in önünü açtı

Tahvil piyasası FED’in önünü açtı
07 Şubat 2022 - 15:30 borsagundem.com

Tahvil yatırımcılar, ABD'nin ekonomik toparlanmanın gücünün FED’in hızlı parasal sıkılaştırma politikaları karşısında direneceğine yönelik bahse giriyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD devlet tahvilleri piyasasındaki hareketlilik, FED’in (ABD Merkez Bankası) gelecek yıllarda ülke ekonomisine zarar vermeden enflasyonu dizginleyebileceğinin sinyallerini veriyor.

ABD Hazinesi tahvil getirileri geçen hafta beklenenden çok daha güçlü gelen bir ABD istihdam raporu sonrasında adeta sıçradı. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, güçlü istihdam raporu ABD Merkez Bankası’nın (FED) sıkılaştırma politikalarını destekleyeceği yönündeki yatırımcı bahislerini artırdı. ABD’de son 40 yılın en yüksek seviyesinde dolaşan enflasyon FED’in pandemi sürecinde uyguladığı aşırı serbest para politikasından geri dönmeye zorluyor.

Dünyanın en büyük ekonomisinde işgücü piyasaları ücret baskısı oluşmasına rağmen enflasyon beklentileri oldukça yavaş yükseldi. Financial Times’ın haberine göre enflasyonla eşgüdüm halinde hareket ettiği bilinen ABD Hazine piyasası enflasyonun beş yıl içerisinde yüzde 3’ün altına gerileyeceğini gösteriyor. Bu aynı zamanda Aralık ayında kaydedilen yüzde 7'lik orandan önemli bir düşüşe işaret edecek. Daha uzun vadeli tahvil oranları ise piyasaların FED'in enflasyonu yüzde 2 hedefine geri itmeyi başarmasını beklediğini gösteriyor.

İstikrarlı enflasyon beklentileriyle birleşerek yükselen oranlar tahvil yatırımcıların getirilerini de artırdı. Geçtiğimiz yıl sonundan bu yana artan enflasyonla birlikte keskin bir şekilde yükselen tahvil getirilerini dikkate alan tahvil yatırımcıları bu yatırımlarından yüksek getiriler elde edebilir. Reel tahvil getirilerindeki bu artışı ele alan analistler, ABD ekonomisinin yıllar içerisinde genişlemeye devam etmesini beklediklerini söylüyor.

ABD Hazinesi 30 yıllık enflasyon korumalı devlet tahvili getirileri (TIPS) Haziran 2021’den bu yana Cuma günü ilk kez %0’ın üzerine tırmandı. Bloomberg verilerine göre TIPS getirileri geçtiğimiz yılı - %0,47 getiri oranıyla kapatmıştı.

PGIM Sabit Getiriler Birimi Küresel Tahviller Başkanı Robert Tipp, konuyla ilgili açıklamasında “FED’in ekonomi üzerindeki kontrolü yükseldi” ifadelerine yer veriyor.

2021'de ABD ekonomisi, 1984'ten bu yana en hızlı yıllık büyümesini kaydederek pandemi kaynaklı durgunluk tehlikesinden geri dönüşü sağlamıştı. Korona virüs aşılarının ortaya çıkması, işe dönüş süreci ve FED’in teşviklerle ekonomiyi ayakta tutması bu güçlü geri dönüşte katkıda bulunmuştu. Ancak yakın zamana kadar bu büyüme ABD Hazinesi piyasasına yansımamıştı.

Servet yönetimi şirketi DoubleLine Capital’ın Portföy Yöneticisi Gregory Whiteley, “Reel getiriler ekonomideki temel verilere göre absürt bir biçimde düşüktü. Bu sebeple yükseliyor olmaları da son derece mantıklı” ifadelerine yer veriyor.

Cuma günkü istihdam raporu, tahvil piyasalarındaki iyileşmeyi işaret eden bir dizi göstergenin sonuncusu niteliğindeydi. Ekonominin yakından takip ettiği ABD istihdam raporu, ekonominin Kovid-19 vakalarındaki son artışa rağmen geçen ay 467 bin istihdam eklediğini gösterdi. Raporda ayrıca Kasım ve Aralık aylarına ilişkin istihdam rakamlarında da yukarı yönlü revizyon da yer aldı ve ücretlerin de beklenenden daha fazla arttığı görüldü.

İstihdam raporuna yanıt olarak piyasalar da 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirilerini Ocak 2020'den bu yana en yüksek seviyesine taşıdı.

Güçlü istihdam raporu aynı zamanda enflasyon beklentilerini de yükseltebilirdi. Zira daha fazla istihdam ve yükselen maaşlar çalışanlara harcaması için daha fazla para verilmesi anlamına geliyor. Harcamaların yükselmesi talebi de artırarak tedarik zincirindeki sorunlar nedeniyle düşük olan arzla birlikte fiyatların yükselmesine neden olabilir.

Ancak yatırımcılar FED’in faiz oranlarını yükseltmek için daha fazla alana sahip olacağı ve ekonomiyi yavaşlatmak için daha fazla alana sahip olacağı görüşü etrafında birleşti. Sonuç olarak, bir gün öncesinde FED'in dört veya beş kez çeyrek puan faiz artıracağını düşünen yatırımcılar beşin üzerinde faiz artırımı yapılacağı düşüncesiyle haftayı sonlandırdı.

Barclays'in ABD Enflasyon Ticareti Başkanı Chris McReynolds Perşembe günü yaptığı açıklamada, "Ya tüm tahvil piyasası mesajı alamadı ya da mesajı aldılar ve bu mesaj enflasyonun yıl sonuna kadar normale döneceğini söylüyor” ifadelerine yer verdi. McReynolds uzun vadeli tahviller arasındaki farklılıkların çok iyi muhafaza edildiğini de söyledi. Tahvil piyasası uzmanı, “Sürdürülebilir enflasyon seviyelerine dair bir düşünce olmadı” dedi.

Reel tahvil oranları hala tarihsel standartlara göre buhran seviyelerinde işlem görüyor: 5 ve 10 yıllık TIPS getirilerindeki oran yüzde sıfırın altında kalıyor. Reel kurlarda daha fazla hareket veya enflasyon beklentilerinde bir değişiklik olmadan geleneksel ABD Hazinesi tahvillerindeki getiriler FED faiz oranlarını yükseltse bile düşük kalabilir.

Tüketici fiyatlarının yükselme hızının Ocak ayında 40 yılın en yükseğine ulaşması beklense de, ivmenin nihayet zirve noktasına ulaşmaya başladığına dair bazı kanıtlar var.

Bloomberg'in anketine katılan ekonomistler, enerji ve gıda sektörlerinin fiyat dalgalanmaları etkilerini ortadan kaldıran çekirdek tüketici enflasyonunun Ocak ayında Aralık ayına göre daha yavaş bir hızda yükseleceği tahmininde bulunuyor. Barclays ekonomistleri, bu beklentilere giyim sektörü ve ikinci el otomobil piyasası üzerindeki fiyat baskılarının yavaşlamasını gerekçe gösteriyor.

Yatırım şirketi NatAlliance Securities’in Uluslararası Sabit Gelir Yatırımları Başkanı Andy Brenner, “Ben de FED’in tüm bu enflasyon konusunu gözden kaçırdığına, enflasyonun geçici olduğuna ısrar etmek için çok uzun zaman harcadığına inanların arasındayım. Ancak bu 2021’in senaryosuydu. Enflasyonun azalacağına gerçekten inanıyorum” ifadelerine yer verdi.

 

Ayı piyasası korkuları yersiz mi?

 

FED’in faiz hamleleri borsaları nasıl etkileyecek?

 

George: FED varlık azaltmada hızlı davranacak

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Filmc07 Şubat 2022 16:29

    Bankalara geçin otomobilde ciddi destek gelecek kredi patlaması olacak bankalarda ikinci el için değil sıfır araç için ikinci el stokçularıda ayvayı yediler çok yakında bu sinemada.