E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiSuudi Arabistan’dan Türkiye’ye 5 milyar dolarlık destek---

Suudi Arabistan’dan Türkiye’ye 5 milyar dolarlık destek

Suudi Arabistan’dan Türkiye’ye 5 milyar dolarlık destek
22 Kasım 2022 - 15:45 borsagundem.com

Suudi Arabistan Maliye Bakanlığı, TCMB'ye 5 milyar dolar aktarmak üzere yapılan görüşmelerin son aşamada olduğunu belirtti.

Suudi Arabistan Maliye Bakanlığı Sözcüsü, Reuters'ın sorusuna e-postayla verdiği yanıtta, "Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'na (TCMB) 5 milyar dolar tutarında mevduat yatırmak için müzakerelerin son aşamasındayız" dedi.

Suudi Arabistan, ülkelerin merkez bankalarıyla zaman zaman bu tür anlaşmalar yapıyor. Suudiler, mart ayında da Mısır'ın merkez bankasına 5 milyar dolarlık mevduat desteği sağlamıştı.

Türkiye, ocak ayında da BAE ile 4,9 milyar dolarlık swap anlaşması imzalamıştı. BAE ayrıca 10 milyar dolarlık yatırım planını açıklamıştı.

Daha önce, Azerbaycan Devlet Petrol Fonu da 1 Ocak 2022’de Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nda 1 milyar euroluk depo hesabı açmıştı.

Öte yandan Rusya, temmuz ve ağustos aylarında Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin tamamlanması için yapacağı harcamaların 15 milyar dolarlık kısmını Türkiye'ye aktarmıştı.

Toplam rezervler bir yılın zirvesine

Merkez Bankası'nın net uluslararası rezervleri 11 Kasım'da 3 milyar 691 milyon dolar artmıştı. IMF tanımlı net uluslararası rezervler böylelikle 18 milyar 230,4 milyon dolara yükselmişti. Toplam rezervler de aynı hafta da 117.5 milyar dolar ile yılın en yüksek seviyesine çıkmıştı.

Erdoğan'dan 130 milyar dolar açıklaması

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Katar dönüşü yaptığı açıklamada, Merkez Bankası'nın rezervinin ay sonuna kadar 130 milyar dolara ulaşabileceğini söyledi.

Erdoğan'ın açıklaması şu ifadeleri kullanmıştı: "Buyurun işte en son Merkez Bankasının döviz rezervi 123 milyar dolara ulaştı. Bu ay sonuna kadar döviz rezervimiz belki 130 milyar doları bulacak. Ey muhalefet, biz bu rakamlara yabancı değiliz. Başbakanlığım döneminde bizim döviz rezervimiz 135 milyar dolara kadar çıkmıştı. Türkiye buna yabancı değil. Biz bunu yeniden evelallah yakalayabiliriz, üstüne de çıkabiliriz. Bu adımları da atacağız."

Hazine doğruladı

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Suudi Arabistan'ın Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) bünyesinde 5 milyar dolarlık mevduat hesabı açması konusunda nihai aşamaya gelindiğini doğruladı.

Güney Kore ile 780 milyon dolarlık swap anlaşması

 

Katar ile Türkiye'nin swap anlaşması uzatıldı

 

BAE ile swap anlaşması iddiası!

 

Merkez Bankası’ndan yeni swap anlaşması

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.