E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaSuudi Arabistan'dan petrolü sarsan açıklama---

Suudi Arabistan'dan petrolü sarsan açıklama

Suudi Arabistan'dan petrolü sarsan açıklama
10 Aralık 2014 - 21:52 borsagundem.com

Suudi Arabistan Petrol Bakanı, petrol fiyatlarındaki sert düşüşlerin sürmesine rağmen üretim miktarını değiştirmeyecekleri mesajı verdi

Suudi Arabistan Petrol Bakanı, OPEC'in 2015'te talebin 2003'ten bu yana en düşük seviyeye geleceği tahmini yapması ve küresel düzeyde fiyatların 5 yılın ardından ilk kez varil başına 65 doların altına gerilediği bir dönemde, dünyanın en büyük petrol ihracatçısının üretimi azaltma niyeti olmadığını belirtti.

Bakan Al Naimi, Birleşmiş Milletler (BM) iklim görüşmelerine katıldığı Lima'da gazetecilerin sorularını "Petrol üretimini niye düşüreyim ki? Bu bir piyasa ve satış yapıyoruz. Neden kesintiye gideyim?" şeklinde yanıtladı.

OPEC erken saatlerde, 2015 yılı için tahminini günlük 300,000 varil düşürerek 28.9 milyona indirdi. Bu düzey OPEC'in geçtiğimiz ayki üretiminden 1.15 milyon daha az ve 27 Kasım'da Viyana'da yapılan toplantıda belirlenen 30 milyon varil günlük hedefin altında. OPEC ayrıca fiyatlardaki bu yıl yüzde 40'a varan düşüşün arz ve talep üzerindeki etkilerinin henüz net olmadığını da bildirdi.

OPEC'in en büyük 3 üyesi Suudi Arabistan, Kuveyt ve Irak, Asyalı alıcılara son 6 yılın en yüksek indirimleri ile satış yapıyor.  Kuveytli bir yetkili de fiyatların önümüzdeki 6 ay boyunca aynı seviyelerde kalabileceğini belirtti.

Brent petrolü Londra merkezli ICE Futures Europe borsasında, 2.95 dolar kadar düşerek New York saati ile 12:02'de varil başına 63.89 dolar oldu. Kontrat, dün 65 sent yükseliş ile 66.84 dolara gelmişti.

Brent, OPEC’in 27 Kasım’daki toplantıda ABD üretimini yavaşlamaya zorlamak için üretimde indirime gitmeme kararı almasının ardından yüzde 16 değer kaybetti. ABD’de petrol üretimi 30 yılın en yüksek seviyelerinde seyrediyor. Suudi Arabistan ve Irak bu ay Asya’daki müşterileri için petrol ihracatında indirimleri genişletti. İndirim kararı grup üyelerinin pazar payı için mücadele ettikleri spekülasyonlarını artırdı.  

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)