E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaSummers kabus mu olacak?---

Summers kabus mu olacak?

Summers kabus mu olacak?
03 Eylül 2013 - 08:11 borsagundem.com

Analistler yeni Fed başkanlığı adaylarının en favori isimlerinden Larry Summers’ın gelişen piyasalar için kabus olabileceğini ifade etti

Uzmanlara göre, ABD Merkez Bankası Fed’in yeni başkanı olarak son dönemde adı sıkça telaffuz edilen Larry Summers, gelişen piyasalar için pek de iyi sonuçlar doğurmayabilir. CNBC’ye konuşan analistler, Summers’ın Fed Başkanı olarak göreve gelirse, aylık 85 milyar dolarlık tahvil satın alma programında anında kesintiye gideceğini bunun da halihazırda spekülasyonlarla bile sarsılan gelişen ülke borsalarına darbe vuracağını ifade etti. Finansal danışmanlık şirketi View from the Peak’in kurucusu ve analistlerinden Paul Krake, şu anda piyasaların merakla beklediği şeyin tahvil satın alma programından çok Fed başkanının kim olacağı olduğunu ifade etti. Krake, “ABD Başkanlığı çok önemli bir konu olabilir ama şu anda Brezilyalılar, Endonezyalılar ve Hintliler’e hayatlarını kimin daha çok etkilediğini sorsanız size ‘Fed Başkanı’ diyecektir” dedi. Krake, “Larry Summers, parasal genişleme destekçisi bir aday değil ve adaylık için iki ayın yüzde 50 şansı olduğu ifade ediliyor. Başkan olması durumunda parasal genişlemeyi sonlandıracaktır” diye devam etti.
GELİŞEN ÜLKELER ETKİLENİYOR
Türkiye’den, Brezilya ve Hindistan’a kadar gelişen ülkeler Mayıs ayından bu yana Fed’in parasal genişlemeyi sonladıracağı dedikodularıyla çalkalanıyor. Son zamanlarda eski ABD Hazine Bakanı Summers’ın Fed Başkanı olacağı yönündeki dedikodular artmış durumda. Fed Başkanlığı için gösterilen ikinci aday ise şu andaki Başkan Ben Bernanke’nin yardımcısı Janet Yellen.
PİYASALAR YELLEN’I İSTİYOR
Singapur merkezli Macquarie Bank’ın kur analistlerinden Nizam Idris, Summers’ın Fed Başkanı olmasının piyasalarca “düzenin bozulması” olarak algılanacağını ifade etti. Idris, “Piyasalar Fed Başkanı olarak Janet Yellen’ı görmek istiyor. Çünkü bu şekilde mevcut programın devam edeceğine inanıyorlar. Summers’ın göreve getirilmesi politikalarda sapma olarak algılanacak ve bu da gelişen piyasalardaki riskten kaçış algısını artıracak ve şu andaki durumdan daha kötüsüyle karşı karşıya kalacağız” dedi. Bank of America Merrill Lynch’in son araştırmasında Fed’le ilgili yaşanacak herşeyin Asya piyasalarında orantısız etki yaratacağına dikkat çekildi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)