E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaSt. Louis Fed Başkanı'ndan '100 baz puan' çıkışı---

St. Louis Fed Başkanı'ndan '100 baz puan' çıkışı

St. Louis Fed Başkanı'ndan '100 baz puan' çıkışı
10 Şubat 2022 - 22:39 borsagundem.com

St. Louis Fed Başkanı James Bullard, Fed'in ülkede görülen son 40 yılın en yüksek enflasyon oranına karşılık olarak 1 Temmuz 2022'ye kadar 100 baz puanlık faiz artışı yapması gerektiğini açıkladı

St. Louis Fed Başkanı James Bullard, Bloomberg News ile yaptığı röportajda, "1 Temmuz'a kadar çantada 100 baz puan görmek istiyorum. Zaten daha şahindim ama komitenin yapması gerektiği şeyi çarpıcı biçimde ortaya koydum." ifadelerini kullandı.

Bullard'ın planları arasında; artışları üç toplantıya yaymak, ikinci çeyrekten itibaren Fed'in bilançosunu küçültmek ve ardından ikinci yarıda güncel verilere dayanarak faiz oranlarını belirlemek yer alıyor. Mart toplantısında 50 baz puan faiz artışıyla başlayıp başlamama konusunda kararsız olduğunu söyleyen Bullard, tartışmaya liderlik etmesi için kararı Fed Başkanı Jerome Powell'a bırakacağını söyledi.

Bullard Ocak ayı enflasyon verileri hakkında yaptığı değerlendirmede, "40 yılın en yüksek enflasyonuna sahibiz. Bence çok daha çevik ve verilere karşı çok daha reaktif olmamız gerekecek." dedi.

ABD'de TÜFE Ocak’ta yıllık %7,5 arttı

ABD'de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), Ocak ayında yıllık olarak yüzde 7,5 artış gösterdi. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi yıllık enflasyonun yüzde 7,3 açıklanması yönündeydi.

Aylık bazda bakıldığında ise enflasyon yüzde 0,6 oldu. Bu veriye ilişkin beklenti yüzde 0,4 olarak belirlenmişti.

Çekirdek enflasyon göstergesi olan gıda ve enerji hariç tüketici fiyat endeksinde de aylık ve yıllık bazda beklentilerin üzerinde artış görüldü. Buna göre aylık çekirdek enflasyon yüzde 0,6 ile yüzde 0,5'lik beklentiyi aşarken, yıllık çekirdek enflasyon ise yüzde 6 olarak kaydedildi.

ABD'de enflasyon rekor kırdı

Biden'dan 'enflasyon' açıklaması

SPK'dan 2 şirketin halka arzına onay

SPK, AVOD'un bedelli başvurusunu onayladı

BİST volatil seyreden 2 hisseyi daha tedbir kapsamına aldı

Erdemir'in 2021 yılı konsolide net karında rekor artış

İsdemir 2021'de yıllık net karını yüzde 166 yükseltti

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ali10 Şubat 2022 23:41

    Reis de faiz düşürür. Reisten hiç öğrenemediler. Faiz sebep elektrik sonuç

  • St. Louis Fed Başkanı James Bullard10 Şubat 2022 22:56

    100 baz puan dedim. insanlar yanlış yönlendi. Görevimden azlimi istiyorum. Bugün dünden, dün ertesi günden, ertesi gün pazar gününden, Cuma mübarek gün olduğundan hepsinden daha iyi olacak.

  • Tufan10 Şubat 2022 22:56

    100 puan artsa faizleri %1,25 olacak. O zamana kadar enflasyonda %10 olacak belki fazla. EEEE bu durumda 10 kat eksi faiz. Kim neden abdye para götürsün? Sen faizi 1200 puan artırıp reel getiri vermediğin sürece o iş yaş. Bize hep diyorlar ya reel getiri olsun diye eee hadi siz de verin reel getiri yiyorsa?

  • Mucise Reis ;)10 Şubat 2022 22:52

    Yavaş uç be gülüm... ABD en fazla 50 baz yapar.  50 den başlar sonra 25 yada 50 devam eder. ki.. nasıl oalcak izler. öyle paldır kuldur gereksız yuksek adım asla atmaz. düzeni bozmaz. bakalım başka sorun problem olacak mı ? izler. acil sert kırılgan adım atacak durum söz konusu deıl ABD için. baktın olmuyor faizle toplar, sonra parasal genişleme desteğinin farklı adımını atarsın. belli olmaz