E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasa​SPK Ağustos beklenti anketi açıklandı---

​SPK Ağustos beklenti anketi açıklandı

​SPK Ağustos beklenti anketi açıklandı
08 Eylül 2014 - 19:13 borsagundem.com

Sermaye Piyasası Kurulu ağustos ayı beklenti anketi açıklandı

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ağustos ayı beklenti anketine göre, Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksine ilişkin olarak katılımcıların yüzde 56'sı eylül ayında değişim beklemezken, altı aylık ve yıllık dönemde artış bekleyen katılımcıların oranı ise sırasıyla yüzde 38 ve yüzde 47'ye ulaştı.

SPK'nın, 182 üst düzey yöneticisi tarafından yanıtlanan 2014 Ağustos ayı beklenti anketine göre, gösterge bono faiz oranına ilişkin olarak katılımcıların yüzde 66' sı eylülde ay değişim beklemezken, gelecek altı ay ve bir yıl için artış bekleyen katılımcıların oranı sırasıyla yüzde 42 ve yüzde 44'e ulaştı. Bir dönem önceki anket sonuçları ile karşılaştırıldığında, faiz oranında artış bekleyen katılımcıların oranının aylık dönem için yüzde 8'den yüzde 21'e, altı aylık dönem için yüzde 25'ten yüzde 42'ye yükseldiği görüldü.

Dolara ilişkin olarak katılımcıların yüzde 55'i eylülde ay değişim beklemezken, artış bekleyen katılımcıların oranı gelecek altı ay ve bir yıl için yükselerek yüzde 54'e ulaştı. Bir dönem önceki anket sonuçları ile karşılaştırıldığında; artış bekleyen katılımcıların oranının aylık dönem için yüzde 18'den yüzde 36'ya, altı aylık dönem için yüzde 40'dan yüzde 54'e yükseldiği görüldü.

Katılımcıların yüzde 59'u eylül ayında avroda değişim beklemezken, bir dönem önceki anket sonuçlarında yüzde 13 olan artış bekleyen katılımcıların oranı bu dönem yüzde 29'a yükseldi. Altı aylık ve yıllık dönem için avroda artış bekleyen katılımcıların oranı sırasıyla yüzde 45 ve yüzde 49 olarak gerçekleşti.

BIST 100 endeksine ilişkin olarak katılımcıların yüzde 56'sı eylül ayında değişim beklemezken, bir dönem önceki anket sonuçlarında yüzde 32 olan artış bekleyen katılımcıların oranı bu dönem yüzde 18 olarak gerçekleşti. Altı aylık ve yıllık dönemde artış bekleyen katılımcıların oranı ise sırasıyla yüzde 38 ve yüzde 47'ye ulaştı.

Eylül ayında  BIST pay piyasası işlem hacmine ilişkin olarak katılımcıların yüzde 64'ü değişim beklemezken, altı aylık ve yıllık dönemler artış beklentisi yükseldi sırasıyla yüzde 43 ve yüzde 52 olarak gerçekleşti.

Halka açılacak şirket sayısına ilişkin katılımcıların yüzde 70'i eylül ayında değişim beklemiyor
Halka açılacak şirket sayısına ilişkin olarak katılımcıların yüzde 70'i eylül ayında, yüzde 45'i gelecek altı ay değişim beklemezken, gelecek bir yıl için artış bekleyen katılımcıların oranı yüzde 52 ile ağırlık kazandı.

Özel sektör borçlanma araçlarının ihracına ilişkin olarak eylül ayında katılımcıların yüzde 65 ile çoğunluğu değişim beklemezken altı aylık ve bir yıllık dönemler için iyileşme beklentisi ağırlık kazandı, bu yönde görüş bildiren katılımcıların oranı sırasıyla yüzde 51 ve yüzde 64 olarak gerçekleşti.

Katılımcıların yüzde 65'i eylül ayında, yüzde 42'si gelecek altı ay yabancı yatırımcı oranına ilişkin olarak değişim beklemezken, yıllık dönem için artış bekleyen katılımcıların oranı yüzde 43'e ulaştı.

Katılımcıların yüzde 66'sı reel kesimin yurtdışı borçlanma durumuna ilişkin olarak eylül ayında değişim beklemezken, altı aylık ve yıllık dönemlerde artış beklentisi ağırlık kazandı, bu yönde görüş bildiren katılımcıların oranı sırasıyla yüzde 47 ve yüzde 51'e ulaştı.

BIST pay piyasası yatırımcı sayısına ilişkin olarak katılımcıların yüzde 70' eylül ayında, yüzde 47'si gelecek altı ay değişim beklemiyor. Gelecek bir yılda artış bekleyen katılımcıların oranı ise yüzde 45 olarak gerçekleşti.

BIST kıymetli madenler ve taşlar piyasası işlem hacmine ilişkin olarak katılımcıların yüzde 67' bu ay, yüzde 46'sı gelecek altı ay değişim beklemezken, yıllık dönem için artış bekleyen katılımcıların oranı yüzde 49'a ulaştı.

Katılımcıların yüzde 7'i VİOP işlem hacmine yönelik olarak eylül ayında değişim beklemezken, altı aylık ve yıllık dönemler için artış bekleyen katılımcıların oranı sırasıyla yüzde 48 ve yüzde 57'ye ulaştı.

Yatırım fonları net aktif değerine ilişkin olarak katılımcıların yüzde 66'sı bu ay değişim beklemezken, artış bekleyen katılımcıların oranı altı aylık ve yıllık dönemler için sırasıyla yüzde 54 ve yüzde 58 olarak gerçekleşti.

Katılımcıların yüzde 55'i emeklilik fonları net aktif değerine ilişkin olarak eylül ayında değişim beklemezken, altı aylık ve yıllık dönemler artış beklentisi ağırlık kazandı, bu yönde görüş bildiren katılımcıların oranı sırasıyla yüzde 66 ve yüzde 72 olarak gerçekleşti.

Katılımcıların yüzde 68' eylül ayında, yüzde 47'si gelecek altı ay MKYO net aktif değerine ilişkin olarak değişim beklemezken, artış bekleyen katılımcıların oranı yıllık dönem için yüzde 58'e ulaştı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)