E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıSiyasi gündemin hareketli olması risk iştahını destekleyebilir---

Siyasi gündemin hareketli olması risk iştahını destekleyebilir

Siyasi gündemin hareketli olması risk iştahını destekleyebilir
12 Temmuz 2023 - 08:24 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende, küresel piyasalar mercek altına alınıyor

Yurtiçinde siyasi gündemin yanı sıra makro ekonomik görünümün öne çıktı.  Ödemeler dengesi, Mayıs’ta aylık bazda 7,9 milyar dolar açık verdi (önceki ay: 5,4 milyar dolar). Yıllık cari açık ise 60 milyar dolara ulaştı. Ocak- Mayıs döneminde cari açık 37,7 milyar dolar olarak gerçekleşti.  (Geçen yıl aynı dönem: 26,1 milyar dolar).Enerji ve altın hariç cari denge (çekirdek denge) aylık bazda 1,3 milyar Dolar açık verirken Yıllık çekirdek cari fazla 43,8 milyar dolardan 41,5 milyar dolara geriledi. Aylık net turizm gelirleri 3,1 milyar dolar olurken net hizmet geliri 3,9 milyar dolar oldu. Ocak-Mayıs döneminde net turizm gelirleri 11,5 milyar dolar, net hizmet gelirleri 14,4 milyar dolara ulaştı. Cari açıktaki artışın yaz aylarında turizm gelirlerinin katkısı ile gerilemesini bekliyor olacağız. Diğer taraftan ise siyasi gündemin hareketli olması piyasalarda risk iştahını güçlü kalmasını destekleyebilir.

ABD’de bugün açıklanacak TÜFE verisi öncesinde piyasalarda temkinli davranışlar dikkat çekse de enflasyonda yavaşlama beklentileri pozitif tarafı güçlendiriyor. Mayıs ayında %4 artış gösteren TÜFE’nin Haziran ayında %3.1’lik bir artış yapması bekleniyor. Eğer enflasyon beklentiler dahilinde gelirse 2021 yılının Mart ayından beri en düşük seviyesine gelmiş olacak. Diğer taraftan gelecek veri her ne olursa olsun muhtemelen Fed’in Temmuz FOMC toplantısında 25 baz puan ile yürüyüşüne devam etme niyetini değiştirmeyecek gibi görünüyor. Ancak,  çekirdek TÜFE beklendiği gibi yavaşlarsa Eylül ve Kasım aylarında faiz oranlarında bir duraksamaya gidilebilir. Mevcut konjonktürde piyasalar bu ayın sonunda 25 baz puanlık bir faiz artımı ihtimalini %92 fiyatlıyor,  ancak önümüzdeki aylar için şüpheli olmaya devam ediyor.

Asya’da da ABD enflasyonu heyecanı ile gün başladı ve dolar endeksinin geri çekilmesiyle birlikte Asya borsaları pozitif bir başlangıç yaptı. Diğer taraftan Çin, gayrimenkul sektörünü 2024 yılının sonuna kadar desteklemek için daha fazla teşvik vereceği beklentilerini artırdı ve Asya’da oluşan pozitif havayı destekledi.

MSCI’nin Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik hisseleri endeksi %0.61 yükselirken Avustralya’nın S&P/ASX 200 endeksi %0.54 arttış gösterdi. Japon Nikkei endeksi ise %1 değişim gösterdi.

Brent petrolde ise gelişmekte olan dünyada daha yüksek talebin oluşacağı umutları ve dünyanın en büyük petrol ihracatçılarının arz kesintileri ile birlikte, ABD ham petrol stoklarını yükselten resesyon korkuları dengeledi ve petrol fiyatları Asya’da büyük ölçüde yatay seyrini korudu.

Brent vadeli işlemleri 4 sent düşerek varil başına 79,36 dolara düşerken ABD West Texas Intermediate (WTI) ham petrolü 1 sent düşerek 74.82 dolara geriledi.

Piyasalar hafta ortasında yurt içi ve yurt dışında iki önemli veriyi karşılayacaklar; Yurt içinde sanayi üretimi rakamları açıklanırken, yurt dışında ABD tüketici enflasyon verileri takip edilecek.

Metal fiyatlarında talep kazancı baskısı

 

Günün önemli şirket haberleri 12/07/2023

 

Asya borsaları ABD verisi öncesi dalgalı seyrediyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)