E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaYaşam-MagazinSilah ruhsatında yeni dönem başlıyor---

Silah ruhsatında yeni dönem başlıyor

Silah ruhsatında yeni dönem başlıyor
26 Kasım 2013 - 17:19 borsagundem.com

Danıştay'ın, görme kaybı olanlar için Sağlık Bakanlığı'nın belirlediği kriteri iptal etmesi üzerine yeni düzenlemeye gidildi.

Sağlık Bakanlığı Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu, Danıştay'ın, "Düzeltilmeli veya düzeltmesiz olarak bir gözün görmesi 2/10'dan aşağı, her iki gözün görme toplamı 12/20'den az olanlara silah ruhsatı verilemeyeceği" hükmünü iptal etmesi üzerine yeni düzenlemeye gitti. Kurum Başkan Yardımcısı İsmail Kartal'ın yayımladığı genelgede, silah taşıma ve bulundurma ruhsatı, silah tamir yeri ve poligon açma izni için söz konusu Danıştay kararı doğrultusunda işlem yapılması istendi.
Genelgede, silah taşıma ve bulundurma ruhsatı almak isteyenler için psikolojik, nörolojik veya fiziki rahatsızlık bakımından sakınca bulunmadığına dair doktor raporu şartı geçerli olduğu için önceki uygulamaya devam edilmesi gerektiği bildirildi.
"Düzeltilmeli veya düzeltmesiz olarak bir gözün görmesi 2/10'dan aşağı, her iki gözün görme toplamı 12/20'den az olanlara silah ruhsatı verilemeyeceği" hükmünün iptal edilmesi nedeniyle rahatsızlığın ruhsat almaya engel olup olmadığının, muayene sonucunda doktor tarafından karara bağlanması gerektiği belirtildi.
Silah ruhsatı verilemeyen rahatsızlıklar
Danıştay'ın iptal ettiği hükümdeki "2/10" ibaresi, normal bir gözün 10 metreden gördüğü şeyi görme bozukluğu olan kişinin ancak 2 metreden görebildiği anlamına geliyor. İptal edilen düzenlemedeki "12/20" ibaresi ise her iki göz için toplam görme kapasitesini ifade ediyor.
Silah ruhsatı alacaklara psikiyatri, nöroloji, göz, kulak-burun-boğaz, ortopedi ve dahiliye dallarını kapsayan sağlık kurulu raporu düzenleniyor. Bu uzmanlık dallarından doktorların muayenesi sonucu rapora "sağlam" yazılıyor ya da belirlenen bir hastalık varsa bu kaydediliyor.Silah bulundurma ve taşıma, şu rahatsızlığı olanlara verilmiyor:
Psikiyatri: Psikiyatri hastalığı, kişilik bozukluğu ve dürtü kontrol bozukluğu olanlara, alkol ve uyuşturucu bağımlılarına.
Nöroloji: Beyin damar hastalığı geçirip silah kullanmayı engelleyecek engeli, kas zayıflaması ve erimesi, ellerde titreme, zeka geriliği ve bunama, denge kaybına neden olan sistemik rahatsızlığı olanlara, sara hastalarına, el ve kollarında silah kullanmaya engel sinir bozukluğu bulunanlara.
Göz: Silindirik değerlerin toplamı -5'ten ve +3'ten daha yukarı kırılma kusuru, gece ve renk körlüğü, göz kapağı düşmesi ve görme alanı bozukluğu olanlar, şaşılık bulunanlar. Görmeyi zamanla azaltacak katarakt, sarı benek, retinopati gibi hastalığı olanlar yılda bir kez muayeneden geçirilir.
Kulak-Burun-Boğaz: Her iki kulağı için ayrı ayrı fısıltıyı 2,5 metreden duymayı engelleyen işitme kaybı olanlar.
Ortopedi: Her iki kolunu da kaybedenler, kas iskelet sisteminde ileri derecede hareket kısıtlılığı olanlar, protezi olup kullanım uyumu gösteremeyenler.
Dahiliye: Vücutta aşırı düşkünlük yapmış herhangi bir dahili hastalığı olanlar.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)