E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaSıkıştın mı hisse sat---

Sıkıştın mı hisse sat

Sıkıştın mı hisse sat
09 Kasım 2014 - 10:43 borsagundem.com

Futbol kulüpleri, hisse satışları ve bedelli sermaye artırımları ile yatırımcıyı canından bezdirdi

Transferde har vurup harman savuran, hesapsız yapılan harcamalarla borç batağına saplanan futbol kulüpleri, ellerini yatırımcının cebinden bir türlü çekmiyor. Gelirlerinin büyük bir bölümü bankalara olan borçlar nedeniyle temlik altında bulunan kulüpler, nakde sıkıştıkları dönemde hisse satarak rahatlıyor. Saba'tan Oktay Özdabakoğlu'nun haberine göre toplam borçları 2.4 milyar liraya ulaşan dört büyük kulübün futbol takımlarını da bünyesinde bulunduran halka açık şirketlerinin borsada halka arz, hisse satışı ve bedelli sermaye artırımları ile sağladığı nakit tutarı 687.2 milyon liraya ulaştı. Bu gelirin 119.3 milyon TL'si ilk halka arzdan elde edildi. Kulüpler daha sonra 356.9 milyon liralık hisse satışı yaparken, bedelli sermaye artırımları ile de 211 milyon TL gelir elde edildi. 

EN SON SATAN KARTAL 
Borsada hisse senedi satışı gerçekleştiren son kulüp Beşiktaş oldu. Beşiktaş Jimnastik Kulübü Derneği, geçen hafta Beşiktaş Futbol Yatırımları A.Ş.'de 13.4 milyon adet hisse satarak 33.5 milyon TL gelir sağladı. Beşiktaş elde ettiği gelirin bir kısmı ile sporcu ve personel maaşlarını öderken, geri kalanını ise inşaatı devam eden Vodafone Arena Stadyumu'na aktardı. Beşiktaş bu hafta da yaklaşık 2.1 milyon adet hisse daha satacak ve 5 milyon lira civarında gelir elde edecek. Satış sonrasında derneğin şirketteki payı yüzde 51'e inecek. Halka açıklık oranı ise yüzde 49'a ulaşacak. Beşiktaş'ın 2002'den bu yana elde ettiği gelir 147.3 milyon liraya ulaştı. 

GALATASARAY REKOR KIRDI
Borsada yaptığı işlemlerle yatırımcıları en fazla bezdiren kulüp Galatasaray oldu. 2002'de halka açılan Galatasaray'ın, halka arz, hisse satışları ve bedelli sermaye arttırımı ile yatırımcılardan elde ettiği nakit para 415.7 milyon liraya ulaştı. Hisse satışlarından 251.4 milyon gelir elde eden Cimbom, bedelli sermaye artırımları ile de 136 milyon lira kaynak sağladı. Halka arz ve hisse satışlarından Fenerbahçe 79.4 milyon, Trabzonspor 45 milyon lira gelir elde etti.

YATIRIMCI KAYBETTİ
Kulüpler halka açık şirketlerde yatırımcılardan büyük kaynak sağlarken, hisse performansları ise yatırımcıyı hayal kırıklığına uğrattı. Son bir yılda Galatasaray yüzde 35, Trabzonspor 26, Fenerbahçe ise yüzde 1 değer kaybetti. Aynı dönemde Beşiktaş hisseleri ise 15 prim yaptı. Beşiktaş'ta hissedeki her yükseliş hareketinin sonunda derneğin hisse satması dikkat çekti. Şike sürecinden bu yana ise Galatasaray yüzde 85, Trabzonspor 74, Fenerbahçe 51, Beşiktaş ise 35 değer kaybetti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)