E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaSıcak para nereye gitti?---

Sıcak para nereye gitti?

Sıcak para nereye gitti?
20 Şubat 2014 - 07:37 borsagundem.com

Başbakan Yardımcısı Babacan'ın 3.9 milyar doların Türkiye'ye giriş yaptığını söylemesinden sonra bu paranın akıbeti merak edilir oldu

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan hafta başında yatırımcıların Türkiye’ye duyduğu güvenin sürdüğünü belirtmiş ve eklemişti: “Uyguladığımız para politikasıyla birlikte kısa vadeli sermaye Türkiye’den uzak durdu. Artık yatırımcıların çoğu uzun vadeli yatırımcılar. 27 Ocak-13 Şubat arası Türkiye’ye 3.9 milyar dolar giriş oldu”

Vatan'dan Ufuk Şanlı'nın haberine göre, Babacan’ın bu açıklamaları bankacılar arasında tartışma konusu oldu. Zira Türkiye Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre, 1 Ocak -7 Şubat 2014 döneminde yabancılar 1.4 hazine bonosu ve 318 milyon dolarlık da hisse senedi satışı gerçekleştirdi. Yani yabancılar Türkiye’deki pozisyonlarını küçülttü. 

Yabancılar devlet iç borçlanma senetleri (DIBS) piyasasında 1 milyar 450 milyon liralık net satış gerçekleştirdi. Hisse senedi tarafından da alımdan ziyade satışı tercih etti.

Yabancılar toplam 318 milyon dolarlık hisse senedi satışı gerçekleştirdi. Bahsedilen dönemlerde toplam 204 milyon dolarlık alım yapan yabancılar buna karşın 522 milyon dolarlık satış gerçekleştirdi.

Merkez’e mi yatırdılar?

Bankacılar gelen para konusunda iki farklı senaryo dile getiriyor. Bunlardan ilki yabancı yatırımcıların parayı Merkez Bankası’na gecelik borç vererek yüksek faize yatırdıkları. Merkez Bankası’nın gecelik faiz oranlarının uluslararası getiri anlamda oldukça yüksek olduğuna işaret eden bankacılar, bu nedenle gelen paranın mevcut kalemlerde gözükmediğini ifade ediyor. 

Bankalar döviz mi aldı?

İkinci senaryo ise gelen paranın aslında borç olduğu senaryosu. Adının açıklanmasını istemeyen bir bankacı, “Son dönemde mevduat hesaplarında TL’den dövize geçiş başladı. Bankalar kasasındaki dövizi müşteriye verdiği zaman çoğu zaman oluşan açığı kapatmak için yurtdışından borçlanır. Gelen paranın DIBS ve hisse senedi tarafında gözükmemesi de bu görüşü güçlendiriyor” yorumunu yaptı.

1.7 milyar $

Yabancı yatırımcıların 1 Ocak - 7 Şubat arasında gerçekleştirdiği net DIBS ve hisse senedi miktarı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • money20 Şubat 2014 15:16

    bir kısmını hazine borçlandı bir kısmını da ruslar ve japonlar yapacağı yatırımlar için getirdi bir bölümü de orta doğudan ve araplardan gelen para

  • kazım20 Şubat 2014 10:17

    babacan bunu hep yapıyor.daha önce de dünyanın en büyük bankalarından birinin geleceğini isim vermeden söylemişti,ama ne gelen varr ne giden.

  • dlbyz20 Şubat 2014 09:34

    haliçte 50 ton altın bulunmuş 4i5 milyarmış 600 mil doları adamlar harcamış 3.9 milyar borsaya konmuş olmalı yalan mı yok bu benim yalanı ekonomi ile şaka olmaz şaka gibi konuşuyorlar bu ülke 2 milyar dolar için battı be 2001 de

  • yılmaz20 Şubat 2014 08:15

    Babacan G20 toplantısı için Avusturalya da dönünce sorarsınız artık 3.9 milyar dolar nereye gitmiş ?