E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıShell ABD’ye mi taşınacak?---

Shell ABD’ye mi taşınacak?

Shell ABD’ye mi taşınacak?
01 Mart 2023 - 14:03 borsagundem.com

Enerji devi Shell, ABD’de karbon yoğun enerji üretimine yönelik daha kârlı piyasa atmosferinden faydalanmak için Avrupa’dan ayrılmayı değerlendiriyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

İngiliz- Hollanda merkezli enerji grubu Shell, ABD’ye taşınmayı planlıyor olabilir. Financial Times’ın haberine göre enerji devini üst düzey yöneticilerinden gelen teklif Londra finansı için de önemli bir tehdit oluşturuyor.

Habere göre Shell’in yeni CEO’su Wael Sawan 2021’de şirketin listelendiği borsayı ve merkezini ABD’ye kaydırmanın avantajlarını savunan üst düzey yöneticiler arasındaydı.

Sawan bu yıl CEO’luk görevini almadan önce Shell’in petrol, doğalgaz ve yenilenebilir enerji kaynaklarının denetlediği yönetim ekibinde yer alıyordu. Sawan’ın yönetim ekibi Shell'in Hollanda'dan ayrılmasına, ancak ülkedeki merkezini korumasına ve Londra borsasında listelenmesine karar vermişti.

Shell’den FT’ye yapılan açıklamada, “Şirket merkezinin taşınmasıyla ilgili tartışmalar sırasında Wael ABD’ye taşınılması fikrini savunmamıştı” ifadelerine yer verildi.

176 milyar sterlinlik piyasa değeri ve 316 milyar sterlinlik geliriyle Shell İngiltere’nin en büyük şirketi konumunda. Enerji devinin ABD’ye kaybedilmesi Londra’nın bir finans merkezi olarak statüsü hakkında yeni endişelere sebep olabilir. Borsalarda yeni listelenen şirketlerin yetersizliği de ülkedeki hisse senetleri piyasalarının içinin boşalması riskini beraberinde getirebilir.

Shell’in ABD’ye taşınması fikri reddedilse de bu fikrin hayata geçme potansiyeli devam ediyor. Sawan ise Shell’in ABD’de listelenen rakipleri ExxonMobil ve Chevron arasındaki açılan değer farkından endişe duyuyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD borsalarında Exxon ve Chevron hisseleri nakit akışlarının 6 katı ile değerleniyor. Shell hisseleri ise sadece nakit akışının 3 katı değere sahip.

Sawan’ın ocak ayında CEO'luğa terfi etmesinden bu yana Amerikalı yatırımcıları geri kazanmaya çalışıyor. Habere göre bu ay New York'ta yatırımcılarla bir araya gelen Sawan, Shell'in işletmesinin bazı kısımlarını gözden geçirmek için bir yönetici ekibi atadı.

İddialara göre Shell, bir önceki CEO Ben van Beurden’in petrol üretiminde karbon emisyonunu azaltma planının bir parçası olarak 2019’dan itibaren yılda yüzde 1 ila 2 oranında karbon salınımını düşürme taahhüdünden vazgeçebilir.

Sawan ve diğer Shell yöneticilerinin, İngiltere'deki rakibi BP'nin hisselerindeki bu ay yüzde 10'luk artıştan etkilendiği söyleniyor. BP’nin 2023 yılına kadar petrol ve doğalgaz üretimini yüzde 40 azaltacağına dair planlarını geri çekmesi şirket hisselerindeki yükselişin en önemli sebeplerindendi.

CEO yakın tarihli bir açıklamasında yatırımcıların Shell'in petrol üretimini azaltma taahhüdü sorusuna yanıt verdi. Sawan petrol ve doğalgaz çıkarma işletmesinin “uzun ömürlülüğünün” şirketin “temel odak noktalarından biri” olduğunu söyledi.

Shell, enerji geçiş stratejisine bağlı kaldığını ve haziran ayında yatırımcılara güncel veriler sağlayacağını da belirtiyor.

Ukrayna savaşı enerjiye sektörüne yaradı

Enerji devine ilişkin strateji tartışmaları Rusya’nın Ukrayna’yı işgaliyle birlikte değişti. Zira enerji güvenliğine ilişkin korkular sektörün rekor kârlar sağlamasına neden oldu.

Son üç yılda, Shell ve diğer Avrupalı petrol şirketleri, emisyonları azaltmak için işletmelerini elden geçireceklerinin sözünü verdi. Ancak şirketler Avrupalı yatırımcıları düşük karbonlu yatırımlarından cazip getiriler sağlayabilecekleri konusunda ikna etmekte zorlandılar.

Haber kaynaklarına göre Sawan, şirketin bölüm başkanlarının işletmelerin yürütme maliyetini haklı çıkarmak ve potansiyel getirileri savunmak zorunda kalacaklarını söyledi. CEO’nun yenilenebilir enerji yatırımlarına yaklaşımına aşina olan bir kaynak, Sawan’ın “Eskisi kadar hayırsever olmayacağız” dediğini belirtiyor.

Yenilenebilir enerji ikinci plana mı düşüyor?

Yakın zamanda Shell’in çalışanlarına gönderdiği bir şirket içi bildirimde yenilenebilir enerji ve enerji çözümleri işletmesinden sorumlu başkan yardımcılarının sayısında azaltmaya gidileceği belirtildi.

Shell çalışanları şirketin fosil yakıt üretimine yeniden odaklanması ihtimali hakkında görüşlerini bildirdi. Hollanda mahkemesinin 2021 yılında Shell’in aleyhinde yayınladığı karbon emisyonu kararını hatırlatan şirket yetkilileri şirketin karbon yükümlülüklerini nasıl yerine getireceği konusunda şüpheli.

Ancak FT haberine göre, Shell çalışanları petrol ve doğalgaza geri dönüşün ABD personeli tarafından "ihtiyatlı iyimserlikle" karşılanacağını söyledi. Shell ABD’deki en büyük petrol üreticilerden biri olmaya devam ediyor ve yakın zamanda Meksika Körfezi'nde yeni bir derin su platformu daha açtı.

Bernstein Analisti Oswald Clint, ABD'li yatırımcıların "petrol yatırımı ile yüksek getiri potansiyelini sevdiğini" ve şirketin yenilenebilir enerjilere geçişini yavaşlatmasını memnuniyetle karşılayacağını söyledi. Clint, “BP'nin taktik kitabını gördünüz. Bu yüzden eğer farkındalık faaliyetlerinden bir miktar geri adım atarsa bilinen bir şeyi tekrarlamış olacak” ifadelerine yer verdi.

Rusya petrol üretimini kısıyor

 

Eni, BP'nin iki büyük gaz sahasının işletmesini aldı

 

Yılbaşı rallisi balon muydu?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)