E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemSenatör Menendez: Türkiye, S-400 ile yaptırımlar arasında bir seçim yapmalı---

Senatör Menendez: Türkiye, S-400 ile yaptırımlar arasında bir seçim yapmalı

Senatör Menendez: Türkiye, S-400 ile yaptırımlar arasında bir seçim yapmalı
22 Nisan 2019 - 12:41 borsagundem.com

ABD'li Senatör Menendez: Türkiye, S-400 sistemi ile yaptırımlar arasında bir seçim yapmalı

ABD'li Demokrat Senatör Robert Menendez, Türkiye'nin Rusya yapımı S-400 hava savunma sistemleri ile yaptırımlar arasında 'bir seçim yapması gerektiğini' söyledi. Ayrıca Menendez, Türkiye'yle ilişkilerin iyice gerilmesi halinde, ABD'nin, bu ülkedeki üslerini Yunanistan'a taşımayı dahi değerlendirebileceğini söyledi.
 
Yunanistan'da yayınlanan Kathimerini gazetesine röportaj veren Demokrat Senatör Menendez, Türkiye'nin Rusya yapımı bir hava savunma sistemi olan S-400 bataryalarını planlandığı gibi satın alması halinde, 'F-35 savaş uçaklarının teslimatından gerçekten vazgeçmesi mi gerekeceği' şeklindeki soru karşısında, "F-35'leri almalarının imkânı olmayacak" dedi. 

S-400, F-35 TEKNOLOJİSİ HAKKINDAKİ BİLGİLERİ ELE GEÇİREBİLİR

Topraklarına Rusya yapımı hava savunma sistemleri konuşlandırması halinde Türkiye'ye yaptırım uygulamaktan başka bir çareleri kalmayacağını söyleyen Menendez, şöyle devam etti: "Burada Rusya'dan büyük bir askeri teçhizat parçası satın alınmasından bahsediyoruz. Türkiye dahil dünyadaki herkes bu eylemi için cezalandırabilir. Bir F-35'in bir S-400'ün yanına koyulmasına izin vermemizin imkânı yok. Zira S-400 sistemi, F-35'te bulunan teknolojinin özü hakkındaki bilgileri ele geçirebilir. Bu bakımdan bunun olması imkânsız."

TÜRKİYE'YLE YAPILAN F-35 ANLAŞMASINI DESTEKÇİLERİ BİLE NET BİR BİÇİMDE BELİRTTİ

Demokrat senatör ayrıca, Türkiye'yle yapılmış olan F-35 anlaşmasının en etkili destekçilerinin ve Türkiye'nin hâlâ bölgede önemli bir güvenlik partneri olduğuna inanan diğer ABD'li yetkililerinin de Türkiye'nin aynı anda hem S-400 hem de F-35'leri alamayacağını net bir biçimde söylediklerini belirtti. 

'BURADA YAPTIRIM İHTİMALİNDEN BAHSETMİYORUZ, YAPTIRIMLAR ZORUNLU OLACAK'

"(Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip) Erdoğan sistemi almakta ısrarcı olursa ve satın alma ile kurulma işlemlerini tamamlarsa o zaman (Kongre'ye) sunduğum yasa tasarısı kapsamında yaptırımlar getirilir. Burada yaptırım ihtimalinden bahsetmiyoruz, yaptırımlar zorunlu olacak" diyen Menendez, "İstediğimiz bu değil, o nedenle Türkiye'ye başka seçenekler önerdik. Fakat S-400 sistemi NATO mimarisiyle uyumlu değil" ifadelerini kullandı.

Ayrıca Menendez, "Ankara'nın (kimin yanında olacağına ilişkin) seçimini yapması gerekiyor. NATO'nun önemli bir müttefiki olmaya devam edebilir, Batı'ya odaklı kalabilir ya da ayrılıp kendi yoluna gidebilir" diye ekledi. 

TÜRKİYE'DEKİ ÜSLERİMİZİ YUNANİSTAN'A TAŞIYABİLİRİZ

Senatör, ilişkilerin kötüleşmeye devam etmesi halinde, ABD'nin Türkiye'deki üslerini Yunanistan'a taşımayı değerlendirip değerlendirmeyeceği sorulunca ise, bunun olacağına inanmasa da, ABD'nin ulusal güvenliğini korumak için üslerini taşımak da dahil olmak üzere gereken her şeyi yapabileceğini söyledi.

İŞLERİN BU NOKTAYA VARMAYACAĞINI UMUYORUZ

Menendez şu ifadeleri kullandı: "Türkiye'nin yanlış yolu seçeneğine inanmıyoruz. Fakat eğer bu olursa ulusal güvenliğimizi ve müttefiklerimizin güvenliği korumak için yapabileceğimiz her şeyi yaparız. NATO'nun 5. maddesiyle belirlenen sorumluluklarımızı yerine getireceğiz. Üsleri ve buralardaki güçleri taşımak da dahil, bize gerekli olan her şeyi yapacağız. İşlerin bu noktaya varmamasını umuyoruz.” 

RUBIO İLE ORTAK YASA TASARISI SUNDU

Menendez, geçen hafta Kongre'ye Cumhuriyetçi senatör Marco Rubio ile bir yasa tasarısı sunmuştu. 'Doğu Akdeniz'de Güvenlik ve Enerji Alanlarında İşbirliğine İlişkin Kanun' isimli yasa, Kıbrıs'a silah satımı yasağının kaldırılması ve S-400 planlarına devam etmesi halinde Türkiye'ye F-35 teslimatının yasaklanması da dahil olmak üzere çeşitli uygulamalar öneriyor.

ABD, Türkiye’nin Rusya'dan S-400 satın almasını istemiyor. Buna gerekçe olarak, Rusya yapımı bir savunma sisteminin NATO'nunkilere entegre edilemeyeceğini ve Türkiye'ye konuşlandırılacak bu sistemler üzerinden, F-35 jetleri de dahil olmak üzere NATO'nun silahları hakkında Rusya'ya bilgi sızabileceği endişesini gösteriyor.

Nitekim Türkiye'nin S-400 sistemlerinden vazgeçmemesine karşılık olarak ABD'den gelen tehdit tonlu açıklamalar son dönemde sıklaşırken, son olarak da Türkiye'ye F-35'lerle ilgili ekipman sevkiyatını durdurma kararı alınmıştı.  

Kullanımda olan en iyi hava savunma sistemlerinden biri olarak gösterilen S-400, insanlı ya da insansız her türlü hava aracının yanı sıra hem kruz hem de balistik füzeleri imha edebiliyor.

Azami menzili 400 kilometre, ulaşabildiği en yüksek irtifa 30 kilometre olan bu sistem ayrıca, her hedefe iki füze kilitleyerek, eş zamanlı olarak 80 hedefi vurabiliyor.

Sevk edilmeleri halinde, Türkiye S-400 bataryalarına sahip ilk NATO ülkesi olacak. (Sputnik)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (36)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ABD Federe Devleti23 Nisan 2019 12:23

    Bizler ABD devleti olarak, Türklerle denk ordumuz olduğu düşüncesindeyiz... Bizler Türklere askeri üstünlük sağlamaya çalışsak da, s400 sistemleri ile Türkler karşısında askerimiz yenik duruma düşecek... Zaten  Avrupa ve İsrail, süper güç olma yolunda ilerleyen Türkiye'den korkuyor. S400 ler bizleri de abd devleti olarak çok korkutuyor. Türklerden korkuyoruz.

  • trump23 Nisan 2019 11:47

    72,5 milletten oluşan Amerika'da çok olmaya başladı.Yüz verdikçe astarını istiyorlar.Dünyanın başına belamısınız siz?İşinize gelmeyen her ülkeye posta koyuyorsnuz.Amerika kötülüklerin anasıdır.

  • emre2323 Nisan 2019 00:11

    Yaptırım uygulansın ama S-400 alalım. Bunlar süzme o. çocuğu

  • vatan22 Nisan 2019 23:58

    turkıyenın guvenlıgımı yoksa abdnın egemenlıgımı abdnın tehdıtlerımı yoksa guclu turkıyenın ayak seslerımı hersey bellı olacak

  • CAFER KILIÇ22 Nisan 2019 20:18

    bence rusya dan beşinci nesil uçaklar yanında uzun menzillli nükleer füzelerde alınması lazım.çünkü hemen yanı başımızda israil in füzeleri bizlere dönük iken.

  • erol g.22 Nisan 2019 20:16

    IRAK/MISIR NATO ÜLKESİ DEĞİL AMA F 16 UÇAKLARINDAN SATTILAR İSRAİL DE NATO ÜLKESİ DEĞİL AMA F 35 LERİ BİZDEN ÖNCE TESLİM ETTİLER IRAK'IN,MISIR'IN İSRAİL'İN F 16-F 35 UÇAKLARINA KARŞI PATRİOTLAR İŞE YARARLAR MI ? SANMIYORUM Bir an önce %100 milli milli uçaklarımızı/helikopterlerimizi üretmeye başlayıp savunmamızı güçlendirmeliyiz ESAS BEKA SORUNUMUZ BUNLARDIR

  • erol g.22 Nisan 2019 19:38

    PARASI ÖDENEN UÇAKLAR ZAMANINDA TESLİM EDİLMEZ İSE ABD SENATÖRLERİNE/BÜROKRATLARINA VİZE UYGULAMASINA BAŞLANACAĞI BİLDİRİLMELİ ABD'NİN PEPSİ KOLA GİBİ ŞİRKETLERİNİN FAALİYETİNE DERHAL SON VERİLMELİ

  • Kole22 Nisan 2019 18:14

    Buradan nato zoruyla müttefik! gördürüldüğümüz ülke; bizi kölesi olarak gördüğünü daha nasıl açıklasın...  Bu silahı alırsanız kölemiz olarak kalmaya bilirsiniz  derdimiz bu diyooo

  • hüseyin kula22 Nisan 2019 17:27

    incirlik kapatılsın Amerikalı köpekler sefoldun gitsin

  • Şimşek22 Nisan 2019 17:08

    Ağ merkezli S-400 için Ruslar bakım yetkisi vermedi. Türk teknisyenler S-400 bakımı yapamaz. Bakımları belli aralıklarla gelen Rus teknisyenler yapacak ve sürekli veri kaydeden S-400 bilgisayarında tüm uçakların radar izlerini görecek. Ruslar ne zamandan beri reflektörsüz uçan bir F-35 görmüş? Şu ana kadar reflektörsüz uçan bir F-35 yok. İsrailin Suriyede savaşan F-35 leri bile reflektörsüz uçmuyor. Bütün F-35 ler Rus radarlarında görülüyor. AMERİKA RADARDA GÖRÜLMESİNİ İSTİYOR. J-20 Çin uçakları dahil F-35 lerin reflektörsüz uçması YASAK. Sökersen anında Amerikanın haberi olur. Amerika ciddi savaş zamanında radar yansıtıcı reflektörleri kapatacak. Amerika senin kolaylıkla sökülebilen reflektörleri sökerek Ruslara istihbarat vermenden korkuyor. S-400 alamazsın demiyor alırsan F-35 vermem diyor zaten yaptırımda gelecek diyor. Tekrar ediyorum akıllı akılsız peş peşe gönderilen füzeleri S-400 engelleyemez. 

  • Kerim23 Nisan 2019 08:41

    Elbet bakimnida uretiminide ogreniriz

  • Haberci22 Nisan 2019 19:08

    S-400 omuzdan atılan arabadan atılan füze için değil.... balistik füze veya uçak için akıllı kardeşim. Darbe girişiminde uçakları indirtemedin. Hava savunma sistemin yok. 

  • MİSAFİR22 Nisan 2019 18:08

       PEKİ F35 ÖNLEYEBİLİR Mİ HİÇ OLMZSA %5 İNİ ÖNLER Mİ

  • ....22 Nisan 2019 17:05

    ŞUNCACIK AKLIN VARSA CUMAYA GİDERSİN

  • KERİM 22 Nisan 2019 16:57

    PATRIOTLARI O KADAR İSTEDİK VERMEDİNİZ EMANET GÖNDERDİKLERİNİZİ DE LAZIM OLDUĞUNDA GERİ ÇEKTİNİZ..PARA İLE SİLAH SATMAZSINIZ..SONRA ALMADINIZ DERSİNİZ NE SAHTEKARSINIZ

  • KERİM 22 Nisan 2019 16:37

    BİZ OLMAZSAK İSRAİLİ KİM KURTARACAK

  • Kamil22 Nisan 2019 15:53

    Allah Allah , patarotları zorla satacak yahu . Sen onları pydlilere ver. Biz S 400 leri alalım. Onlar aşağıdan gönderir, biz yukarıdan. Geçinip gideriz

  • MİSAFİR22 Nisan 2019 15:52

    KIBRIS BARIŞ HAREKATI VE SONRASI KIYMETİ İYİ ANLAŞILMIŞTIR İNŞAALAH.AŞAĞIDAKİ GÖRÜŞLERE VE SÖYLEMLERE BAKILIRSA RAHMETLİ ECEVİT VE ERBAKANIN NASIL ZOR BİR İŞ YAPTIĞI DAHA İYİ ANLAŞILIYOR

  • ALAATTİN CAMGÖZ22 Nisan 2019 15:41

    tamam da biz abd nin kölesimiyiz.her yaptığımız abd ye mi danışacağız.sen abd aldığın veya yaptığın silahlarda bizleremi danışıyorsun.eğer biz bunlara karşı koyar isek bu ilk olacak tüm ülkeler bundan sonra abd ye kazan kaldıracaktır.peki sen kuzey kore ye nükleer silahların var diye yaptırım yapıyorsun peki israil de franda, ingiltere çin pakistan hindistan da da yüzlerce atom bombası var peki bunlara ne diyeceksin.

  • SAİT22 Nisan 2019 15:37

    SENDE PYD İLE TÜRKİYE ARASINDA  SEÇİM YAP

  • Kaan22 Nisan 2019 15:19

    O zaman Amerika da Türkiye yi müttefiki olarak istiyor mu istemiyor mu buna karar vermeli. Zaten çaktırmadan bize karşı gizli bir yaptırım yapıyor sunuz. Türkiye nin seçenekleri var. Ortadoğu da Türkiye ye herkes kucak açar bunu hesap edemiyor galiba. Türkiye kilit kapısı gibi bir coğrafi konumdadir. Herkes için çok çok önemlilik arz etmektedir. Tehdit vari açıklamalar ile Türkiye'nin dize getirilemicegini hala anlamıyor lar. Karşılık li masada oturarak karşılıklı anlaşmalar ile olur ancak.

  • Hasan 22 Nisan 2019 15:08

    F35  ler sırf S400 korkusundan dolayı Türkiye ye verilmezse  S400 ler kurulduktan sonra O zaman ABD Yunanistan a da F35 Satamaz. Satarsa hepsi zaten S400 menzilinde olacak.  S400   bahane   Vazgeçmek F35 ve yaptırım olmayacağı garantisini verniyor Ayrıca F35 ler alınsa bile Her uçusu ABD tarafından  uçak bazında takip edilebiliyor buda Türkiyenin ABD ye tam bağımlı olmasına neden olur. S400 ler Şart   bunun teknolojisi bize SİPER sisteminin ince detaylarını tamamlamıza imkan sağlayacak F35 ler Alternetifsiz değil. En azından TFX uçana kadar bir ara çözün başka bir uçak tipiyle halledilir 

  • KERİM 22 Nisan 2019 14:46

    BU İŞTE Bİ NUMARA VAR S 400 BÖYLE CAN HIREŞ NİYE KARŞI ÇIKIYORLAR

  • Şimşek22 Nisan 2019 14:15

    Yani anlayacağınız S400 çok da şart değil. Bora / Yıldırım füzesini geliştirsinler. Türkiye 10 yıl içinde milli hava savunma sistemine zaten sahip olabilir. Boşu boşuna F-35 gibi bir uçağı Yunanistan kaptırmak, Batının yaptırımlarına maruz kalmak örneğin dolar kurunun 20 TL olması. Emekli maaşlarının ödenememesi, En basit ilaçların karaborsada dahi bulunamaması gibi..Türkiye buna dayanamaz. Amerikan karşıtı olana saygım sonsuz ama gerçekler acıdır üzgünüm. 

  • Şimşek22 Nisan 2019 14:10

    Dünyadaki hiç bir hava savunma sistemi Orta ve Uzun menzilli balistik füzeleri engelleyemez. Çin anti gemi füzesi DF-26 ya hiç kimse engel olamaz. TF2000 yalan olur. İstediği Amerikan uçak gemisini anında yok eder. İranın elindeki orta menzilli füzeleri hiç bir sistem durduramaz. Türkiyenin haklı olarak S400 istemesinin sebebi düşman uçakları ve onların mühimmatları ayrıca binlerce suriye hizbullah ve iranın elindeki kısa menzil füzeler. S400 peş peşe atılanları da durduramaz. S400 24 saat açık değil yoksa radarın devreleri yanar. Bir saldırı anında alarm verilerek aktif hale getirilir. İsrailin yeni süpersonik rampage füzesini Suriye radarı algılayana kadar hedef olur. 

  • waow22 Nisan 2019 13:53

    ya Türkiye borçla dönen ülkesin, borç para almaya kime gideceksin demiş ABD....adamlar boç para istersen rusyayamı gidecen diyor...yani ABD rest çekiyor...ekonomının bozuk olması krizli olmasıda bizleri ABD ye zorunlu ılıman yaklaşım sergiletiyor. Ne hale geldi ülke yahı

  • Kerim23 Nisan 2019 08:49

    Borclanmayiz...adamlar diyor ki borc alan emir alir..salak salak alisveris yapmaz isek 1 liralik mali 100 liraya almazsak borcumuz olmaz adamlar alisverise zorlayip bizi borclandiriyor.unlu ekonomisiti dedigi gibi kapitalizm reklam film soylenti yoluyla ihtiyacimiz olmayan seyleri ihtiyacmis gibi gostertip bizi borclandiriyor.ayni kumar vs gibi ...kanmaz ve borclanmazsak bisey yapamazlar.hemde bizde tuketimden gelen gucumuzu kullamis oluruz..bu arada rtuk goreve baslamali film ve reklamlari kontrol etmeli...

  • varol22 Nisan 2019 13:34

    Amerika'yı ve Nato'yu kovarsanız, anında Rusya girer perişan olursunuz !!! Anlıyana ...

  • fatih istanbul22 Nisan 2019 15:43

    varol  sen neden bahsediyorsun Amerika  tercihini  yaptı  pkk dan yana  rusya  komşumuz  komşumuz  olarak kalacak  conileri  bölgemizden  kovacağız  okadar   

  • fafa22 Nisan 2019 15:41

    Son zamanlarda kimi diyor ki Amerika Türkiye'yi işgal eder,kimisi diyor ki Rusya işgal eder;bu iş bu kadar kolay mı?Kendi devletinizi ne kadar hafife alıyorsunuz,insanların da moralini bozuyorsunuz.Amerika işgal etseydi ,İran'ı işgal ederdi ;o da biliyor,hangi devleti işgal edeceğini.

  • belirsizlik22 Nisan 2019 13:24

    Amerika terör örgütü ile aynı safta yer alıyor, artık karar anı , müttefik Türkiye ile mi devam edeceksiniz yoksa terör örgütü ile mi?

  • fafa22 Nisan 2019 13:09

    Sayın Senatör,dişlerini sıkmak sağlığına zarar verir.Niyetiniz bize saldırmak mı?

  • KAZIM KARTALGÖZLÜ22 Nisan 2019 15:44

    o götünün zorundan.şu an da abd tarihinin en zor dönemi yaşamaktadır.ecevit döneminde daha beter ambargolara maruz kaldık öldükmü .şu şerefsizlere esir mi olalım.

  • Yeni Türkiye 22 Nisan 2019 13:32

    Adam uyanık sevgili fafa . Ağzını açsa 80 milyonun ricali hazır kıta bekliyor ve adam da bunu biliyor...

  • Hilmi 22 Nisan 2019 13:04

    Bize silah tutan adamlara silah veren abd nato mu bizim yanımızda defolup çekin üstlerinizi s400 bu ülkeye konuşlanacan bizden izin almadan kimse ucak kaldıramayacak 1 tanede değil 3-4 tane s400 alacaz

  • Mehmet çakır22 Nisan 2019 12:56

    İşiniz güçünüz Türkiye insanmısınız