E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıSeans öncesi TL sakin---

Seans öncesi TL sakin

Seans öncesi TL sakin
16 Mart 2020 - 09:50 borsagundem.com

Ak Yatırım Araştırma Bölümü tarafından hazırlanan günlük bültende korona virüs salgını ile piyasalarda artan oynaklığı inceliyor

Piyasalar virüs endişeleri nedeniyle baskı altında kalmaya devam ediyor. Hafta başlarken FED'in acil faiz indirimi ve parasal genişleme kararı da hisse senedi vadeli endekslerindeki düşüşü şimdilik durduramadı. İçeride ise seans öncesi işlemlerde TL'nin sakin kaldığı görülüyor. BIST'te satıcılı açılış sonrası yatay seyir bekliyoruz.

BIST100 haftanın son gününde 91.500 destek bölgesi üzerinden tepki yaşadı. Kapanış 95.605 seviyesinde gerçekleşti. BIST'te önemli bir destek bölgesine daha gelinmesiyle birlikte tepki yaşanmış durumda. Teknik göstergelerde ulaşılan aşırı satımlar tepki çabasını destekliyor. Bununla birlikte endekste kısa periyotta iyimserlik görebilmemiz için 98.500-103.500 bandı üzerine geri dönüşü gerekli görüyoruz. Bu banda kadar olası bir tepki sınırlı hareket kapsamında değerlendirilebilir. 98.500 seviyesi olumlu yönde hareket için ilk sinyal bölgesi iken, 93.200 altı ise zayıflamanın yeniden belirgin hale geleceği bölge olarak değerlendirilmeli. BIST100'de 94.500-93.200-92.800-91.800 destek, 95.800-97.300-98.500-100.000 direnç olarak belirtilebilir.

Olağanüstü önlemler gerektiren olağanüstü zamanlar

Temel Analize Dayalı En Çok Beğenilen Hisseler: Anadolu Cam, Anadolu Efes, Garanti, Koza Altın, Migros ve Yapı Kredi'dir. 

Havacılık Sektörü: Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, Korona virüsü nedeniyle, 9 Avrupa ülkesine daha yapılan uçuşları 17 Nisan'a kadar askıya aldığını açıkladı. Buna göre daha önce uçuş yasağı getirilen İtalya'nın üzerine, Almanya, Fransa, İspanya, Avusturya, Belçika, İsveç, Norveç, Hollanda ve Danimarka da eklenmiş oldu. Bu ülkelere son uçuşlar 15 Mart itibari ile yapıldı. Uçuş yasakları kargo uçuşları ve bu ülkelere ait hava yolu şirketlerinin Türkiye'ye gelişlerinde yolcu taşımaması şartıyla yaptıkları uçuşları kapsamamaktadır. Avrupa uçuşları Pegasus ve Türk Hava Yolları'nın 2019 cirosunun yaklaşık %35 ve %30'unu oluşturmaktaydı. Dolayısı ile, Avrupa'daki Korona salgınının boyutu düşünüldüğünde sürpriz olmayan bu gelişme, hava yolu şirketlerinin gelirlerinin büyük kısmını oluşturan bu destinasyonların askıya alınması havacılık hisselerinde baskı yaratabileceğini düşünüyoruz.

Borsa İstanbul merkezlerden moral bulmuyor

Bankacılık Sektörü: Merkez Bankası (TCMB), basına yansıyan bilgiye göre Türk Lirası zorunlu karşılıklara (ZK) uygulanan faiz/nema oranını yüzde 8'den yüzde 6'ya indirdi. TCMB'nin zorunlu karşılık sisteminde, teşvik uygulaması nedeniyle koşulları sağlayan bankaların 2 puan zorunlu karşılık avantajı bulunuyor. Dolayısıyla kredi büyümesi reel bazda %5-%15 aralığında olan (ilgili istisnalar için düzeltme yapıldıktan sonra) bankalar için faiz/nema oranı %8 olacak. Diğer bankalar için sıfır nema uygulaması devam edecek. Kararın banka hisselerine dönük risk iştahında önemli bir etki oluşturmasını beklemiyoruz. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)