E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemSavunmada dev projeler---

Savunmada dev projeler

Savunmada dev projeler
09 Mart 2022 - 08:40 borsagundem.com

Son yıllarda yüksek teknoloji gerektiren projeleri birer birer hayata geçiren Türkiye, birçok projeyi de yakın gelecekte vitrine çıkarmaya hazırlanıyor. Türkiye, son dönemde en çok savunma sanayindeki atılımları ile adından söz ettiriyor.

Türkiye, son dönemde sağlıktan uzay çalışmalarına, insansız hava araçlarından (İHA-SİHA) elektrikli ve sürücüsüz yerli otomobile kadar birçok alanda önemli adımlar attı.

TÜRK İHA VE SİHA'LARI DENGELERİ DEĞİŞTİRİYOR

Türkiye'de üretilen insansız hava araçları bölgede ve dünyada oluşan askeri dengeleri değiştiriyor. Terör örgütü PKK ile mücadele başta olmak üzere Azerbaycan'ın Karabağ operasyonu ve Libya'da kullanılan İHA ve SİHA'lar, sahadaki dengeleri bu teknolojileri kullanan güçler lehine çevirirken harp tarihinde de yeni bir sayfa açmış oldu.

Baykar Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar, Türk İHA-SİHA'larının başarısını "Dünya muharebe tarihinde devrim yapacağını öngördüğümüz Bayraktar TB2 SİHA'lar, filolar halinde uçarak muharebe doktrinlerini değiştiriyor. Dünyada SİHA'lar ile kazanılan ilk savaş Türk orduları tarafından kazanıldı. Şimdi daha ileri gidiyoruz. Kısa pistli gemilerden, uçak gemilerinden kalkıp inebilen SİHA'lar ve insansız savaş uçakları muharebe alanında devrim oluşturacak." sözleriyle açıklamıştı.

Türk İHA-SİHA'ları dünya medyası tarafından da büyük ilgi gördü. İngiliz The Guardian İHA-SİHA'ların bölgedeki askeri dengeye hızla değiştirdiğini yazarken Financial Times, Türkiye’nin yükselen bir drone gücü olarak SİHA konusunda ABD, İsrail ve Çin’e rakip olduğunu gündeme getirdi.

MİLLİ MUHARİP SAVAŞ UÇAĞI 2023'TE

Türkiye'de savunma sanayisinde önemli gelişmelerden biri de Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) tarafından Milli Muharip Savaş Uçağı konusunda yaşanıyor. Türkiye'nin hava gücüne büyük bir katkı yapacak uçağın 2023'te hangardan çıkması, 2025-2026'da ilk uçuşunun yapılması ve 2028 yılından sonrada envantere katılması bekleniyor.

2014 yılından bu yana TSK'ya hizmet veren ATAK helikopterleri ise aynı zamanda Pakistan ve Filipinler ordusunda faal olarak kullanılıyor ve başka ülkelerden de talep görüyor.

Türkiye sadece hava da değil denizde de geliştirdiği teknolojilerle dünyanın dikkatini çekmeye devam ediyor. Türkiye'nin en büyük askeri gemisi TCG Anadolu ilk teknik seyrine çıkmaya hazırlanıyor. Çeşitli kara, hava, deniz araçlarıyla seyir testleri yapılacak TCG Anadolu'nun bu yılın sonunda teslimatı hedefleniyor.

TOGG YOLLARA ÇIKMAK İÇİN GÜN SAYIYOR

Türkiye, Türkiye Otomobili Girişim Grubu (TOGG) ile kendi otomobili üretme konusunda büyük bir mesafe kat etti. Elektrikli, bağlantılı ve yeni nesil TOGG, Gemlik'te 1,2 milyon metrekare alana kurulu fabrikada üretilecek. 2022'nin son çeyreğinde banttan indiğinde Avrupa'nın doğuştan elektrikli ilk SUV'u unvanını alacak TOGG aynı zamanda 3'üncü seviyeye hazır otonom (sürücüsüz) bir araç olacak.

Türkiye, elektrikli otomobillerin en kritik parçalarından biri olan batarya üretimi konusunda da çok önemli bir adım attı. TOGG ve Farasis ortaklığındaki Siro, proje bazlı devlet desteğinden de yararlanarak kurulacak fabrikada batarya hücresi ve modül üretimi yapacak. 30 milyar liralık 15 gigavat saat kapasiteli batarya hücresi ve 19,8 gigavat saat kapasiteli batarya modülü yatırımı, Türkiye’nin elektrikli araçlar ve mobilite ekosisteminin teknolojik dönüşümüne katkı sağlayacak.

YERLİ SOLUNUM CİHAZI VE TURKOVAC DESTEĞİ

Türkiye, Covid-19 salgının başlamasının ardından hastalığın sebep olduğu olumsuzlukları ortadan kaldırmak için teknolojiler geliştirmeye devam etti. Sağlık Bakanlığı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın öncülüğünde, Arçelik, ASELSAN, Baykar ve Biosys mühendislerinin seferberliğiyle geliştirilen Biyovent Yoğun Bakım Tipi Mekanik Ventilatör Cihazı, Covid-19 salgının ilk aylarında çok sık yaşanan solunum cihazı sorununa çözüm oldu. Cihaz, ayrıca sadece Türkiye'deki değil dünyanın farklı bölgelerine ihraç edilerek Covid-19 hastalarına şifa oldu.

Covid-19 ile mücadeleye en önemli katkılarından biri de yerli aşı TURKOVAC ile verildi. Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aykut Özdarendeli ve ekibi tarafından geliştirilen yerli aşı, dünyadan aşıya erişemeyen birçok ülkeye de gönderiliyor.

5G PROJELERİ TÜRKİYE'NİN BİLİŞİM İHRACATINI 3'E KATLAYACAK

Dünyada teknolojinin geleceğini şekillendirecek en önemli çalışmalardan biri olarak 5G ön plana çıkıyor. Sürücüsüz otomobil, insansız fabrikalar ve uzaktan ameliyat imkanı gibi pek çok sektörde büyük dönüşüm yaşatması beklenen teknolojiye ön açacak olan 5G ile ilgili Türkiye'de de çalışmalar hız kesmeden devam ediyor.

Telekom teknolojileri ürün ve hizmet sağlayıcı şirketi GTENT'in yönetim kurulu üyesi İlhan Bağören, 5G'nin Türkiye'de de dünyada olduğu gibi sektörel anlamda büyük etkiler yapacağının altını çizerek, "Şu anda Türkiye'nin bilişim ihracatının senede 2-3 milyar dolar olduğunu düşünürseniz biz bunu (5G ihracatı ile) 3'e katlamayı hedefliyoruz." dedi.

UZAY ÇALIŞMALARINDA ÖNEMLİ ADIMLAR

Türkiye'de son dönemde uzay çalışmaları alanında da önemli adımlar atıldı. 2018 yılında Resmi Gazete'de yer alan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile kurulan Türkiye Uzay Ajansı, Türkiye'nin Milli Uzay Programı'nın tanıtım toplantısı ile 10 hedefini de açıkladı. Programın hedefleri arasında Cumhuriyet'in 100. yılında Ay'a ilk temasın sağlanması yer alırken, bir uzay limanı işletmesi kurmak ve uzaya bir Türk vatandaşını göndermek gibi hedefler de bulunuyor.

Savaşının maliyeti 1 trilyon dolar

 

AB’den Türkiye’ye Ukrayna övgüsü!

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Xyz09 Mart 2022 19:41

    Savunma sanayin olmasaydı.sende bir mülteci olurdun.vatan varsa sen evinde rahat uyursun.

  • xyz09 Mart 2022 12:36

    Ülkede buğday, ayçiçekyağı, pamuk vb. ürünler karaborsa. Döviz almış başını gidiyor. Enflasyon uçmuş. Millet burnundan soluyor. Ellerinde bir tek konuşabilecekleri ve sarılabilecekleri savunma sanayi kalmış. En azından onu satmadılar. Bunada şükür.

  • bir dost09 Mart 2022 10:29

    borsa gündem değil akp basın bülteni mübarek …

  • Güray S.14 Mart 2022 14:40

    Borsa Gündem in adını Akp gündem olarak değiştirirseniz birbirimizi kandırmayız,daha mantıklı ve gerçekci olur😀😀

  • Mucise Reis ; ) 09 Mart 2022 10:03

    En büyük problem ve destek bekleyen alan ise... Bu işleri hala yayamıyoruz. Alternatif sivil kullanıma ürünlere çevirip, çeşitlendiremiyoruz. En büyük problem ve hatamız. Neden başarılamıyor ? nedne yeni firmalar kurup bunu gerçekleştirmek için arge üniversite vb projeler ile ilerlemiyoruz? hiç anlayamadığım tek konu. Demet istediğim. Mİkrogalga fırın nasıl keşif oldu ?şuan dunyaya satılıp milyar usd lerce getiri elde ettiren bir ürün. Bazı uçak ve helikopter askeri amaçlı gece uçuş görüş ekipmanları sivil araçlar olarak karşımız açıktı büyük paralar kazanıldı. Yada soket sistemi yapanların, askeri roketleri uzay havacılık alanında sivil kullanımlı mekıklere çevirmesi, Uydu askeri haberleşmelerin uydu telsiz sistemi satılması, yani ekstra sivilde kullanılan konforlu araçlara çevirip milyar usd ler kazanabiliriz. 

  • Bir bilen09 Mart 2022 09:52

    Bu projelerin başarıya ulaşması için başta Aselsan olmak üzere mühendislerin ücretlerine çok ciddi zam yapmak gerekir. İstifaların önü alınmalı.  Benim duyduğum %30-35 civarı zam yapılmış ve artık ücretleri piyasadaki muadilleri ile aynı düzeydeymiş.. Bir de eskiden çok nitelikli üniversitelerin mezunları alınırken artık buralardan başvuru çok azaldığı için daha alt seviye üniversitelerin mezunları alınmaya başlanmış. Odtü-Boğaziçi- Bilkent vb. yerlerden gelenler muhtemelen artık yurt dışına gidiyor. Devlet yönetiminin doktorlara söylediği gibi "giderlerse gitsinler" yaklaşımında olması da üzücü. En zekileri kaybetme lüksümüz yok. Ne sağlıkta, ne Savunmada ne de başka bir işte.. İçinde bulunduğumuz dönem bile bilgi çağı.. TB2 ler olmasa klasik asker gücü ile mücadele ediyor olsaydık hala her gün Güney Doğu dağlarında şehit veriyor olurduk.. Bari karar vericiler giderlerse gitsinler demeden önce bunları düşünsünler..