E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemAB’den Türkiye’ye Ukrayna övgüsü!---

AB’den Türkiye’ye Ukrayna övgüsü!

AB’den Türkiye’ye Ukrayna övgüsü!
07 Mart 2022 - 08:34 borsagundem.com

AB’nin Türkiye Büyükelçisi Nikolaus Meyer-Landrut, Rusya’nın Ukrayna’yı işgaline karşı Türkiye’nin izlediği politikayı ve Ukrayna’ya desteğini takdirle karşıladıklarını ifade etti.


Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmasıyla birlikte tüm Avrupa’nın, Avrupa Birliği (AB) ve NATO ülkelerinin kendilerini tamamen yeni bir dünyada bulduklarını kaydeden ve bu süreci 2001’de ABD’ye karşı yapılan 11 Eylül saldırısına benzeten Büyükelçi, “Artık bu gerçekle yaşamak zorundayız. AB, üye ülkeler, NATO ve NATO üyesi olan Türkiye, hepimiz bu saldırganlıktan dolayı topluca bir sınamayla karşı karşıya kaldık. Dolayısıyla birlikte yanıt vermemiz gerekiyor” dedi.

AB’li diplomat, Türkiye’nin bu süreçte izlediği öngörülü, aktif politikayı takdir ettiklerini belirterek şöyle konuştu:

“Önümüzdeki bu süreçte işbirliğimizi nasıl daha da geliştirebileceğimizi ve bu krizin insani, güvenlik ve enerji boyutlarını nasıl birlikte daha iyi idare edebileceğimizi görmemiz gerek. Bence bu AB, üye ülkeleri, NATO müttefikleri ve Avrupa ile Türkiye için bir arada durma zamanı.”

ANKARA-BRÜKSEL TEMASLARI

Türkiye ile AB arasındaki işbirliğinin hangi somut adımları içerebileceği sorusu üzerine, “Bu şok edici yeni gerçekliğin daha ilk günlerini yaşıyoruz” yanıtını veren Meyer-Landrut, önümüzdeki 10 gün içerisinde yapılacak üst düzey görüşmelerde tüm işbirliği olanaklarının ele alınacağını kaydetti.

AB Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’in 11-13 Mart Antalya Diplomasi Forumu’na katılıp Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşeceğini anlatan Büyükelçi, aynı zamanda Türkiye-AB siyasi direktörlerinin Ankara’da temaslarda bulunacağı bilgisini verdi. Meyer-Landrut, “Bu yeni gerçeklikle başa çıkmak için mümkün olduğunca kapsamlı bir işbirliği kurmanın da zamanı olduğunu umuyorum” dedi.

Rusya’nın işgal girişimini başlatmasından bu yana tüm AB ve NATO üyeleri arasında çok yoğun işbirliği başladığını kaydeden Büyükelçi Meyer-Landrut, şunları dile getirdi: “Umuyorum ki bu sahadaki birçok aktör arasında güveni artıracak ve bu da yeni işbirliği alanları açacaktır. Bu hepimizin birlikte karşı durması gereken ve birlikte yönetmemiz gereken bir zorluk. Hepimiz bundan etkileneceğiz ve hem Rusya’ya hem de Ukrayna’ya yakınlığından dolayı özellikle Türkiye de etkilenecek. Dolayısıyla hep birlikte bir yandan Ukrayna’ya destek olup dayanışma gösterirken diğer yandan da savaşın ülkelerimize etkilerini azaltmak için aramızda işbirliği yapmalıyız.”

MONTRÖ SÖZLEŞMESİ

Türkiye’nin Montrö Sözleşmesi’ni uygulayarak Boğazlardan savaş gemilerinin geçmesini engellemesiyle ilgili soruya, “Boğazların anahtarı Türkiye’nin elinde. Bu çok önemli” yanıtını veren Meyer-Landrut, şu görüşü dile getirdi: “AB Büyükelçisi olarak Türkiye’ye gelmeden önce Boğazlarla ilgili bir sorunun sorulacağı, böyle bir konunun gündemime geleceği aklımın ucundan geçmedi. Bu da aslında içinde bulunduğumuz durumun bir göstergesi. Türkiye’nin bu sözleşme kapsamında tüm ciddiyetiyle oynadığı rolü takdir ediyoruz.”

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'ndan Montrö açıklaması

 

Erdoğan, Boğazlar konusunda son noktayı koydu: Montrö'yü kullanma kararındayız

 

Zelenskiy: Silahsız insanların bombalanmasını affetmeyeceğiz

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis ;)07 Mart 2022 12:22

    Orada insanlar yaşamlarını yitiriyor. orta doğuda bildik bileli çocuklar kadınlar yaşlılar ölüyor. Sizler nerede varsınız ? savaş kapınıza gelince korkudan herkesleri öve öve bitiremiyorsunuz. Bizler yıllardır sizlerin beslediği terör örgütleri için göz yaşı döken bir milletiz. Orta doğuda huzur bozdunuz, her huzur bozdugunuz da kendi sömürgelerinizi kurdunuz.  son zamanlarda Rusyada bu sömürge yapan devletlerden biri oldu. Şimdi rusya sen dur, bizim sömürgelerimize el uzatıyorsun, al sana ukrayna da kurtkapanı diyip, rusyayı oyun dışı bıraktınız. birde bizlere övgüler felan :D ya biz Nukut okumuş gençliğiz. tarihi oyun ve programlarını da biliyoruz. Sömürge kavgalarınız ukraynada silahlı sıcak çatışmaya döndü. Şimdide yaa savaş kontrolden çıkar, Moldova,polonya, romanya vb sıçrar diye korku içindesiniz. NATO ya sığınıyorsunuz. Biz savaş dışıyız.

  • mezarci 07 Mart 2022 10:58

    siz pislikler ,Turk,un onunde diz cikeceginiz gunler yeni gelecekte 

  • ALİ HAYDAR YEZİDSEVMEZ07 Mart 2022 10:24

    kıçınız sıkısınca bizi tanıyor sonra  unutuyorsunuz.biz olmasak itler tükürmez yüzünüze.bunların söylediklerine çok çok dikkat etmek gerekir.

  • mali07 Mart 2022 09:26

    Bizde 5 milyon mülteci var, beş milyar euro destek parası vererek Türkiye'yi övebilirsiniz. Daha fazlası hava savunma sistemlerini verebilirsiniz.

  • Bik07 Mart 2022 09:01

    Rusya'ya karşı son yıllarda ekonomik bağımlılık çok arttı, Cumhuriyetin 2. yüzyılında ekonomik alanda daha bağımsız politika izlenmeli.

  • E.g.07 Mart 2022 08:51

    SURİYE HALKININ BAŞINA GELENLER UKRAYNA HALKININ DA BAŞINA GELDİ SIRADA SAVRULUP DARMADAĞIN EDİLECEK EVLERİ/TESİSLERİ BOMBALARLA YIKILACAK HANGİ ÜLKE VAR ACABA ?

  • Geç Bunlari07 Mart 2022 08:48

    Bırakın boş lafları , biz de çok mutlu olduk böyle konuşunca. 60 senedir almadınız Avrupa Birliğine ! Geç bunlari anam banam

  • vatandaş07 Mart 2022 09:35

    AB ye alınmayınca Rusya'ya yanaştık. Dışarıya daha bağımlı hale geldik. Gayet iyi bir politika izliyoruz.