E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaSavaş ekonomisinde yatırımcılar ne yapmalı?---

Savaş ekonomisinde yatırımcılar ne yapmalı?

Savaş ekonomisinde yatırımcılar ne yapmalı?
24 Şubat 2022 - 12:52 borsagundem.com

Rusya’nın Ukrayna’ya girişiyle birlikte küresel borsalar da sert bir biçimde düştü. Borsa uzmanları piyasalardaki yüksek volatilitenin bazı varlıklarda aşırı değer kayıplarına yol açtığını ve alım fırsatı olarak değerlendirilebileceğini söyledi


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Rusya’nın Ukrayna’ya gerçekleştirdiği harekat küresel borsaların büyük yara almasına sebep oldu. Birçok bireysel yatırımcı, özellikle emeklilik yatırımları söz konusu olduğunda, jeopolitik risklerin tetiklediği borsalardaki son düşüşleri bireysel olarak hissediyor.

CNBC’nin haberine göre mali danışmanlar, bu piyasa ortamının kenarda beklemek yerine uzun vadeli hedefler konusunda daha fazla yatırım gerçekleştirmek için bir fırsat olabileceğini belirtiyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre ABD borsalarında geçtiğimiz gün S&P 500 Endeksi düzeltme bölgesine gerilemiş teknoloji odaklı Nasdaq Endeksi ise ayı piyasasının kıyısında kalmıştı. Rus ordularının Ukrayna’ya girişinin ardından borsalardaki kayıplarsa derinleşmeye başladı. Avrupa borsalarındaki yüzde 3’ün üzerinde düşüşler gözlemlenirken ABD borsaları vadeli endekslerinde yüzde 2 civarında düşüşler görülüyor.

ABD merkezli yatırım firması Your Dedicated Fiduciary’nin Kurucusu ve Servet Stratejisti Vance Barse Wall Street borsalarında geçtiğimiz gün görülen düşüşlerin ardından yatırım stratejileriyle ilişkili konuştu. Barse birçok yatırımcının yıl başından bu yana hisse senetlerinde görülen düşüşe ve yüksek volatiliteye alışkın olmadığını söyledi.

Barse bu süreçte müşterilerini proaktif bir bakış açısı benimsemeye çağırdığını ve piyasa şartlarından nasıl avantaj elde edilebileceğinin incelenmesi gerektiğini açıkladı. Barse, “Volatilite genellikle fırsatlarla beraber gelir ve müşterilerimize harekete geçmelerini tavsiye ediyoruz” dedi.

Yatırım için doğru zaman

Piyasalardaki sert düşüşlerden yararlanılması gerektiğini belirten Barse bireysel yatırımcıların piyasalara yönelmesi için doğru zamanda olunabileceğini belirtiyor. Barse, “Sürekli bir volatilite varsa ve hisse senetlerinde veya tahvillerde satış dalgası devam ederse portföylere bir miktar nakit akıtmak için fırsatımız olabilir. Bu varlıklardaki değerlemeler şu an olması gereken seviyelerden daha düşük olabilir” görüşlerine yer verdi.

Barse’nin müşterileri çoğunlukla emeklilerden, üst düzey yöneticilerden ve gayrimenkul sahiplerinden oluşuyor. Ancak bahsettiği strateji aynı zamanda borsa yatırımcıları için de uygun olabilir.

ABD merkezli servet danışmanlığı şirketi Blue Ocean Global Wealth’in CEO’su Yeminli Mali Danışman Marguerita Cheng de benzeri yönde açıklamalarda bulundu. Cheng 25 yaşındaki kızının bireysel emeklilik hesabını hafta sonu boyunca tamamen fonladığını söyledi.

Yeminli mali danışman iki yıl önce %38 yükseliş gösteren kızının emeklilik fonunun şimdilerde zarara geçtiğini söyledi. Cheng’e göre jeopolitik çalkantılar, profesyonel kariyerinin ilk krizini yaşayan kızı için bir öğrenme fırsatı yaratıyor.

Cheng, kızına "Yapılacak en iyi şey panik yapmamak" dediğini belirtiyor. Cheng ayrıca, aynı konumdaki diğer yatırımcılar için de şu anki piyasa ortamının yatırım yapmak için iyi bir zaman olduğunu söyledi.

Portföyünüzü dengelemeye devam edin

Servet danışmanlığı şirketi Peapack Private Wealth Management’ın Baş Finans Sorumlusu Diahann Lassus borsalardaki volatilitenin yatırımcılar için genel durum değerlendirmesi fırsatı sunduğunu söyledi. Lassus’a göre keskin düşüşlerin görüldüğü volatilite dönemleri yatırım portföylerinin yatırımcılara uygun olup olmadığını değerlendirmek için iyi bir zaman.

Baş finans sorumlusu, “Yeniden dengelemeyi sağlamaya devam etmek ve yatırımlarınızda hangi unsurlar olduğuna dikkat ettiğinizden emin olmak için hala bir fırsat var” dedi.

Cheng bazı bireysel emeklilik planlarının içeriğinde otomatik yeniden dengeleme özelliği sunulabildiğini ve bu özellik sayesinde yatırımcıların portföyünün çok yanlış hizalanmasının engellenebileceğini söyledi. Finans uzmanına göre bu gibi planları kabul etmek beraberinde belli bir ücret de getirebilir. Ancak portföyün her çeyrekte veya yılda en az bir kez yeniden dengeleniyor olması yatırımcıları bir nebze de olsa rahatlamasını sağlıyor. Cheng yeniden dengeleme araçları için, “Uygun olup olmadığını sorun, zira bu da faydalı bir yöntem olabilir” dedi.

Savaştan son dakika haberler...50 Rus askeri öldürüldü

 

Ukrayna’daki savaşın asıl sebebi

 

Rusya Ukrayna'yı bombalıyor! Dehşet anları: Metrolar sığınak oldu!

 

Savaş Avrupa'da gaz fiyatlarını yüzde 31 artırdı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • mali24 Şubat 2022 16:03

    Hisse senedi olanlar ve olmayanlar belli oldu. Dip olmayanlar hisse senedi diğerleri?

  • Zibidilerin24 Şubat 2022 15:48

    Bu tabandan kalkarmış gibi yapanlar varya yarın ki tabana milleti mallıyorlar aldanmayın bekleyin ellerinde kalsın.

  • tip24 Şubat 2022 13:33

    Ne yani, neyin varsa sat der gibi olmuş yazı.

  • Yediyamanlı24 Şubat 2022 16:04

    Kademeli alım için fırsat

  • Salla24 Şubat 2022 13:01

    Boşverin bunları yavaş yavaş hepsi tabana oturacak alanlarada geçmiş olsun bu borsa hemen dönmez yarında var daha akşama doğru muhtemelen taban görmemiş bir iki spek kalır alayı tabana oturacak ucuz diye atlayanlarda yarın zarara uyanacaklar.Gaplı bölgeye kadar el salla.