E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaSanılanın aksine borsa tahvil yatırımından daha güvenli---

Sanılanın aksine borsa tahvil yatırımından daha güvenli

Sanılanın aksine borsa tahvil yatırımından daha güvenli
15 Mart 2021 - 15:41 borsagundem.com

Güvenli liman olarak bilinen tahvil yatırımları çoğunlukla portföylerini korumak isteyen yatırımcılar tarafından tercih edilir. Ancak uzun vadede borsa tahvil yatırımlarına göre enflasyona karşı daha iyi bir koruma sağlıyor olabilir


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Tahvil piyasasındaki düşük verimin ne kadar süreceği küresel yatırımcıların en çok merak ettiği sorulardan birisi. Bir araştırmaya göre tahvil piyasasındaki düşük verim 57 yıl kadar sürebilir. Enflasyona yenilmek istemeyen yatırımcılarsa yine de ABD hükümet tahvillerine yöneliyor.

Söz konusu iç karartan istatistik Credit Suisse Küresel Yatırım Getirileri Yıllığı’nın 2021 sayısına dayanıyor. Araştırma Cambridge Üniversitesi Finans Profesörü Elroy Dimson, London Business School Finans Profesörü Paul Marsh ve London Business School’un Londra Hisse Fiyatı Veritabanı Enstitüsü Direktörü Mike Staunton tarafından kaleme alındı. Credit Suisse araştırması ABD devlet tahvillerinin 1900 tarihinden bu yana ülkedeki enflasyona göre zarar ettiği en uzun tarih aralığı ölçülüyor.

Gelecek olan veriler geçmişle aynı çizgide olmak zorunda değil. Ancak MarketWatch Yazarı Michael Hulbert şu anki düşük faiz ortamının tahviller için durumun daha iyi değil daha kötü olmasını muhtemel görüyor.

ABD devlet tahvillerinin enflasyona karşı zemin kaybettiği 57 yıllık dönem, 10 yıllık Hazine getirisinin %3,93'te durduğu ve takip eden 12 ayda enflasyonun negatif %0,58 seviyesinde olduğu 1924'te başlıyor. Bu istatistikler, söz konusu tarihte enflasyon değil, deflasyon olduğu anlamına geliyordu. Bu dönemde reel 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil verimleri ise %4,51’i gösteriyor.

Buna karşılık, 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil verimleri 11 Mart'ta %1,53'te kaldı ve takip eden 12 aylık enflasyon %1,68 oldu. Yani bu durumda karşılaştırılabilir reel verim negatif %0,15'i gösteriyor. Hulbert’e göre bu düşük oran, bugün satın alınan tahvillerin önümüzdeki yıllarda olumlu bir reel getiri oranı üretmesi karşısında ciddi engellerle karşılaşılacağını gösteriyor.

Hulbert istatistiklere ilişkin, “Credit Suisse Yıllığı bizi hisse senetlerinin tahvillerden daha az riskli olduğuna dair standart anlatıyı yeniden düşünmeye zorluyor. 57 yıl yerine, ABD hisse senetleri için karşılaştırılabilecek en uzun süre 16 yıldır. Bu süre 1900'den bu yana ABD Hisse senetlerinin negatif reel getiri ürettiği en uzun dönem. Uzun vadeli yatırımcı açısından bakıldığında, hisse senetleri bu nedenle çok daha az riskli görünüyor” dedi.

Devlet tahvillerinin hisse senetlerinden daha az riskli olduğu bir anlayış söz konusu. ABD federal yönetiminin temerrüde düşmeyeceği varsayılırsa ABD devlet tahvilleri şüphesiz hisse senetlerinden daha güvenli gözüküyor. Ancak, Credit Suisse Yıllığı yazarlarının belirttiği üzere, bu güvenlik için "ödenmesi gereken bir bedel var".

Araştırma yatırımcıları birçok farklı nedenlerden dolayı riske odaklanmaya teşvik ediyor. Temerrüt olasılığı düşünüldüğünde muhafazakar görünen bir varlık, enflasyonun gerisinde kalması nedeniyle oldukça riskli hale gelebilir.

Teknoloji hisselerinden vazgeçmek doğru mu?

 

Deutsche, o borsalarda yükseliş bekliyor

 

Küresel hisse rotasyonunda yükseliş beklentisi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)