E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaTeknolojiSağlık hizmetinde büyük atılım Femtech mi?---

Sağlık hizmetinde büyük atılım Femtech mi?

Sağlık hizmetinde büyük atılım Femtech mi?
17 Mayıs 2021 - 16:25 borsagundem.com

Kadınlar sağlık ihtiyaçları için yılda toplamda 500 milyar dolar harcıyor.

Kadınlar, dünya nüfusunun yarısını oluşturmalarına rağmen, kadınların özel sağlık ihtiyaçlarını karşılayan teknoloji şirketleri, küresel teknoloji pazarının küçük bir payını temsil ediyor.

Bir finansal veri ve araştırma şirketi olan PitchBook'a göre, 2019'da Femtech (Female Technology-Kadın Teknolojisi) endüstrisi -kadınların ihtiyaçlarını karşılayan yazılım ve teknoloji şirketleri- küresel gelirde 820,6 milyon dolar pay ve 592 milyon dolarlık risk sermayesi yatırımı elde etti. Buna karşılık, aynı yıl, ulaşım paylaşım uygulaması Uber, sadece hisselerini borsada piyasaya sürerek 8.1 milyar dolar topladı. PitchBook'a göre, özellikle kadınlar tıbbi harcamalar için yılda tahmini 500 milyar dolar harcadığı göz önüne alındığında, iki tarafın elde ettiği gelir arasındaki fark şaşırtıcı.

New York Times heberine göre bu harcama gücünden faydalanan çok sayıda uygulama ve teknoloji şirketi, son on yılda, özellikle adet döngüsü, doğurganlığın izlenmesi ve hamilelik, emzirme ve menopoz için çözümler sunulması dahil kadınların ihtiyalarının karşılanması için ortaya çıktı. Tıbbi girişimler, çalışmalarını kanser gibi ciddi hastalıkları önlemeyi veya bunlarla başa çıkmayı da içerecek şekilde geliştirdiler.

Londra merkezli sağlık danışmanlığı şirketi Candesic'in ortağı ve psikiyatri eğitimi olan Michelle Tempest, “Bu pazarın potansiyeli, özellikle dünyada teknolojiye olan iştahın artması ve kadınların tüketici kapasitesinin sağlık hizmetleri alanına ulaştığının fark edilmesi ışığında muazzam seviyede” diyor.

Tempest, teknoloji alanında kadınlarla ilgili ihtiyaçlara odaklanılmamasının bir nedeninin, yaşam bilimleri araştırmalarının ezici bir şekilde erkek bedenine odaklanması olduğunu söyledi. 1977'de ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), doğurganlık çağındaki kadınları ilaç denemelerine katılmalarını yasakladı. Tempest, o zamandan beri, adet döngülerinin neden olduğu dalgalanmaların deneme sonuçlarını etkileyebileceği ve ayrıca bir kadın test ilacını aldıktan sonra hamile kalırsa, ilacın fetüsü etkileyebileceği düşüncesi nedeniyle kadınların uyuşturucu denemelerinde yeterince temsil edilmediğini belirtti. Sonuç olarak bu alanda erkeklerin kadınlardan daha önde olmasının sebebi de bu.

Kadınsı Teknikler

Femtech terimi, 2013 yılında Almanya'da kurulan bir adet ve yumurtlama izleme uygulaması olan Clue'nun Danimarka doğumlu kurucusu Ida Tin tarafından icat edildi. Tin, şirketin web sitesinde yer alan bir makalede, uygulama fikrini ilk kez nasıl bulduğunu hatırladı. 2009 yılında kendini bir elinde cep telefonu, diğerinde küçük bir sıcaklık ölçüm cihazı (termometre) tutarken bulan Tin, bu ikisini, sıcaklığını bir elektronik tabloya manuel olarak not etmek zorunda kalmak yerine doğurganlık günlerini takip etmek için birleştirebilmeyi hayal etti.

Clue, kadınların akıllı telefonlarına birkaç dokunuşla tam olarak bunu yapmalarına izin veriyor. Bununla birlikte, bugün şirket, tüketici pazarındaki kadınları hedefleyen çok sayıda benzer araca ek olarak adet ve doğurganlık alanındaki ilgili uygulamaların birçoğundan şiddetli bir rekabetle karşı karşıya.

Londra merkezli bir şirket olan Elvie, her ikisi de akıllı teknolojiyi kullanan giyilebilir bir göğüs pompası ve bir pelvik egzersiz eğitmeni ve uygulamasını piyasaya sürdü. Nanoteknoloji olarak bilinen bir başka femtech kolu, kadınların menopozdan geçerken yaşam tarzlarını iyileştirmeyi, teletıbba erişim sağlamayı ve kadınların yararlanabileceği bilgi ve veriyi sağlamayı hedefliyor.


Kanser İzleme Monitörü

Son olarak, çabalarını rahim ağzı ve meme kanseri gibi kadınları etkileyen kanser türleri üzerinde yoğunlaştıran birçok tıp şirketi de var. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, rahim ağzı kanseri dünyadaki kadınlar arasında dördüncü en yaygın kanser nedeni konumunda. 2018'de yaklaşık 570 bin kadın rahim ağzı kanseri iken, 311 bin kişi hayatını kaybetti. Dünya Sağlık Örgütü Kasım ayında, 2030 yılına kadar hastalığı tamamen ortadan kaldırmak için bir program açıkladı.

Mobil ODT ise rahim ağzı kanseri için gerekli testleri ve görüntüleri almak için akıllı telefonlar ve yapay zeka kullanan bir cihaz. Bu araçta bir akıllı telefonun bir buçuk katı büyüklüğündeki bir cihazla rahim ağzını bir metre mesafeden fotoğraflamak için kullanılan küçük bir taşınabilir vajina spekulumu bulunuyor. Alınan görüntü daha sonra, normal veya anormal servikal bulguları tanımlamak için yapay zekanın kullanıldığı bir akıllı telefon aracılığıyla buluta iletiliyor.

Sonuçların alınması haftalar süren -gelişmekte olan ülkelerde aylarca uzayabilen- smear testinin aksine bu araç sayesinde 60 saniye içinde teşhis konulabiliyor. Bu cihaz ile yapılan testlerin yanı sıra, doktorlar hala swab testini kullanıyorlar.


Meme Kanseri

Ancak dünya genelinde kadınlar arasında en yaygın görülen kanser, bir Fransız girişiminin üstesinden gelmeye odaklandığı meme kanseridir. Lattice Medical, doku rejenerasyonuna izin veren ve zamanla vücut tarafından emilen 3 boyutlu yazdırılmış içi boş bir göğüs implantı geliştirdi.

Nasıl çalışıyor? Mastektomi sonrası cerrah kadının göğsünün hemen etrafındaki alandan basit bir yağ tabakası kaldırır ve eksizyonun yapıldığı yere 3 boyutlu olarak yazdırılan biyolojik implantı yerleştirir. Bu yağlı doku o implantın içinde büyür, nihayet kesilen memenin yerini doldurur ve implant 18 ay sonra tamamen kaybolur.

Şirketin kurucu ortağı ve CEO'su Julian Payne'e göre, şirketin bugüne kadar hayvanlar üzerinde gerçekleştirdiği testler umut verici sonuçlar verdi. Ek olarak, ürünün 2025 yılına kadar tüketici pazarında piyasaya sürülmesi hedefiyle, bu yıl içinde kadınlar üzerinde klinik denemelerin başlatılmasını bekliyor.

Son olarak, araştırma ve stratejik danışmanlığı şirketi olan Frost & Sullivan tarafından Mart 2020’de hazırlanan bir raporda, “femtech” endüstrisinin gelirlerinin 2024 yılına kadar 1,1 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

Japon sigorta devini ‘usulsüzlük skandalı’ vurdu

 

İnanılmaz olay! Genç kadın 'dokuz' doğurdu...

 

Türk doktordan kansere devrim gibi buluş

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)