E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıSabit ders enflasyon---

Sabit ders enflasyon

Sabit ders enflasyon
04 Nisan 2024 - 08:49 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende, piyasalar mercek altına alınıyor

Beklenti altı TÜFE.. Mart’ta TÜFE artışının aylık %3,16 olduğunun ve yılın başında ücret artışları ve diğer yönetilen fiyat artışlarının etkilerinin azalmasıyla önceki iki aydaki %4,53 ve %6,7’den gerilediğini görürken, Yıllık ise TÜFE’de %67,1’den %68,5’e yükseldi. Mart ayında 12 ana harcama grubunun 11’inde fiyatlar artış görürken,  alkollü içecekler ve tütün %-0.02 azalış gösteren tek grup oldu. En büyük aylık artışın % 13,08 ile eğitimde ve % 5,65 ile haberleşmede olduğunu görmekteyiz.

Beklenti altı enflasyonun nedenlerine Gıda üzerinden baktığımızda; şubat ayındaki aylık %8,25 artışın Martta  %3,4’e gerilediğini, İşlenmemiş gıda fiyatlarında  %9,3’lük güçlü yükselişin ardından Mart ayında %5,57’lık görece sınırlı bir artış kaydedildiğini ve de %7,29’luk işlenmiş gıda fiyatlarındaki artışın %1,39’a düştüğünü görmekteyiz.

C endeksine baktığımızda  (enerji, gıda ve alkolsüz içecekler, alkollü içkiler ile tütün ürünleri ve altın hariç ) Tüfe  %3,52 artış kaydetti ki geçen sene aynı ay artış %2,2 seviyesindeydi. Sonuç olarak C endeksi yıllık %72,9’dan %75,2’ye yükselmiş oldu.

Geçtiğimiz ocak ve şubat ayında beklentilerin üzerinde TÜFE verisinin ardından, Mart’ta ivme kaybetmesi olumlu ki bundan sonraki süreçte belirleyici olacak etmenler; Faiz artışının  ve kredi arz tarafındaki sıkılaştırma adımlarının etkileri, kur’un hareketi ve brent petrolün seyri olacaktır.

Euro bölgesi enflasyonu beklenmedik bir şekilde hafifleyerek faiz indirimi ihtimalini artırdı. Euro para birimini paylaşan 20 ülkedeki tüketici fiyat artışı, bir önceki aydaki %2,6 seviyesinden Mart ayında %2,4’e yavaşlayarak gıda, enerji ve endüstriyel mal fiyatlarının manşetteki rakamı düşürmesiyle istikrarlı bir oran beklentilerine meydan okudu.

ECB tarafından fiyat baskılarının dayanıklılığını ölçmek için yakından izlenen temel enflasyon bu arada %3,1’den %2,9’a düşerek %3,0 beklentilerinin altına indi.

ECB için tek potansiyel endişe, hizmet enflasyonunun aylardır %4,0 seviyesinde sabit kalması olacak, bu da nispeten hızlı ücret artışının sektördeki fiyatları sürekli baskı altında tuttuğunu gösteriyor.

Gelecek hafta yapılacak toplantıda merkez bankasının iyileşen görünümü kabul etmesi beklenirken, politika yapıcıların, politika belirleme için bir sonraki önemli toplantı olarak defalarca Haziran ayını işaret etmeleri nedeniyle faiz oranlarını hemen düşürmeleri pek mümkün görünmüyor. Bu nedenle yatırımcılar 11 Nisan’da faiz indirimi ihtimalini neredeyse hiç görmüyorlar ancak Haziran ayı için tam bir hamle fiyatladılar ve bunu bu yılın sonlarında iki veya üç adım daha takip ettiler.

Güvercin politika yapıcılar, euro bölgesinin altı çeyrektir resesyonun eşiğinde olması nedeniyle ekonomik büyümenin artık son derece zayıf olduğunu öne sürüyorlar. Bu, şirketlerin fiyatlandırma gücünü zayıflatıyor ve dolayısıyla fiyat baskılarını hafifletiyor; böylece ECB, özellikle düşük emtia fiyatlarının da enflasyonun düşürülmesine yardımcı olması nedeniyle frenleri gevşetebilir.

Asya piyasaları bu sabah, ABD’deki faiz indirimlerinin zamanlaması belirsiz olsa bile menüde kalmasıyla ralli yaparken, Altının yeni bir rekora ulaşması, petrolün beş ayın zirvesine ulaşması ve bakırın 13 ayın zirvesine ulaşması emtialarda da hareket yarattı; temel malzemeler ve enerji şirketlerinin hisselerinin yükselmesine yardımcı oldu.

Bu kazanımların bir kısmı arz kesintileri ve jeopolitik gerilimlerden kaynaklandı, ancak aynı zamanda özellikle Çin için son fabrika PMI toparlanma göz önüne alındığında küresel büyümeye ilişkin iyimserliği de yansıtıyor.

Altın yeni rekorlar oluşturmaya devam ediyor

 

Yabancıların favori hisse senetleri

 

TCMB, dövizde alıma döndü

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)