E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemRusya iki talebinden vazgeçti---

Rusya iki talebinden vazgeçti

Rusya iki talebinden vazgeçti
29 Mart 2022 - 09:23 borsagundem.com

Rusya'nın Ukrayna ile müzakerelerde, ülkenin "Nazilerden arındırılması" isteğinden vazgeçtiği ve askeri bir ittifaka girmemesi halinde Avrupa Birliği (AB) üyesi olabilmesine izin vermeye hazırlandığı iddia edildi.


Financial Times gazetesi, Rusya'nın bugün İstanbul'da devam edecek Ukrayna ile müzakerelerde, ülkenin "Nazilerden arındırılması" talebinden vazgeçtiğini ve askeri bir ittifaka girmemesi halinde AB üyesi olabilmesine izin vermeye hazırlandığını iddia etti.

Gazete, dört kişiye dayandırdığı haberinde, çatışmaların durdurulmasının görüşüldüğünü ve olası bir anlaşmanın parçası olarak, Ukrayna'nın güvenlik garantileri ve potansiyel AB üyeliği karşılığında NATO üyesi olma isteğinden vazgeçmesinin gündemde olduğunu söyledi.

Üç ana talepten vazgeçildi

Anlaşma henüz sonuçlandırılmadığı için adının açıklanmasını istemeyen yetkililerin verdiği bilgilere göre, taslak ateşkes anlaşması metninde, Rusya'nın başta dile getirdiği üç ana ana talep olan "Nazilerden arındırılma", "Silahsızlanma" ve "Ukrayna'da Rusça için yasal koruma" yok.

Tarafların temsilcilerinin bugün İstanbul'da dördüncü tur görüşmelere başlayacağını belirten gazete, Rusya'nın ödünlerinin, Ukrayna'nın beklenenden daha sıkı bir direniş göstermesi ve Rusya'nın operasyonel yetersizlikleri sonucu bir aydır süren işgalin genel anlamda durma noktasına gelmesi sonucu olduğunu vurguluyor.

Putin, görüşmeleri yeni bir saldırı için güç tazelemek adına kullanıyor mu?

Ancak Ukrayna ve Batılı destekçilerinin Vladimir  Putin'in görüşmeleri yorgun güçlerini tazelemek ve yeni bir saldırı başlatmak için bir perdeleme olarak kullanmasından şüphe duyduğu vurgulanıyor.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy'nin partisinin parlamentodaki lideri ve Kiev'in müzakere ekibinin bir parçası olan David Arakhamia, tarafların güvenlik garantileri ve Ukrayna'nın olası AB üyeliği konusunda uzlaşmaya yakın olunduğunu belirtiyor, ancak büyük bir ilerleme ihtimali konusunda ihtiyatlı olunması gerektiğine dikkat çekiyor. Arakhamia "En başından beri tüm meseleler masada ama hala çözülemeyen noktalar var" diyor.

Rus heyeti İstanbul'da

Görüşmelere yakın bir başka kaynak da Rusya'nın neredeyse her gün hem askeri baskı hem de Kiev'in silahsızlanması konularında tutum değiştirmesinden kaygılı olduklarını belirtiyor. Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov'un da "Rusya görüşmelerdeki ilerlemeler konusunda konuşamaz ve konuşmayacaktır. Bu sadece müzakere sürecine zarar verir" dediği aktarılıyor.

Değerlendirilen anlaşmaya göre, Ukrayna'nın NATO üyeliğinden vazgeçmesinin yanı sıra, nükleer silah geliştirme ve topraklarında yabancı askeri üs bulundurmamasının da öngörüldüğü kaydediliyor. Karşılığında da Ukrayna'nın aralarında Rusya, ABD, İngiltere, Kanada, Fransa, Almanya, Çin, İtalya, Polonya, İsrail ve Türkiye'den güvenlik garantileri alacağı söyleniyor.

'Uzlaşılan tek konu uluslararası garantiler'

Ancak Ukrayna lideri Zelenskiy'nin herhangi bir anlaşmanın garantörler tarafından kabul edilmesi ve parlamentolar tarafından onaylanması gerektiğini söylediği hatırlatılıyor. Zelenskiy'nin ayrıca, anayasayı değiştirmeden önce anlaşmayı referanduma sunacağını söylediği ve bunun en az bir yıl alacak bir süreç olduğu kaydediliyor.

Arakhamia ise "Uzlaşılan tek konu uluslararası garantiler. Ukrayna bunu istiyor ama bunun için hala garantörlerin onayı gerek, aksi takdirde anlaşma asla olmaz" diyor. Zelenskiy, olası bir anlaşmanın referanduma sunulmasını istiyor.

Değerlendirilen taslak metinde, Ukrayna'nın Rusya'nın 2014'te ele geçirdiği iki bölgesini geri alma talebinden bahsedilmediği ve bunun Putin ve Zelenskiy arasında gelecekte yapılacak müzakerelere bırakıldığı söyleniyor.

En kritik nokta hangisi?

Arakhamia Moskova'nın Rusya'nın, Kiev'in Kırım'ın ve doğudaki iki bölgenin ilhakını tanımasını talep ettiğini söylüyor ve "Bağımsızlık Bildirgemiz'in dışındaki hiçbir sınırı kabul etmeyeceğiz. Bu en kritik nokta" diyor.

Ateşkes anlaşması başarılı olursa, Ukrayna ve Rusya dışişleri bakanlarının buluşup, güvenlik garantilerini ve Rusça'nın Ukrayna'da korunması gibi sosyal meselelerdeki anlaşmaları sonuçlandıracağı belirtiliyor. Bunu da Putin ve Zelenskiy arasındaki bir görüşmenin izleyeceği kaydediliyor. Ancak Kremlin Sözcüsü Peskov'un böyle bir görüşme için "herhangi bir hareket" olmadığını söylediği de aktarılıyor.(Habertürk)

Dünyanın gözü İstanbul'da!

Ruslar İstanbul'a akın ediyor

Rusya'nın istikrarlı buğday ihracatı, yerel tahıl fiyatlarını yükseltti

Biden'ın Putin ile ilgili sözlerine ABD basınından tepki

Zelenskiy'den Rusya'ya yaptırımların sertleştirilmesi talebi

Biden: "Putin iktidarda kalmamalı" sözünden geri adım atmayacağım

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis ;)29 Mart 2022 10:03

    Ruslar belliki yıkılan 100 milyar usd tutan alt yapıların bir an önce olmasını böylece ekonomik yükden kurtulmak , oluşacak başıboş direnişçilerle savaşmamak için ukraynanın devlet düzenini istiyor. ukraynanın yenıden inşa edilmesi için ab topluluguna uye olmasını istiyor. ukrayna bol bol parasal devtek vb kısa süede eski halıne gelsin istiyor. ırak gibi kalırsa oralar harabe halde rusya uzun yıllar askeri harcamalar yapmak silahlı çaıtşmalarla uğraşmak zorunda kalacak. rusya için mantıklı ukrayna ab üyesi olması mevzu.