E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıRusya alüminyum ve paladyum ihracatını da silaha dönüştürebilir---

Rusya alüminyum ve paladyum ihracatını da silaha dönüştürebilir

Rusya alüminyum ve paladyum ihracatını da silaha dönüştürebilir
11 Mart 2023 - 09:46 borsagundem.com

Citibank, Batı'dan gelen yaptırımlara yanıt vermek isteyen Rus yönetiminin, alüminyum ve paladyum ihracatını kısıtlayabileceğini belirtti.

Rusya, Ukrayna savaşının başlamasının ardından Batılı ülkelerden gelen yaptırımlara Avrupa'ya doğalgaz ihracatını kısıtlayarak ve bu ay petrol üretimini geçici olarak azaltarak yanıt vermişti. 

Citigroup'tan araştırmacılar, sırada alüminyum ve paladyumun olabileceği ve Rusya'nın bu metallerin ihracatını da bir silaha dönüştürebileceği konusunda uyardı.

Citi analistleri, bu metallerin ihracatına yönelik herhangi bir kısıtlamanın kısa vadede piyasalarda ciddi sonuçlar yaratabileceğini vurguladı. Alüminyum ve paladyum ihracatında yaşanacak kesintilerin tüm dünyadaki üreticileri etkileyeceğine dikkat çekilirken, bunun zaten yüksek olan enflasyonu daha da alevleyebileceği belirtildi.

Citi'ye göre dünyada ticareti yapılan alüminyumun yüzde 15'i Rusya'dan geliyor. Geniş bir kullanım alanı olan metal, uçaklardan elektrikli ev aletlerine kadar geniş bir kullanım alanına sahip.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Rusya'dan alüminyum ithalatına yüzde 200 gümrük vergisi koyma kararı almıştı. Karar bugün itibariyle yürürlüğe girdi. 

Paladyum üretiminde de alüminyuma benzer bir durum mevcut. Dünyanın en büyük paladyum üreticisi olan Rusya, küresel ihtiyacın yüzde 25'lik bölümünü karşılıyor. 

Rusya'nın sahip olduğu doğal kaynak rezervleri, Ukrayna'daki savaşın başlamasının ardından yaşanan ekonomik mücadelenin bir parçası haline gelmişti. 

Avrupa'ya doğalgaz sevkiyatının kısıtlanmasının yanısıra, Rusya savaşın ilk aylarında Ukrayna limanlarından tahıl sevkiyatı yapılmasını engellemekle suçlanmıştı.(Independent Türkçe)

Rusya petrol üretimini kısıyor

Batı ile Rusya arasında alüminyum savaşı

Değerli metallerde Rusya tepkisi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ALİ RIZA GÜZELKALE11 Mart 2023 11:55

    Gelecek sene doğalgazı dolar bazında 10 katına rusya bize satacaktır.çünkü meral ve kemal abd istediği için rusya ile ilişkileri kesip ukrayna nın yanında olacağız diye basında söylemlerine rastlamış idik.

  • Sai11 Mart 2023 13:13

    Millet tepkisini koyuyor kendi zararına olmasına rağmen. Bizde savaşta ölen mazlumların üstüne basarak petrol ithalatını üç katına çıkarmışız. Düşene bir tekmede biz vurmuşuz. Sonra nas, sonra din iman edebiyatı. Yapılan hareket çin hindistan gibi putperest lerle aynı hareket. Adamlarda din iman yok ruslara destek vermeleri normal ama biz bide dindar başkan komedi :))

  • ALİ KODUŞ11 Mart 2023 10:26

    ABD zaten bunu istemektedir.