E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaRiskli yatırım kararları nasıl alınmalı? ---

Riskli yatırım kararları nasıl alınmalı?

Riskli yatırım kararları nasıl alınmalı?
10 Şubat 2021 - 15:49 borsagundem.com

Ortalama tüketicinin menkul kıymetler alma ve satma imkanlarında önemli bir değişim meydana geldi. Komisyonsuz borsa işlemleri yapılabilen online platformların yükselişiyle finans piyasaları demokratikleşti.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Ortalama tüketici, komisyon ücreti almayan online borsa işlem platformları sayesinde menkul kıymetlere daha kolay erişebiliyor. Finans piyasalarını demokratikleştiren bu değişim, internet yatırım işlemlerinin birincil kanalı haline gelirken ortalama yatırımcının kolaylıkla yatırım işlemlerini gerçekleştirebileceği anlamına geliyor. Aynı zamanda 2000 yılında patlayan dot-com balonunun ardından, piyasalarda volatilite yükseldi. Bu süreç birçok amatör yatırımcıyı borsalarda günlük işlem yapmaya yöneltti.

Forbes’un haberine göre, birçok kişi ücretsiz borsa işlem platformları ve pandeminin etkisiyle, yeni bir bireysel yatırımcı grubunun ortaya çıktığını düşünüyor. Bu yeni yatırımcılar, piyasalarda uzun süreli bir düşüş deneyimi yaşamadılar ve Tesla gibi bazı hisselerin eşi benzeri görülmemiş yükselişlerine tanıklık ettiler.

Fırsatı kaçırıyor muyum?

Bazı yatırımcılar portföylerini neredeyse bir gecede ikiye ya da üçe katlarken, diğer yatırımcıların fırsatları kaçırdıklarından endişe duyması şaşırtıcı değil. Ev almak için biriktirdiğiniz parayı oldukça popüler bir hisseye yatırır mıydınız? Öğrenim kredisi borcunuzu ödemek için kullanmayı planladığınız parayla kripto para piyasasına yatırım yapar mıydınız?

Bu kararları verebilmek için bir çerçeve gerekiyor. Bu çerçevelerden bir tanesi birikiminizi üç ayrı gruba ayırmak: Birikim, yatırım ve spekülasyon. Bu çerçeve bir çok yatırımcıya sermayesini nasıl değerlendireceğine yönelik kararlar alma sürecinde yardımcı oldu ve birçok yatırım pişmanlığını engelledi.

Birikim

Eğer beş yıldan daha kısa süreli bir hedef için birikim yapıyorsanız mevduat hesapları ve birikim hesapları gibi geleneksel birikim araçlarını kullanmanız mantıklı olabilir. Yatırımcılar genellikle bu geleneksel araçlar düşük getiri sağladığı için çekimser davranıyor. Bu doğru olsa da, bu yatırımların riski oldukça düşük.

Son dönemlerde borsalar oldukça dirençli görünse de aynı zamanda herhangi bir uyarı sinyali olmadan, ciddi düşüşlere de sahne oldu. Yatırımcıların 2020’de görülen V şeklinde toparlanmanın, oldukça hızlı gerçekleştiğine dikkat etmesi gerekiyor. Kısa vadeli birikim hedefleri için, ani bir %20’lik düşüşün telafisi için yeterli zaman olmayabilir.

Yatırım

Uzun vadeli hedefler için hisse yatırımları, başarılı bir çözüm olarak kabul ediliyor. Ancak bazı kuralların izlenmesi gerek. Bunlardan birincisi bir yatırım stratejisi geliştirmek ve buna uygun adımlar izlemek. Sıkça tercih edilen stratejiler arasında risk toleransı ölçümü ve çeşitlendirme bulunuyor. Bu ise genellikle daha az hisse işlemi anlamına geliyor.

Hisse alım satımı gibi yatırım aktivitesi, istikrarlı olarak yüksek getiri sağlamıyor. Yatırım stratejiniz %60 hisse ve %40 tahvil yatırımından oluşuyorsa, bu stratejiyi sürdürmek için portföyünüzü periyodik olarak güncellemeniz ve yeniden dengelemeniz gerekiyor.

Spekülasyon

Kısa vadeli birikim hedeflerinize ulaştığınızda ve yatırımlarınız uzun vadeli hedeflerinize ulaşmak için doğru yoldaysa, bazı yatırımcılar farklı bir düzeyde yatırıma yönelebilir. Uzun vadeli yatırım stratejisi ve spekülatif yatırım arasındaki fark, spekülatif yatırım stratejilerinin tarihin oldukça yüksek seviyelerde getiri potansiyeline işaret etmesi ancak riskin de bir o kadar yüksek olması.

Spekülatif bir yatırım stratejisi izleyecek yatırımcıların şu sorulara cevap verebilmesi gerekiyor: Riskli bir yatırım uzun vadeli hedeflerinizi riske atıyor mu? Bu yatırımdaki riskiniz nedeniyle ortaya çıkabilecek kayıplara karşı bir önlem aldınız mı? Satış yapmadan önce ne kadarını riske atmak istiyorsunuz?

Yatırım alanının demokratikleşmesinin birçok olumsuz yanı da ortaya çıktı. Bunlar arasında düşük işlem ücretleri, artan kolaylık ve hisse piyasalarına erişim sağlamak isteyenler için sadelik yer alıyor. Bu ortamda başarılı bir çerçevesi olan yatırımcılar, piyasalarda bulunan tuzaklardan kaçınmayı başarabilir.

Bitcoin rallisi doların gücünü sarsacak mı?

 

Wall Street balonu patlıyor mu?

 

Borsa rallisini hangi güçler destekliyor?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)