E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street balonu patlıyor mu?---

Wall Street balonu patlıyor mu?

Wall Street balonu patlıyor mu?
10 Şubat 2021 - 11:29 borsagundem.com

ABD borsalarında geçtiğimiz gün görülen düşüş yatırımcılarda balonun patlayacağı endişesini getirdi. Ancak beklentilerin aksine balon görüşünü desteklemeyen borsa uzmanları endekslerin tırmanışını sürdüreceğini öngörüyor


BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ.

Dow Jones ve S&P 500 endekslerinde Salı günü görülen geri çekilme Wall Street’te aylardır devam eden kazanç serisini durdurdu. Yatırımcılarsa borsalarda ciddi bir düzeltme sürecinin başlamasından endişe ediyor.

Bazı boğa piyasası destekçisi yatırımcılar dahi hisse senetleri yatırımlarını kısma konusunda çağrıda bulunuyor. Söz konusu endişelerin nedeni borsalardaki aşırı yükselişlerin ardından düzeltmenin beklenmesi ve perakende yatırımcıların çılgınca bazı hisse senetlerinde yeni rekorlara sebep olan bahisleri olarak gösteriliyor.

Ancak bu karamsar öngörüler borsalarda karşılık bulmayabilir. Ocak ayında endekslerde yaşanan kısa süreli geri çekilme GameStop ve AMC gibi hisse senetlerine olan perakende yatırımcı hamlesi sonucu gerçekleşmişti. Ancak borsalar bu düşüşten toparlanmayı başarmıştı.

Dow Jones Endeksi yıl başından bu yana %2,5’lik yükseliş gösterirken S&P 500 Endeksi ise aynı dönemde %4 arttı. Russell 2000 ve Nasdaq endeksleri ise Salı günü 2021’in başından bu yana 10. kez rekor kapanışlarına ulaştı. Nasdaq Endeksi yıl başından bu yana %8,7 oranında yükselirken Russell 2000 Endeksi ise yatırımcıların hamlelerini gösteren bir biçimde %16,4’lük artış gösterdi. Kovid salgınına dayanaklı ve geniş sermaye tabanlı hisseler geçtiğimiz mart ayında yatırımcılar için faydalı olmuştu. Yatırımcılar etkisi kanıtlanmış bu yöntemle birlikte Russell 2000 Endeksi’nde yer alan ve büyük çaplı geri dönüş vadeden düşük sermayeli ve ekonomik açıdan hassas hisse senetlerine yöneliyor.

Bu güzel tablonun her iki durumda da devam edemeyeceği konusunda endişeli olan ihtiyatlı yatırımcılarsa hisse senetlerindeki ciddi çöküş ihtimaline hazırlanıyor ve stratejilerini belirlemeye odaklanıyorlar.

Bu hafta başında Morgan Stanley Analisti Michael Wilson CNBC’ye verdiği röportajda Ocak ayındaki geri çekilme için, “Çok hızlıydı. Bir an için gözlerinizi kapadıysanız kaçırmışsınızdır” ifadelerini kullandı. Wilson röportajında bu kısa düzeltme süreci hakkında, “Şimdilik bu kadar gibi görünüyor. Borsalar şu anda çok güçlü ve bir süredir de bu böyle” öngörüsünde bulundu.

Wilson, “Olağanüstü miktarda likidite söz konusu. Bu çok olumlu ve arkasındaki hikayeye bakıldığında anlaşılabilir bir durum. Şu anki süreç herkes için görülebilen güçlü bir ekonomik toparlanmaya sahibiz anlamına geliyor. Bilanço sezonu şu an için iyi gidiyor ve insanlar da buna yatırım yapmış durumda” dedi.

Tüm bunlara rağmen Wilson borsaların bir miktar kırılgan göründüğü ve %3 ila %5 arasında bir geri çekilmeden yararlanılabileceği konusunda uyarıda bulundu.

Ancak Wilson, finansal piyasalarda bireysel yatırımcıların yeniden ortaya çıkmasının dikkate alınması gereken bir güç olacağını belirtiyor. Wilson’a göre perakende yatırımcılar marjinal seviyelerdeki alımlarıyla varlık fiyatlarını canlı tutan en önemli unsurlardan bir tanesi.

Yatırım danışmanlığı şirketi Truist Advisory Services’ın Baş Borsa Stratejisti Keith Lerner borsalardaki hisse senedi balonu endişelerinin abartıldığını belirtiyor. Lerner’a göre 2008 Küresel Finans Krizi’nden bu yana en iyi dördüncü çeyrek bilançolarını paylaşan şirketler de bu balon piyasası endişelerini desteklemiyor.

Lerner, “Her ne kadar piyasanın bazı segmentlerinde balonlaşma olsa da geni çaplı bir piyasa balonu görmüyoruz. Bunun yerine borsaların tarihi seviyedeki değerlemelerde işlemde olduğunu görüyoruz. Bu kısmen düşük faiz oranları, yüksek fiyatlı büyüme hisselerinin olduğu sektörlerin dengelenmesi, mali ve parasal politika destekleri ve borsalara daha uygun fiyatlara giriş yapılması gibi unsurlarla destekleniyor” dedi.

JP Morgan Eş Başkanı Daniel Pinto ise borsaların yüksek seviyelere tırmanmayı sürdereceğini öngörüyor. Pinto, “Bana kalırsa borsa yıl boyunca kademeli olarak yukarıya tırmanmayı sürdürecek. Önemli bir değişiklik olmadığı sürece yakın zamanda bir düzeltme görmüyorum” ifadelerine yer verdi. Pinto olası düşüşlerin minik düzeltmeler olacağını ve boğa piyasası trendini değiştirmeyeceğini öngörüyor.

Borsa rallisini hangi güçler destekliyor?

 

Döviz tarafında dalgalı seyre dikkat!

 

Piyasalar 'güzellikleri' bekliyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)