E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıBitcoin rallisi doların gücünü sarsacak mı?---

Bitcoin rallisi doların gücünü sarsacak mı?

Bitcoin rallisi doların gücünü sarsacak mı?
10 Şubat 2021 - 13:07 borsagundem.com

Bitcoin bu hafta yükselişe geçerken, dünyanın bir numaralı rezerv para birimi düşüş gösterdi. Bu doların hakimiyetinde sonun başlangıcı mı?

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Bitcoin salı günü Tesla’dan yapılan 1,5 milyar dolarlık Bitcoin yatırımı açıklamasının ardından 48,000 doların üzerine çıktı. Tesla aynı zamanda kripto paranın satışlarda da kabul edileceğini açıkladı. Bitcoin salı günü %5 yükseliş gösterirken, dolar endeksi %0,6 düştü. Tesla Bitcoin’e yönelen ilk şirket olmasa da, en öne çıkanı. Dünyanın en zengin insanı Tesla CEO’su Elon Musk’ın güven oyu kesinlikle etki gösteriyor.

ThinkMarkets Analisti Fawad Razaqzada, “giderek daha fazla şirket Bitcoin’i kabul ettikçe, arzı sınırlı olan bir piyasada talebin artması fiyatı daha da yükseltecek” dedi. Jefferies’in Küresel Kambiyo Başkanı Brad Bechtel ise, “Bitcoin alternatif bir varlığa dönüşüyor. Piyasalarda herhangi bir dengi yok” ifadesini kullandı. Bechtel’e göre, bu durum Bitcoin’i portföylere eklemek için çekici bir hale getiriyor.

Bu görüş uzun vadeli Bitcoin görünümü için oldukça boğa piyasası taraftarı. Aynı zamanda Bank of America kripto paralardaki ralliyi “tüm balonların anası” olarak tanımladı. Ancak Bitcoin karşısında doların gücü ortadan kalkmayacak. Dünyada rezerv para birimi olarak kabul gören dolar, aynı zamanda tüm dünyada en çok kullanılan para birimi. Elbette euro ve yuan da son yıllarda popülerlik kazandı ve kripto paralar da finans sahnesine giriş yaptı. Ancak şimdilik doların konumu güvende.

Bitcoin yalnızca şubat ayında %30’un üzerinde yükseliş gösterdi. Ancak Bannockburn Global Forex’in Baş Piyasa Stratejisti Marc Chandler’a göre, bu tür fiyat hareketleri rezerv yatırımcılarının aradığının tam tersi. Chandler açıklamasında, fiyat hareketlerinin Bitcoin’i “rezerv varlık olarak daha çekici kılmaktansa, volatilite risk anlamına geldiği için daha az çekici kılıyor” dedi.

CNN’in haberine göre merkez bankaları gibi rezerv yatırımcıları, en yüksek getiriyi sağlama arayışında değil. Bunun yerine değeri koruyan yatırımlara yöneliyorlar. Bitcoin’de volatilite, kripto para piyasası olgunlaştıkça azalabilecek olsa da, şimdiye kadar buna dair bir sinyal görülmedi. Bitcoin’in dünyanın rezerv para birimi olmayacağının bir başka nedeni ise Chandler’a göre, “kripto paraların ekonomistlerin para tanımlarına uymaması.” Ekonomistler, parayı “bir takas aracı ve değer koruyucusu” olarak görüyor.

Biden yönetiminde daha zayıf dolar

Doların rezerv para birimi statüsü henüz risk altında olmayabilir ancak yakın zamanda zayıflayacağına yönelik güçlü ihtimaller var. ABD Eski Başkanı Donald Trump, daha zayıf bir dolar yönündeki tercihini tekrar tekrar dile getirdi. Ancak küresel ticaret gerilimleri ve jeopolitik sarsıntılar doların güvenli liman statüsünü güçlendirerek, yatırımcılar için çekici hale getirdi.

Koşullar ABD Başkanı Joe Biden için daha farklı görünüyor ve dolar yeni yönetimin ekonomik teşvik paketlerini de içeren ekonomik ajandası nedeniyle zayıflayabilir. Faiz oranları şimdi oldukça düşük seviyelerde ve ABD Merkez Bankası (FED) faiz oranlarının ekonomik toparlanma istikrar kazanana kadar düşük kalacağının sinyallerini verdi. Bu da ABD’nin para biriminin yatırımcıların gözünde çekiciliğini azaltıyor.

Faiz oranı beklentilerini izleyen ABD’nin tahvil getirileri, son dönemde daha hızlı bir ekonomik toparlanma beklentisiyle yükselişe geçti. Ancak Capital Economics’in ekonomistleri, FED’in düşük faiz oranları konusundaki tutumu nedeniyle bu trendin uzun sürmeyeceğini düşünüyor.

Korona virüs aşılarının yaygınlaşması ve hükümet desteğinin devam etmesi, yaz aylarında küçük çaplı bir ekonomik yükselişe yol açabilir ve iyimser yatırımcıları daha fazla risk almaya yöneltebilir. Bu durum ise yatırımcılar riskli para birimlerini tercih ederken, güvenli görülen dolar için olumsuz olabilir.

Wall Street balonu patlıyor mu?

 

Borsa rallisini hangi güçler destekliyor?

 

Küresel piyasalar Fed Başkanı Powell'ı bekliyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)