E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıRisk iştahı fiyatlamaları etkiliyor---

Risk iştahı fiyatlamaları etkiliyor

Risk iştahı fiyatlamaları etkiliyor
09 Aralık 2020 - 09:21 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım Menkul Değerler A.Ş. tarafından hazırlanan günlük bültende Borsa İstanbul’un bugün hafif alıcılı açılış yapması öngörülüyor

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, yüzde 0,75 değer kazanarak günü 1.339 puandan tamamladı. Toplam işlem hacmi 32,1 milyar lira seviyesinde gerçekleşti.

Bankacılık endeksi yüzde 0,28 ve holding endeksi yüzde 1,60 değer kazandığı günde, Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 6,93 ile metal ana sanayi, en çok kaybettiren ise yüzde 1,60 ile kimya, petrol, plastik olduğu görüldü.

Avrupa borsaları günü karışık seyirle tamamladı. Kapanışta, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,05 ve Almanya'da DAX 30 endeksi yüzde 0,06 değer kazanırken, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,23 ve İtalya'da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 0,24 değer kaybetti.

ABD Borsaları günü yükseliş ile tamamladı. Kapanışta Dow Jones endeksi, yüzde 0,35, S&P 500 endeksi de yüzde 0,29 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,50 değer kazandı.

Bugün, Yurtiçinde sakin veri akışı takip edilirken, Global piyasalarda ise ABD’de İş İmkanları ve Personel Değişim Oranı (JOLTS) datası takip edilecek. Ayrıca, gün içerisinde Kanada Merkez Bankası (BoC) toplantısı ve Faiz Kararı izlenecek.

Haftanın üçüncü işlem gününde, global piyasalarda artan teşvik paketi beklentileri ile birlikte risk iştahında artışların yaşandığı izlenirken, Asya seansında ve küresel piyasalarda endeks/endeks vadeli işlem sözleşmelerinin bir çoğunda kısa vadede toparlanmanın devam ettiği görülüyor.

Manşette Öne Çıkanlar

• Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından yayımlanan Pandemi Dönemi Kararları hakkında Basın Açıklamasına göre; BDDK, koronavirüs salgını dolayısıyla bankalara destek olmak için getirdiği düzenlemelerin tarihlerini uzattı. Bazı uygulamaların geçerlilik tarihi 31 Aralık 2020'den 30 Haziran 2021'e uzatıldı. Uzatılan bir düzenlemeye göre 30 Haziran 2021'e kadar kredi ödemelerindeki gecikmelere esneklik tanınarak, gecikmeye giren krediler takip hesaplarına aktarılmadan önce 90 gün yerine 180 gün beklenilmeye devam edileceği açıklandı. Kurulun 20.05.2019 tarihli ve 8374 sayılı Kararı ile getirilen; gerçek kişilerin günlük 100.000 USD ve üzerinde (veya diğer döviz cinslerinde buna denk gelen tutar) döviz (efektif dahil) alım işlemlerinde dövizin ilgilinin hesabına aktarılmasının ve/veya kullanıma açılmasının/fiziki teslimatının bir iş günü valörlü olarak gerçekleştirilmesine ilişkin uygulama ile Kurulun 21.05.2020 tarihli ve 9033 sayılı Kararı ile getirilen; gerçek ve tüzel kişilerin günlük 100 gr ve üzerinde altın alım işlemlerinde, altının ilgilinin hesabına aktarılmasının ve/veya kullanıma açılmasının bir iş günü valörlü olarak gerçekleştirilmesine ilişkin uygulamanın kaldırılmasına, bu Kararın Kuruluş Birlikleri vasıtasıyla tüm bankalara duyurulmasına ve Kurum web sitesinde yayımlanmasına karar verilmiştir.

• Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, "İç ve dış yatırımcılar için kredibiliteyi en üst seviyelere çekecek politikalar uygulayacağız, kimsenin aklında soru işareti kalmayacak" ifadelerini kullandı. Para ve maliye politikasının eş güdüm içinde olacağını söyleyen Elvan, enflasyonla mücadele vurgusunu da yeniledi.

• Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Fitch’in Aralık 2020 Ekonomik Görünüm Raporu’nda, Türkiye ekonomisi için 2020 yılı GSYH beklentisi %0,2 yukarı yönlü revize edildi. Eylül ayında ise tahmin -%3,5 düzeyindeydi. 2021 tahmini ise %5,0’ten %3,5’e indirildi. Raporda, Türkiye için enflasyon beklentisi 2020, 2021 ve 2022 yıl sonları için sırasıyla %13,5, %10,5 ve %9,5 açıklandı. Fitch, 2020, 2021 ve 2020 yıl sonları için politika faizini de sırasıyla %15,0, %13,0 ve %12,0 öngörülüyor.

• Almanya'da ZEW ekonomik beklentiler endeksi Aralık ayında beklentilerden fazla yükseldi ve 55 değerine ulaştı. Euro Bölgesi’nde açıklanan ZEW Ekonomik Güven Endeksi Aralık ayında beklentilerin üzerinde 54,4 değerinde gerçekleşti.

Euro Bölgesi’nde açıklanan GSYH verisine göre, bölge ekonomisi yılın üçüncü çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre % 12,5 büyürken, bir önceki yılın eş dönemine göre % 4,3 daraldı.

• Avrupa Birliği ve İngiltere, AB'den çıkış anlaşmasının nasıl uygulanacağına dair prensipler konusunda anlaşmaya vardığı basında yer aldı.

• Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Moody's yayımladığı bir notta Türkiye'deki politika değişimine rağmen karşılaşılan zorlukların değişmediğinin altını çizilirken, Türkiye'de ödemeler dengesi krizi riskinin hala ortadan kaybolmadığını kaydedildi.

• Beyaz Saray’da “Aşı Zirvesi” düzenleyen Başkan Trump, ABD’de üretilen ve hükümetin tedarik ettiği tüm aşıların, başka ülkelere yardım amaçlı verilmeden önce ülke içinde dağıtımını güvence altına alan bir kararnameye imza attığını açıkladı. (Kaynak: VOA)

• ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının ekonomik etkilerine karşı hayata geçirilmesi için Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'ye 916 milyar dolarlık destek paketi teklifi sunduğunu açıkladı.

• ABD Başkanı Donald Trump'ın sosyal medya şirketlerine yasal güvence sağlayan bir düzenlemeyi içerdiği için veto edeceğini söylediği tasarıyı Temsilciler Meclisi 78'e karşı 335 oyla onayladığı basında yer aldı. Savunma bütçesi tasarısında Türkiye’ye yaptırım uygulanmasını öngören bir bölüm de yer aldığı belirtildi. (Kaynak: Bloomberght)

• Haftanın üçüncü işlem gününde, global piyasalarda artan teşvik paketi beklentileri ile risk iştahında kısa vadede toparlanmaların yaşandığı gözlemlenirken, Borsa İstanbul’un bugün hafif alıcılı açılış yapmasını öngörüyoruz. (Açılış beklentisinde uygulanan metodolojide: 0-2,0 puan aralığı yatay, 2,0-4,0 puan aralığı hafif alıcılı, 4,0 puan üstü pozitif, 0--2,0 puan aralığı yatay, -2,0--4,0 puan hafif satıcılı ve -4,0 puan üstü negatif olarak değerlendirilmektedir)

Küresel piyasalar aşı ve teşvik ile pozitif seyrediyor

Endekste güçlü görünüm korunuyor

Yükseliş eğilimi gün içinde devam edebilir

Kısa vadede yükseliş eğilimi canlı duruyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)