E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıKısa vadede yükseliş eğilimi canlı duruyor---

Kısa vadede yükseliş eğilimi canlı duruyor

Kısa vadede yükseliş eğilimi canlı duruyor
09 Aralık 2020 - 08:29 borsagundem.com

İnfo Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende BİST100 endeksinde hafif alıcılı açılış gerçekleşmesi bekleniyor.

• Türkiye’de bir önceki gün bildirilen korona virüs vaka sayısı 33.198 olarak açıklandı. Coronavirüs hasta sayısı 6.593 kişi artarak 552.304’e, hayatını kaybeden kişi sayısı 211 kişi artarak 15.314’e yükseldi. İyileşen hasta sayısı ise 441.515.

• Libya’nın Marsa Susa açıklarında durdurulan ve para cezası uygulanan gemi hakkında Dışişleri Bakanlığı'ndan açıklama yapıldı . Bakanlıktan yapılan açıklamada "Bu uygulamayı kuvvetle kınıyoruz. Geminin planlı seferine yeniden başlamasını sağlayacak adımlar derhal atılmalıdır" denildi.

• Dünya Sağlık Örgütü: Aşılar Kovid-19'a karşı bağışıklık duvarı oluşturmaktan çok uzakta .

• ABD Hazine Bakanı Mnuchin Temsilciler Başkanı Pelosi'ye Kovid-19 salgınının ekonomik etkilerine yönelik 916 milyar dolarlık destek paketi teklifi sundu.

• Donald Trump'ın sosyal medya şirketlerine yasal güvence sağlayan bir düzenlemeyi içerdiği için veto edeceğini söylediği 740 milyar dolarlık Savunma Bütçesi Tasarısını Temsilciler Meclisi 78'e karşı 335 oyla onayladı.

• Teksas eyaleti, Başkan Donald Trump'ın 3 Kasım başkanlık seçimi sonucunu değiştirme çabalarına destek vermek amacıyla Georgia, Michigan, Pennsylvania ve Wisconsin eyaletleri aleyhine ABD Anayasa Mahkemesi'nde dava açtığını açıkladı.

• AB ve İngiltere Brexit anlaşmasının uygulanma prensipleri ve özellikle İrlanda ile Kuzey İrlanda Protokolü konusunda anlaşmaya vardı.

• Rusya Sağlık Bakanı: 10 Aralık'tan sonra Rusya'nın tüm bölgelerine Sputnik V aşısı tedariği başlayacak.

Ne Olacak?

• İçeride önemli bir veri akışı bulunmazken, Almanya’da Dış Ticaret Dengesi açıklanacak.
• 10-11 Aralık tarihlerinde AB Liderler Zirvesi gerçekleşecek.
• Avrupa Merkez Bankası faiz kararını yarın açıklayacak.
Borsa İstanbul’un bu sabah hafif alıcılı başlangıç yapmasını bekliyoruz.

BİST100 endeksinde hafif alıcılı açılış gerçekleşmesini bekliyoruz.

ABD Piyasaları, ABD’de korona virüs vakalarının artmasıyla baskılanıyor. Ek olarak gelebilecek tedbirler ise küresel piyasaları korkutmaya devam ediyor. Diğer taraftan ise FDA’nın korona virüs aşısına onay verip vermeyeceği ABD’de gündemin ilk sırasında yer alıyordu. Beklenen karar açıkladı ve FDA , Pfizer ve BioNTech'in geliştirdiği Kovid-19 aşısının kullanımına onay verdi.

Küresel piyasalar korona virüs vakalarındaki yüksek artıştan dolayı baskılansa da toplu aşılamaların başlaması umut veriyor. Rusya’dan sonra dün İngiltere’de aşılama çalışmalarına başladı. İngiltere tarafı dün TSİ 09:31’de 90 yaşındaki vatandaşı aşılayarak başladı.

İç piyasalar ise Perşembe - Cuma günü gerçekleşecek AB Liderler Zirvesi’nde çıkacak karaları bekliyor. AB Liderler Zirvesi’nde Türkiye’ye yaptırım kararlarının geleceği konuşuluyor.

BİST100 endeksi de geçtiğimiz işlem gününe ABD ve Asya piyasalarındaki hafif satıcılı seyre rağmen Lütfi Elvan’ın seans öncesi ‘’İç ve dış yatırımcılar için kredibiliteyi en üst seviyelere çekecek politikalar uygulayacağız, kimsenin aklında soru işareti kalmayacak’’ açıklamasıyla %0,33 oranında yükselişle 1.334 seviyesinden başladı. Yatay seviyede başlayan endeks BDDK’nın normalleşme adımları kapsamında aldığı kararlar ile yükselişe geçti. BDDK, döviz, altın işlemlerinde T+1 kuralını sonlandırdığı ve kredilerin takibe düşmesini 90'dan 180 güne çıkaran uygulamanın 30 Haziran'a uzatıldığını açıkladı. Ardından Çin menşeili Sinovac aşısının %97 oranında etkili olduğu belirtildi.

Haberler eşliğinde gelen alımlar sonrasında Kredi Derecelendirme Kurulu Moody’s Türkiye hakkında olumsuz sayılabilecek açıklamada bulundu. Moody’s ‘’ Politika değişikliğine rağmen Türkiye'nin kredi zorlukları devam edecek.’’ değerlendirmesinde bulundu. Değerlendirme sonrasında kar satışları gelse de BİST100 endeksi günü özellikle FDA’nın aşıya onay haberiyle %0,75 oranında yükselişle 1.340 seviyesinden tamamladı. Metal ana sektörü payları %6,93 oranında değer kazanırken, kimya petrol plastik sektörü payları %1,60 oranında değer kaybetti. BİST100 endeksinde 1.348 - 1.356 - 1.364 direnç seviyeleri, 1.314 - 1.323 - 1.314 destek seviyeleri olarak takip edilecek.

VİOP 30 Endeks kontratında hafif alıcılı açılış bekliyoruz.

VİOP 30 Endeks Aralık kontratı, Salı günü 1.472 - 1.493 fiyat aralığında işlem görerek günü 1.486 uzlaşma fiyatından tamamladı. Kontrattaki açık pozisyon sayısı 12.173 adet artarak 540.507 adet kontrat olarak gerçekleşti.

VİOP 30 Endeks kontratında 60 dakikalık HO’nın geçtiği 1.478 seviyesinin yakınında hareket etmemiz kısa vadede yükseliş eğilimini canlı tutuyor, özellikle 1.560’ın üstüne çıkmamız durumunda ilk aşamada 1.650 seviyesini kısa vadeli hedef haline getirebilir. Aşağı yönde ise kısa vadeli düşüşün devam edebilmesi için 1.465 destek seviyesinin kırılması gerekmektedir. Kısa vadede yukarı yönde 1.496 ve 1.507 seviyesi önemli bir direnç olarak karşımıza çıkarken. Aşağı yönde ise 1.475 ve 1.465 seviyesi önemli bir destek noktası olarak takip edilecektir.

Türkiye'ye yaptırım getiren tasarı Temsilciler Meclisi'nden geçti

Trump yönetiminden Pelosi'ye yeni teklif: 916 milyar dolar

Asya borsaları teşvik umutları ile yükselişte

S&P 500 ve Nasdaq aşı haberleriyle yeni rekorlar kırdı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)