E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıResesyon Endişeleri ve Ham Petrol Fiyatları---

Resesyon Endişeleri ve Ham Petrol Fiyatları

Resesyon Endişeleri ve Ham Petrol Fiyatları
01 Temmuz 2022 - 09:54 borsagundem.com

PhillipCapital’in analizi

Piyasalarda, yüksek enflasyon ve faiz artımlarının hisse senedi ve emtia piyasalarında yarattığı etkiyi bir süredir güçlü bir şekilde hissediyorduk. Yalnızca Petrol fiyatları, arz kaynaklı sıkıntılar ve Ukrayna – Rusya savaşının yarattığı endişelerin etkisiyle Haziran ayına kadar yükselmeye devam etmişti. Piyasalarda resesyon endişelerinin gitgide daha fazla dillendirilmesi, algıyı tersine çevirmiş gözüküyor. Çin’in Kovid-19 önlemleri kapsamında birçok bölgesine kısıtlamalar getirmesinin de enerji talebinde düşüşe neden olması, OPEC+’ın Haziran başında aylık üretim miktarında artışa gitmesi ile Petrol arzının artması ile birleşince, Ham Petrol vadelileri Haziran’da gördüğü en yüksek seviye olan 121$’dan gerileyerek 100$’ı test etmişti. Ağustos Vade Ham Petrol sözleşmeleri an itibariyle kritik 111$ eşiğine oldukça yakın işlem görüyor.

Dünkü OPEC+ toplantısında, petrol arzının sabit bırakılmasına karar verilmesinin ardından yatırımcıların 111$ direnci ile 106$ desteğini takip edeceğini düşünüyoruz. 111$ üzerinde kalıcılık Ham Petrolde yeni zirve arayışlarına neden olacaktır. Resesyon endişelerinin yön verdiği piyasa da Ham Petrol sözleşmesinin 111$ direnci aşılamazsa, yeniden 100$’lara doğru geri çekilmeler yaşanabilir. Psikolojik destek seviyesi olan 100$’ın kırılması için, piyasadaki resesyon endişelerinin, makro ekonomik göstergeler ile desteklenmesi gerektiğini düşünüyoruz. ABD işsizlik başvurularındaki artışlar, sanayi ve tüketici talebinde yaşanabilecek daralmalar resesyon endişelerini arttırarak Ham Petrol fiyatlarının 100$’ın altına inmesine neden olabilir. Teknik açıdan, 100 günlük ortalama desteğinin de bulunduğu 100$ altında 90$’a doğru geri çekilmeler yaşanabilir.

Uluslararası yatırımcılar, ham petrol fiyatının yükselişinden ve düşüşünden faydalanabilmek için ABD Chicago Borsası’nda (CME) işlem gören “Ham Petrol Vadeli Sözleşmelerinde” işlem yapıyorlar. Ham petrol fiyatının düşeceğini düşünen yatırımcılar Vadeli Sözleşmelerde “satım” yönlü işlem yaparak pozisyon açarken, petrol fiyatlarının yükseleceğini düşünen yatırımcılar Vadeli Sözleşmelerde “alım” yönlü işlem yaparak pozisyon açmaktadır.

Chicago Borsasında 1.000 Varil, 500 Varil ve 100 Varil ham petrolü dayanak kabul eden vadeli işlem sözleşmeleri işlem görüyor. Bu sözleşmelerin fiyatları birbirine çok yakın, aralarındaki en önemli fark sözleşmede pozisyon almak için verilmesi gereken teminat büyüklüğüdür. 100 Varil Petrol’ü dayanak kabul eden Micro Vadeli Sözleşmelerin teminatı 919$ iken, 1.000 Varil Petrol’ü dayanak kabul eden standart vadeli sözleşmenin teminatı 9.190$’dır. 30 Haziran Saat 17:30’da Standart ve Mikro vadeli sözleşmeler 107$’dan işlem görmekteydi. Eğer yatırımcı Ham petrol önümüzdeki günlerde 109$’a yükseleceğini düşünüyorsa, 919$ teminat yatırarak, 1 adet Micro Ham Petrol sözleşmesi satın alabilir. Eğer yatırımcının tahmini tutar ve petrol 109$ yükselirse, yatırımcı bugün 107$’dan aldığı sözleşmeyi satarak varil başına 2$ kar elde eder. Micro Sözleşme 100 Varil büyüklüğünde olduğundan yatırımcının toplam karı 200$ olacaktır. Görüldüğü üzere sözleşmede işlem yapmak için verilen teminat 919$ elde edilen kazanç 200$ (%22 kar) olacaktır. Bununla birlikte yatırımcının tahminin gerçekleşmez, petrol 105$’a düşer ve yatırımcı sahibi olduğu sözleşmeyi 105$’dan satarsa 200$ zarar ((107-105) x 100) etmiş olur.

Eğer isterseniz siz de PhillipCapital’de açacağınız hesap ile Chicago borsasında Altın, Buğday, Petrol vadeli sözleşmelerinde işlem yapabilirsiniz. İşlem yapabileceğiniz tüm ürünleri görmek için aşağıdaki linki inceleyebilirsiniz.

https://www.phillipcapital.com.tr/media/dosyalar/2022/03/14/futures-urun-ozellikleri.pdf

ABD’nin de içinde bulunduğu 15 ülkede 1 Milyon 250 bin yatırımcıya hizmet veren bir dünya devinin uluslararası piyasa deneyiminden faydalanmak ve konuya ilişkin bilgi almak için;
0212-982 25 00 ve 0212-296 84 84
[email protected]

Hesap Aç Linki: https://www.phillipcapital.com.tr/hesap-ac/

Resesyon endişeleri güvenli limanlara yönelimi artırdı

 

Resesyon beklentileri fiyatlara işleniyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)